Hírek, újdonságok

Microsoft - Steve Ballmer lemondása a twitteren

Fehér Katalin, 2013. aug. 29. 0:01   [ 2013. aug. 29. 0:56 frissítve ]


A Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer augusztus 23.-án jelentette be, hogy egy éven belül távozik a cég éléről. A hír az általunk figyelt twitter folyamban is megjelent.
1. ábra: Microsoft - Steve Ballmer (2013.08.23.)
News cloud Steve Ballmer

A hírkövető felületen (1. ábra) jelennek meg azok a névelemek (entitás) melyek az adott időszakban (napi 10 percek) a legnépszerűbbek a vizsgált Twitter folyamban. 
Steve Ballmer és a Microsoft Corporation neve egyszerre jelenik meg a bejelentést követő 10 percekben. Az említésszám változást követő gafokonokon (jobb oldal) jól látszik, hogy a Microsoft említéseinek száma jelentősen megugrik a bejelentést követően, míg Steve Ballmer neve korábban nem is szerepel a Twitter folyamban (személye nem foglalkoztatja a Twitterezők közösségét) míg a bejelentés napján neve jelen van a "szokásos" egyszeri eseményt jelölő lefutású grafikonnal (nulláról hirtelen megugró említésszám, majd gyors lecsengés).

2. ábra: Microsoft említésszám változása (2013.08.01-29. között)
Microsoft - count of mention on Twitter

3. ábra: Steve Ballmer említésszám változása (2013.08.01-29. között)

"Royalbaby" a Twitteren

Fehér Katalin, 2013. júl. 25. 1:45   [ 2013. júl. 25. 1:45 frissítve ]


Elsősorban Angliában, de a világon is sok helyen követték nyomon Katalin hercegnő és Vilmos herceg gyermekének, a trónörökösnek a születését. A Twitter elemző alkalmazás is jelzett az eseménnyel kapcsolatban. Az esemény érdekessége, hogy a nap folyamán szinte folyamatosan fennmaradt az érdeklődés, sőt áthúzódott másnapra a hazamenetel napjára is. Az összes entitásjelző grafikon jellemzője a két csúcspontúság: a születés hivatalos bejelentése, és a hazamenetel időpontja. További érdekesség, hogy számos ország-város említésszáma megugrik a hivatalos és nem hivatalos gratulációk kapcsán.
"Catherine, duchess of Cambridge" - névelem említésgrafikonja
Catherine, ducess of cambridge


A grafikonon jól látható, hogy az eseményt megelőzően Katalin hercegnővel nem foglalkoznak a Twitterezők. Az esemény napján említései már reggeltől kezdve jelentősen megnőttek. Kiugró érték a születés hivatalos bejelentésekor, és a kórházi távozás időpontjában látható a grafikonon. Az esemény "lecsengése" lassabb, mint azt eddig tapasztaltuk.
Hírfelhő a trónörökös születésekor
Royalbaby-nc-20130722

Az adott időszakban legnépszerűbb névelemeket mutató szófelhőn jól látszik, hogy az eseményt jelölő entitások jelentős számban fordulnak elő, érdekesség azonban, hogy a két nap alatt összesen egyszer válik az esemény vezető hírré a vizsgált twitter-folyamban.

"Taksim Square" - A Twitter is követi

Fehér Katalin, 2013. jún. 20. 13:07


Törökország - Isztambul. Már majdnem egy hónapja tartanak a tüntetések  a Taksim téren és környékén a törökországi Isztambul városában. A Twitter bejegyzésekben az események legjobban a helyet jelölő entitásokkal követhetők.
"Istanbul" helyjelölő entitás említésszám-változása
Twitter Istanbul

Az esemény megjelenik a Twitteren...
Az események kezdete

A kapcsolódó szófelhő megmutatja...
Szófelhő

"Turkey"  helyjelölő entitás említésszám-változása
Twitter Turkey

....majd vezető eseménnyé válik
Newscloud-Taksim

...az esemény jellegét is

Sony - Microsoft "verseny" a Twitteren is látszik

Fehér Katalin, 2013. jún. 12. 0:45   [ frissítve: 2013. júl. 18. 8:01, felhasználó: Luca Szabó ]


A mostani bejegyzésből is kitűnik, hogy milyen események és történések azok, amelyek elsősorban érdeklik az angol nyelvű twitterezőket. Mi az amiről beszélnek...
Mikor a legjelentősebb videojátékos szakvásáron, az Electronic Entertainment Expo 2013. rendezvényen a Sony bejelentést tett az új Playstation 4-ről az rögtön meg is jelent a Twitteren is, ezzel párhuzamosan a Playstation vetélytársának számító Microsoft XBox One is megjelenik az említések között.

Sony említésszámok megugrása (2013.06.11.)
Twitter-Sony-count-of mention-20130611

Newscloud - Sony a vezető hír
Newscloud-Sony-20130611
Microsoft említésszámok alakulása (2013.06.11.)
Twitter-Microsoft-count-of-mention-20130611

Newscloud - Sony-Microsoft a hírek élén
Sony-Microsoft-newscloud

Bajnokok Ligája Döntő 2013. a Twitteren

Fehér Katalin, 2013. máj. 27. 4:05   [ 2013. máj. 27. 4:15 frissítve ]


Hétvégén játszották a Bajnokok Ligája döntőjét Londonban a Wembley Stadionban. 
Azt már korábban megfigyeltük, hogy a futball események nagy népszerűségnek örvendenek a Twittert használók körében. Szinte percre pontosan lehet követni egy-egy népszerűbb meccs eseményeit, fontosabb szereplőit csak abból, ha a tweeteket követjük az adott időszakban, sőt azt is megtudhatjuk,  melyek a népszerűbb csapatok, játékosok...

