Nyheder
 

Emneguide (DK5) til Biblioteket

indsendt 9. mar. 2018 02.14 af Lone Foss Brink   [ opdateret 9. mar. 2018 07.54 ]

Hurra - en længe savnet online guide til at finde frem til, hvor bøger om bestemte emner står på bibliotekets hylder, er nu lanceret af Dansk BiblioteksCenter.

Emnesystemet er - som mange ved - et talsystem, som hedder DK5, og som er bygget op omkring 100 hovedemner (00 - 99) i en hierarkisk struktur. Hvert hovedemne kan underdeles med en eller flere decimaler, alt efter hvor specifikt emnet er. 


https://dk5.dk/ 

Man kan bruge guiden på to måder:

1. Man skriver et emneord i søgefeltet og bliver henvist til, i hvilke emnegrupper man kan finde bøger om emnet og dermed også på hvilke hylder i biblioteket bøger placeret.

2. Man klikker sig ned igennem emnehierarkiet og får undervejs overblik over, hvilke underemner til et hovedemne, der findes, og hvor man skal finde bøgerne om de specifikke emner. Et lille eksempel:


Når man har fundet frem til det emnetal (en decimalklasse), som svarer til det emne, man er på jagt efter bøger om, kan man bruge emnetallet i en søgning i stedet for at bruge et emneord. Det kan gøre søgningen mere præcis. 

Eksempel: Hvis man vil søge efter bøger om dybdepsykologi i bibliotekssystemet Reindex, indtaster man dk= foran emnetallet, d.v.s. 

dk=13.6

Søgeresultat viser de bøger, som står på hylden under tallet 13.6 men også bøger, hvor det måske kun er en del af indholdet, som kan henføres til emnet. 

DHO "Silent Reading Party" på Biblioteket

indsendt 30. nov. 2017 05.48 af Lone Foss Brink   [ opdateret 30. nov. 2017 07.53 ]

Skal du skrive DHO-opgave i Dansk?

Så kom forbi biblioteket onsdag d. 6. december, hvor vi inviterer til Silent Reading Party fra kl. 15.35 til kl. 17.00. Her vil der være mulighed for at læse i stilhed - sammen med andre!.


Medbring den bog eller tekst, du gerne vil læse, eller find den på biblioteket. Slå dig ned - lad roen til fordybelse indfinde sig og kom i fred og ro godt i gang med læsningen.

Biblioteket serverer kaffe og te og lidt juleknas, og der vil være mulighed for at få et par opgaveråd med på vejen af Sofie Steenkjær, som er dansklærer, og undertegnede.

Tilmelding ikke nødvendig - bare mød op :-)

Vi glæder os til at se jer!

Sofie og Lone
Biblioteksudvalget


Billedkunst på Biblioteket

indsendt 18. sep. 2017 03.58 af Lone Foss Brink   [ opdateret 18. sep. 2017 04.08 ]

Billedkunst på Biblioteket

        

Dansk Vestindien

indsendt 24. mar. 2017 07.16 af Lone Foss Brink   [ opdateret 24. mar. 2017 07.25 ]


Dansk Vestindien blev til US Virgin Islands for 100 år sidenI år er det hundrede år siden, at Danmark efter en folkeafstemning solgte kolonien Dansk Vestindien, som bestod af de tre vestindiske øer, Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan til USA. Overdragelsen fandt sted 31. marts 1917, og Dansk Vestindien blev til US Virgin Islands.

Begivenheden, som lukkede et af de mørke kapitler i Danmarkshistorien,  bliver markeret på mange måder, bl.a. aflægger statsminister Lars Løkke Rasmussen øerne et besøg i slutningen af måneden.

Mange større institutioner som  f.eks. arkiver, museer, universiteter og foreninger har lagt masser af spændende materiale, som fortæller om Danmarks historie som kolonimagt og slavenation, ud på nettet. Et af de helt store initiativer kommer fra Rigsarkivet, som har gjort alle arkivets digitaliserede kilder tilgængelige på nettet - mere end 5 millioner indskannede dokumenter og billeder. Heldigvis er siden forsynet med hjælp til navigering i form af søgevejledninger. Du finder siden her:


Glædelig jul fra Biblioteket

indsendt 13. dec. 2016 01.20 af Lone Foss Brink   [ opdateret 29. jan. 2017 09.19 ]


1-5 of 5

Comments