de sa Mina Carnissera

Descripció:

Municipi.- Sóller | Lloc.- Serra d'Alfàbia - Rústic - Públic | Ús.- Cap | Tipus.- Mina
Situació: Google Maps  (31 S 476085 4399871) | Alçada.- 605 msnm

A sa pujada a sa Serra d'Alfàbia per sa Coma Carnissera i es Pas Llis (cara nord de la Serra) trobam aquesta interessant font. Aquest nom de 'font de sa Mina' no té cap arrel històrica, només és a efectes de classificació dins aquest catàleg, ja que no hem pogut localitzar un nom amb més fonament. Sa mina és coneguda com 'sa Mina Carnissera'.

Tenim una font de mina amb sa galeria excavada de forma natural entre ses roques i sense reforços visibles. A pocs metres de s'entrada trobam un dipòsit i una piqueta que són els elements que li donen nom i que recullen s'aigo que cau de s'ullal mitjançant una enginyosa canal de teula àrab elevada i a la dreta. Ses parets són verticals i el sostre és de volta més o manco el·líptica. Al fons de sa galeria (en total fa més de 40 metres) hi ha un pou que davalla vertical uns 5 metres a altres galeries fetes segurament en recerca d'algun tipus de mineral (sembla que era d'argent), de fet pensam que aquesta font va ser una troballa casual mentre es feia s'excavació.

Una de ses poques fonts amb galeria natural dins sa roca sense pedra en sec per reforçar-la que hi ha a Mallorca. Adjuntem també una planimetría de sa mina realitzada per en Rafael Minguillón.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Maig-2012

  
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser