de Pastoritx / des Polls

Descripció:

Municipi.- Valldemossa | Lloc.- Com. de l'Infern - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Mina
SituacióGoogle Maps  (31 S 470102 4394779) | Alçada.- 319 msnm

Espectacular font situada a s'antic camí de Bunyola a Valldemossa, dins es Comellar de l'Infern i ja en es terme municipal de Valldemossa, malgrat que ses seves aigües s'aprofiten a Raixa - Bunyola.

Sa captació està dins una mina curta, sa galeria no fa més de 5 metres i al fons entra aigua per dues parts: a l'esquerra agafa aigua d'es torrent per un albelló, per baix i per ses parets rep importants infiltracions que es dipositen fent un dipòsit natural i que és d'on surten ses canonades. El que la fa espectacular són els 40 metres de galeria d'accés que va des d'una trinxera inicial fins a sa mina de captació. Aquests 40 metres van alternant en trams tapats a manera de ponts i trams descoberts sense seguir cap ordre; podríem dir que és una galeria mixta amb trams tipus trinxera i altres tipus mina. Millor mirau es plànol.

Sa galeria segur que va ser excavada a cel obert i es feren aquests ponts bé per reforçar ses altes parets de pedra i també per facilitar el pas per damunt, ja que havien de ser terrenys de conreu. Per davall terra de sa galeria passa una canonada de plàstic que va per dins d'una més grossa de ciment ja molt rompuda. Una vegada a fora sa canonada va per dins s'antiga canal de pedra fins a un safareig a uns 110 metres en es mateix costat esquerre des torrent de Raixa.

Des d'es safareig i amb es mateix sistema de canonada moderna de plàstic dins sa vella canal de pedra i sempre en es costat esquerre des torrent, fa un sinuós recorregut de cap a S.E. amb alguns trams aeris d'uns 3 kilòmetres de llarg fins a sa possessió de Raixa.

Gener 2016.- Tret des llibre "Tot pot ser en aquest món: llegendes i contarelles de Bunyola i Orient / Bàrbara Suau, Elisabet Abeyà i Gaspar Valero" aportam unes interessants dades que podeu llegir prement aquest enllaç.

Aportam còpia del croquis original de l'aljub de Raixa projectat a l'any 1753 per Francisco Ricaud i que podeu veure en aquest enllaç.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 05-2012 - Revisat.- 01/ 2016

  
    
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser