Novice


Prvi GeoLOV, 8. april 2017, Lesno Brdo

objavljeno: 10. apr. 2017 13:26 avtor: Snjezana Miletic   [ posodobljeno 10. apr. 2017 13:44 ]

Slovensko geološko društvo je v soboto, 8. aprila 2017 v okolici Lesnega Brda organiziralo prvi GeoLOV. Dogodek so sponzorirali Geološki zavod Slovenije, podjetje Nikon in Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Prvega GeoLOVA se je udeležilo 30 mladih geologov, med katerimi so prednjačili študentje geologije. Udeleženci so se že predhodno razdelili v sedem skupin s po pet člani. Vsaka od teh je morala slediti topografski karti, na kateri je bilo označenih 12-13 terenskih točk. Tam jih je pričakal listek z vprašanjem s področja geologije. Pravilni odgovor jim je razkril del šifranta, s pomočjo katerega so lahko ob povratku na izhodišče razvozlali kodirano besedilo in poiskali skriti »zaklad« (fosilno školjko, kos kamnine s kristali fluorita, piritno rudo…). 

 

Za organizatorje se je GeoLOV začel nekoliko prej kot za druge udeležence. V treh urah pred prihodom tekmovalcev smo namreč morali obiskati vse terenske točke in na veje dreves navezati naloge, ki naj bi tam pričakale ekipe. Z delom smo končali še ravno dovolj zgodaj, da smo lahko v Kuclerjevem kamnolomu pričakali prve tekmovalce.

 

Takole so listki z navodili čakali na tekmovalce.

 

Z vsakim nadaljnjim prihodom udeležencev je vzdušje postajalo bolj živahno. Nekaj minut čez 12 smo lahko začeli s kratkim uvodnim nagovorom, predstavitvijo ekip, razlago navodil in (končno!) s predajo topografskih kart. Trenutek za tem se je GeoLOV začel. Nekatere ekipe so se kar takoj zapodile po trasi, druge so najprej temeljito preučile zemljevid in šele nato ubrale najhitrejšo pot do prve točke. V nekaj minutah je v Kuclerjevem kamnolomu znova zavladal mir, za organizatorje pa se je začelo napeto čakanje na prihod prve od ekip.


Zbiranje skupin in podajanje zadnjih navodil pred pričetkom lova na zaklad.


Če smo čakajoči v kamnolomu imeli časa na pretek, je bila za tekmovalce poleg znanja pomembna tudi hitrost. Brez manjših zapletov seveda ni šlo. Nekateri so se odločili za krajšanje poti skozi grmovje, drugi so mrzlično iskali listek z naslednjim vprašanjem, se ubadali z orientacijo ali bentili čez nehotene napake organizatorjev.

 

           

Borba s terenom.                                                         Pa ga imamo!

 

S traso in vprašanji je prva ekipa opravila v dveh urah in četrt. V Kuclerjev kamnolom so pribrzeli z divjimi kriki in sijočih oči. Prvo mesto jim je bilo na dosegu roke, čakalo jih je le še iskanje in izkop njihovega zaklada. Čez deset minut so ga imeli v rokah, s tem pa tudi večno slavo prvih zmagovalcev GeoLOVa! V naslednji uri so svoje zaklade našle tudi druge ekipe. Čas je bil za krajše zaključno predavanje, razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad. Prvi GeoLOV smo tako uspešno zaključili, prazne želodce pa napolnili v eni od bližnjih gostilen. Naša domišljija se sedaj že usmerja proti naslednjemu GeoLOVu…

  

Prva ekipa, le še par zamahov s kladivom od slave.

 

Zahvala za sodelovanje v akciji čiščenja geološkega profila v Dovžanovi soteski

objavljeno: 27. mar. 2017 18:42 avtor: Snjezana Miletic

Z veseljem se bomo spominjali sončne sobote in zadovoljstva udeležencev delovne akcije v Dovžanovi soteski. S pomočjo zagnanih udeležencev je soteska po dolgih letih spet odkrila nekaj svojih biserov in  zanimivosti ter dobila tudi s kamni napolnjen »peskovnik- kamnovnik« -  brskališče na prostem pred RIS Dolina.
Zahvaljujeva se študentom in drugim udeležencem za vaš prispevek k čiščenju profila, Občini Tržič za organizacijo in finančni prispevek. Posebej hvala tudi vsem domačinom in predsedniku KS za udeležbo in vneto pomoč.
Očistili smo vse, kar smo si želeli, sedaj pa lahko načrtujemo podobne aktivnosti v prihodnjih  letih.
 
 
Tadeja Šubic in Matevž Novak

Vabilo na predavanje SGD in SINQUA

objavljeno: 15. mar. 2017 01:56 avtor: Snjezana Miletic

Slovensko geološko društvo in Slovenski nacionalni odbor INQUA (SINQUA) vas vabita na predavanje Dr.Giovannija Monegata z Inštituta za geoznanosti in zemeljske vire italijanskega Nacionalnega raziskovalnega sveta z naslovom
 
AN UPDATED OVERVIEW OF LAST GLACIAL MAXIMUM ON THE SOUTHERN SIDE OF THE ALPS: COMPARISONS AND CLIMATE CONSIDERATIONS
 
Dr. Giovanni Monegato studied Geology and Geomorphology at the University of Padova where he obtained his Ph.D. in 2007. He worked from 1998 to 2007 on the new Italian Geological Map Project in Friuli Region. Since 2011 he is a researcher at the Institute of Geosciences and Earth Resources of the National Research Council. His main fields of interest are sedimentary geology of continental successions, regional geology and Quaternary geology. He works mainly on the glacial and alluvial Quaternary successions of the Southern side of the Alps. In the field of sedimentary geology he works on facies analysis, provenance analysis and stratigraphy of Tortonian-Quaternary successions of the Venetian-Friulian Basin and in the Piedmont Basin. He also worked, as visiting scholarship on the Navajo Sandstones of the Colorado Plateau (Southwest USA). His scientific work is documented in more than 65 publications in international journals and in popular scientific contributions.
 
Povzetek predavanja:
During the last 10 years a significant improvement has been produced about the knowledge on timing and extent of the Last Glacial Maximum in the Alps. New available dating methods, such as cosmogenic isotopes, and abundance of radiocarbon datings coupled with detailed field survey have changed the perspective on the Alpine glaciations and its role in understanding global processes.
The new chronology from many morainic amphitheatres of the southern side of the Alps and their related fluvioglacial fans indicate a synchronous advance at about 27 ka and a maximum extension of the glaciers from 26 to 24.5 ka. Oscillation of the glacier fronts are documented until 22 ka, when they started to withdraw and collapsed from 19 to 17.5 ka. These ages pose the questions on how the Alpine LGM is in phase with global climate circulation and with the major Boreal Ice Sheets.
 
 
Predavanje bo v četrtek, 23. 3. ob 18.00 uri na Geološkem zavodu Slovenije, Dimičeva ul. 14, v sejni sobi v 6. nadstropju. 

Vabilo na delovno akcijo

objavljeno: 10. mar. 2017 12:27 avtor: Snjezana Miletic


Vabilo na predavanje prof. dr. Bálazsa Székelyja

objavljeno: 9. mar. 2017 05:23 avtor: Snjezana Miletic

Slovensko geološko društvo vas vabi na predavanje prof. dr. Bálazsa Székelyja z Univerze Eötvös Loránd v Budimpešti z naslovom
 
Attempts to integrate David with Goliath: lessons learnt on differential uplift in a flatland
 
Povzetek predavanja:
To study differential uplift in orogens became almost a commonplace in earth science in the last decades. In the last quarter of the 20th century various geochronological techniques delivered evidence for rates of exhumation.  Differential uplift rates reaching 1 mm/year in orogens can be detected and maps can be drawn even for the youngest processes as our understanding increased e.g. in separation of rock uplift and surface uplift. Much of previously neglected knowledge in geomorphology had been brushed up ready to be integrated in an increasingly dynamic model of surface evolution. However, if we consider flatlands like alluvial plains, the application of these techniques becomes difficult, even if we know for long that an alluvial plain is a very dynamic system. (Those living in a flood-endangered area can confirm it wholeheartedly.) To reveal a differential uplift/subsidence pattern needs a multimethod/multidisciplinary approach, especially if we are interested in the youngest story of the alluvial plain.
Case histories of the Great Hungarian Plain, Little Hungarian Plain (a.k.a. Danube Basin) and the Danube Bend are shown to demonstrate the power of integrative approach of time scales of 100 ka to historical times. River dynamics, avulsion of watercourses, evaluation of historical maps can reveal slight changes in uplift/subsidence pattern otherwise difficult to detect in lowlands and floodplains. An interesting (apparent?) pattern of increasing rates of incision/uplift is detected in parts Pannonian Basin that requires discussion of specialists of all related fields.
 
 
Predavanje bo v torek, 14. 3. ob 17. uri na Privozu 11, v predavalnici P-02 Oddelka za geologijo NTF. 
 
 
Napoved naslednjega dogodka:
Predavanje Dr. Giovannija Monegata z Inštituta za geoznanosti in zemeljske vire italijanskega Nacionalnega raziskovalnega sveta z naslovom
AN UPDATED OVERVIEW OF LAST GLACIAL MAXIMUM ON THE SOUTHERN SIDE OF THE ALPS: COMPARISONS AND CLIMATE CONSIDERATIONS
bo v soorganizaciji SGD in Slovenskega nacionalnega odbora INQUA (SINQUA) v četrtek, 23. 3. ob 18.00 uri.

SINQUA

objavljeno: 13. dec. 2016 15:14 avtor: Snjezana Miletic

Slovenski nacionalni odbor Mednarodne zveze za raziskovanje kvartarja INQUA (SINQUA), ki povezuje raziskovalce kvartarja in seznanja z najnovejšimi rezultati raziskav in aktivnostmi, je objavil informacije o Zvezi s pozivom za vključitev v SINQUA. Več...


Delavnica o popularizaciji geologije

objavljeno: 2. dec. 2016 13:21 avtor: Snjezana Miletic

Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete in Slovensko geološko društvo vabita na Delavnico o popularizaciji geologije, ki bo v okviru tedna Univerze v četrtek, 8. 12. 2016 v prostorih Oddelka za geologijo na Privozu 11 s pričetkom ob 9. uri.
Za lažje planiranje velikosti prostora in družabnega dela dogodka vas prosimo, da do torka, 6. 12. 2016 na e-naslov petra.zvab@guest.arnes.si  potrdite prisotnost. 
Vabilo s programom delavnice je v priponki.
 
Vsi zelo lepo vabljeni na POP-druženje!
Petra Žvab Rožič

Odpoved delovne akcije

objavljeno: 18. nov. 2016 01:01 avtor: Snjezana Miletic

Zaradi zelo slabe vremenske napovedi za soboto je akcija čiščenja geološkega profila v Dovžanovi soteski odpovedana oz. prestavljena. Nov datum bomo sporočili naknadno.

Študentom, posebej študentkam in študentom 2. letnika se zahvaljujemo za dober odziv!

ČIŠČENJE GEOLOŠKEGA PROFILA V NARAVNEM SPOMENIKU DOVŽANOVA SOTESKA.

objavljeno: 16. nov. 2016 14:14 avtor: Snjezana Miletic   [ posodobljeno 16. nov. 2016 15:07 ]

Zavod RS za varstvo narave, OE Kranj in Slovensko geološko društvo vabita na tradicionalno akcijo

»ČIŠČENJE ZARASTI NA GEOLOŠKIH NARAVNIH VREDNOTAH«.

V letošnji akciji, v soboto 19. 11. 2016, bomo očistili geološki profil v naravnem spomeniku Dovžanova soteska.

 

Vabilo s programom akcije je v prilogi.

Zaradi organizacije prevoza in malice se je treba na akcijo prijaviti do srede, 16. 11. na e-naslov: matevz.novak@geo-zs.si

Akcija je v prvi vrsti namenjena študentom, lepo pa ste vabljeni tudi vsi drugi zainteresirani.

 

Lep pozdrav!

Pretekli/prehodili/preplazili smo 1. Geotek!

objavljeno: 14. okt. 2016 04:24 avtor: Matej Fister   [ posodobljeno 14. okt. 2016 09:40 ]

Hvala vsem udeležencem 1. Geoteka!

Bilo je lepo in zabavno, imeli smo srečo z vremenom in vsi smo jo odnesli brez poškodb.

Zahvaljujemo se Geoloskemu zavodu, ki je skupaj s Slovenskim geoloskim drustvom financiral nakup majic, ter Urši Šolc, ki je uredila vse potrebno, da smo na vrhu Šmarne gore dobili topel čaj.

Za program Botrstvo v Sloveniji smo zbrali okroglih 100€, ki bodo gotovo porabljeni za dober namen. Se vidimo drugo leto na drugem hribu v enaki in se boljši zasedbi!:)

Lep pozdrav,
"Organizacijski odbor" Geoteka


1-10 of 14