"Champions League" entitás a dötő időszakában

Champions League London


Magát az eseményt jelölő entitás "Champions League" a meccs elején népszerű, a továbbiakban a csapatok és a játékosok entitásai veszik át a főszerepet.

Bayern - Borussia - Ribéry - Robben - ki a legnépszerűbb?

Bayern-Borussia-Ribéry-Robben

A versengő csapatok, a helyszín, a legnépszerűbb játékosok a főszereplők a meccs vége felé az aktuálisan legtöbbet említett entitások megjelenítő felületén.

Tornádó - Moore, Oklahoma - reakciók a Twitteren

Fehér Katalin, 2013. máj. 21. 0:42   [ 2013. máj. 21. 4:14 frissítve ]


Tegnap jelzett a hírkövető felület, valami történt Oklahoma államban, azon belül is Moore településen. A helyszínekhez kapcsolódó említések ugrásszerűen megnőttek, de mi történhetett?

Tornádó Oklahoma államban
Valami történt az Oklahoma állam beli Moore település környékén


A hírkövető felületen a szófelhők és a Google cikkgyűjtemény azonnal megmutatta, tornádó söpört végig a településen....

Moore-tornado-1
A tornádó hírének megjelenése

Moore-tornado-2
A tornádó hírének terjedése

Moore-tornado-3
Részletek az áldozatokról

Boston Marathon - a Twitter gyorsasága

Fehér Katalin, 2013. ápr. 16. 0:09   [ 2013. ápr. 23. 1:08 frissítve ]


Tegnap került megrendezésre a 117. Boston Maraton, ahol a tragikus esemény történt. Két bomba robbant a célvonal közelében és  egy a JFK könyvtárban. 

A helyszínen lévő Twitter felhasználók azonnal megosztották az eseményeket ismerőseikkel így a twitter eseményfigyelő alkalmazásunk azonnal jelzett, így láthattuk, hogy a hír milyen sebességgel terjed a twitterezők körében is...

"Boston Maraton" entitás grafikonja

Boston Marathon 2013.


Az eseményt jelölő "Boston Maraton" entitás a bombák robbanásával szinte egyidejűleg jelennek meg a Twitter hírfigyelő felületén, a kapcsolódó szófelhő egyértelműen jelöli a tragédia módját és helyét is.


"Boston" városnévhez kapcsolódó szófelhő
Boston wordcloud

"Boston Maraton" entitáshoz kapcsolódó szófelhő
wordcloud-Boston-Maraton


"Boston" városnév entitás grafikonja

Boston

Az esemény helyszínéül szolgáló "Boston" városnév kevésbé meredeken emelkedő grafikonnal jelenik meg az entitásfigyelő felületén, a kapcsolódó szófelhő is inkább tükrözi az érzelmi reakciókat, mint magát a történést.

Meghalt Margaret Thatcher

Fehér Katalin, 2013. ápr. 8. 5:12   [ 2013. ápr. 17. 4:58 frissítve ]


Ma délben jelent meg a BBC News oldalán a hír, hogy meghalt Margaret Thatcher. A twitterezők körében a hír szinte azonnal terjedni kezdett nem csak angol nyelven...
Twitter elemző alkalmazásunk segítségével nyomon követhetjük a hír terjedését.

Wordcloud Margaret Thatcher

Szófelhő az entitáshoz kapcsolódóan a tweetekben megjelenő szavak előfordulási gyakorisága szerint
Number of mentions Margaret Thatcher

Említések megjelenése a Twitter elemzett hírfolyamában

Folyamatosan követjük, hogy Margaret Thatcher említései hogyan alakulnak a vizsgált hírfolyamban. Érdemes megjegyezni, hogy az egyes névváltozatok összefésülése tovább növeli az összesített említésszámot.

Leggyakoribb névváltozatok:
  • thatcher
  • margaret tacher
  • margaret thacher
  • lady thatcher
  • Baroness Thatcher
  • margret thatcher

E-demokrácia - Venezuela elnökválasztás

Fehér Katalin, 2012. okt. 26. 1:29   [ 2012. okt. 26. 1:44 frissítve ]


Az OpinHU Twitter-elemzője segítségével megfigyelhetjük egy-egy politikai esemény visszhangját a közösségi médiában. A kategóriák szerint csoportosított entitások felismerése és grafikus megjelenítése képet ad arról, hogy az adott esemény mennyire a "közbeszéd" tárgya a Twitterezők körében, az eseményben részt vevő személyek, mennyire népszerűek a Twitterezők körében, melyikükről mennyit beszélnek. Követhető továbbá, hogy egy eseményhez kapcsolódóan kiket említenek együtt és milyen véleménypolaritással.
Venezuela on Twitter
Venezuela említésszámának megugrása az elnökválasztás napján az elemzett Twitter bejegyzésekben
Chavez and Capriles on Twitter
Chavez és Caprilez említésszámának változása az elnökválasztást megelőző időszakban

Brand Monitor - Apple termékek

Fehér Katalin, 2012. okt. 25. 2:11

A közösségi média, így a Twitter is egyre népszerűbb az internetet és a mobil eszközöket használók körében. Az emberek egyre több mindenről mondanak közvetlenül és rövid időn belül véleményt ezen eszközök használatával. A Brand monitor szolgáltatás eszközöket biztosít a felhasználók számára, hogy közvetlenül és gyorsan követhessék a termékeikhez kapcsolódó vélemények alakulását a közösségi oldalakon is.

1-10 of 40