Font Gallarda / de Can Pera Doray

Descripció:

Municipi.- Pollença | Lloc.- Costa d'Ariant - Rústic - Privat | Ús.- Salvatge | Tipus.- Brolls
SituacióGoogle Maps  (31 S 496517 4418368) Alçada.- 10 msnm

A causa de sa gran quantitat de brolls i surgències que hi ha als voltants de sa font principal, hem trobat necessari crear dues fixes addicionals baix el mateix nom per tal de documentar convenientment aquest impressionant conjunt hídric;
per tant vegeu també: Font Gallarda (2) o de ponent i Font Gallarda (3) o de llevant.

Una font de gran bellesa natural sitauda a uns 10 metres per damunt des nivell de la mar on es troba aquesta cova natural amb nombroses basses situades de forma escalonada que recullen l'aigua del manco 2 ullals principals a part d'altres abondosos ullals escampats més petits. Destaca l'àmplia gamma de colors amb què ses filtracions d'aigua mineralitzada han tenyit ses roques de dins sa cova formant juntament amb ses aigües vidrioses de ses basses un conjunt únic i espectacular. L'aigua cau de cap a la mar formant al manco 3 grans regalims tenyint també de colors ses castigades roques i fàcilment visibles des de la mar. Pescadors, excursionistes i algunes cabres podran calmar sa set amb una aigua fina i fresca durant tot l'any.

A s'arxiu de Lluc trobam una nota que l'any 1780 hi ha l'entrega d'un exvot per haver-se salvat dels pirates prop de la Font Gallarda de la Punta Beca.

Juliol - 2016 / Actualització del topònim:

Diu l'Arxiduc Lluis Salvador en el seu ''Die Balearen'':
Passirt man die Punta de Beca, so bietet sich uns die grosse EnsePiada del Romegueral dar, von hohen, vielfach zerklQfteten, durchfurchten Hangen umgeben und vom Castell del Rey beherrscht. Vor allem zeigt sich die weisse Spitze der Punta de la Sal und die zweite vorspringende, neben welcher die Font de Can Pera Doray fliesst.

Que vol dir:
Després de passar la Punta de Beca s'obre davant nosaltres la gran ancorada del Romegueral, envoltada per accidentats cims i esquerdades vessants i coronada al capdamunt per es Castell del Rei. Abans de res es destaca la blanca Punta de la Sal i una segona prominència al costat de la qual brolla la Font de Can Pera Doray.

Consultat l'expert Miquel Àngel Escanellas de toponimiamallorca.net sobre la possibilitat que aquest sia un segon topònim ens confirma el que és evident i ens comenta:

"Segurament sí perquè després de la punta Blanca i dins una cala només pot ser la font Gallarda.
Segurament el malnom (Durai) fa referència algun membre de la família dels Durais, pescadors de la cala Sant Vicenç fins fa ben poc. En Binimelis en el seu mapa (1595) li diu simplement Aigua Dolça."
-------
Nota: A Ariant l'accés està regulat tot l'any i en especial en les èpoques de nidificació (gener a juliol), donat pel fet que les aus són molt sensibles cap a tot el que pot pertorbar el creixement de les seves cries. La teva presència, els teus renous, la teva olor corporal, poden alterar la pau d'aquestes sensibles aus i provocar danys irreparables a les cries.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 08-2012 : Revisat.- 07/ 2016

  
    
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser