de na Mas / na Pujola

Descripció:

Municipi.- Valldemossa | Lloc.- Casc urbà - Prop. Municipal | Ús.- Consum | Tipus.- Mina
SituacióGoogle Maps  (31 S 467601 4395887) | Alçada.- 408 msnm

Segurament la font més emblemàtica i cabalosa del poble. Concepció Bauçà de Mirabò en la seva obra "La Real Cartoixa de Jesús de Natzaret .." cita (sic):

"Sobre tot donà sumo contento a nostres pares veurer l'abundància d'aygua casi continua saludable y molt bona de que gozava esta real casa. la qual ve a ella de la font diuen d'en Mas. Naix ésta a la part superior de la vila. Junt a ella hazia al norte y pren el nom d 'una posessión en la qual ix, antigament anomenada Son Mas, al present incorporada ab la de Son Gual. Ve a esta real cam des de que se edificà per una assèquia descuberta però el añy 1643 se cubrí tota lo que es fora de la vila. per lo que pas sa d'ella cuberta, ya al trevesar-la fins arrivar a la celda, diem de la torre, per huns arcs des de la qual celda se repartex per las demés, per las ofiïcines del monestir y surtidors d'ell abundantmen y la que sobra cau en un receptàculo o safarex gran baix junt a la mateixa celda de la torre y servex per a regar lar plantes y arbres de l'hort gran y del que està ara junt a el y diem de las tortugues y per a fer oli en la taphona."

Més a baix hi ha una imatge aèria del que era Valldemossa l'any 1956; amb prou feines es poden trobar 200 cases. S'aprecia la font i es pot suposar el recorregut de la sèquia fins a la Cartoixa que descriu Concepció Bauçà. La font es troba al carrer que porta el seu nom, s'ha adaptat la seva estructura a la urbanització existent i la hi ha dotat de la corresponent reixa metàl·lica de protecció tancada sota clau.

Aquest mateix any (2011) s'ha constituït la 'Comunitat de Regants de la Font de na Mas' i pots consultar els seus estatuts prement en aquest enllaç.

La captació està dins d'una gruta amb volta de mig punt, tot en pedra i ciment. L'ull pròpiament dit està a la dreta dins d'un nínxol del que segurament es treia l'aigua a poals. A l'esquerra hi ha una canonada de desguàs del sobrant. Un antic banc de pedra dins de la gruta i un altre (més modern) en l'exterior havien de fer menys pesada l'espera.

* Maig 2015.- L'amo en Miquel Ripoll ens informa que abans de 'na Mas' sa font era coneguda con 'Na Pujola'.

Coordenades.- Graus decimals  i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 09-2011 - Revisat.- 05/ 2013

  
    
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser