de Vàritx

Descripció:

Municipi.- Pollença | Lloc.- Vall den Marc - Rústic - Torrent | Ús.- Agrícola | Tipus.- Qanat
SituacióGoogle Maps  (31 S 497309 4413116) | Alçada.- 87 msnm

Sa font es troba a sa Vall den Marc coneguda antigament com a 'Vall de Vàritx' fins que el segle XVIII es va canviar a s'actual per ses nombroses propietats que aquesta família tenia per allà. Al mateix segle també es va parlar de conduir la seva aigua fins al poble però es va descartar en favor de la font de la Vila o font dels Peraires a Ternelles.

Sa font està documentada el 1489 i vessa la seva aigua directament al llit des torrent de sa Vall den Marc, enfront de sa finca que ha agafat el seu nom, al costat hidràulic de l'esquerra. El dia de la nostra visita sa boca estava totalment tapada per un gran batzer i a ses imatges es veu el passadís que haguérem de fer arribar-hi. És un broll ben potent que en gran part es perd dins el torrent. Hi ha restes d'una canal de pedra que fins fa ben pocs anys donava aigua per un sortidor just davant s'entrada a sa possessió de Son Grua.

A s'altre costat de sa carretera a uns 25 metres de cap a nord i dins sa finca del mateix nom es veu un pou quadrat que ben bé podria ser sa captació o pou mare de sa font, però avui en dia no ho podem assegurar. A uns 270 metres de cap a Pollença (llevant) hi ha les restes d'un grifó molt conegut i emprat fa no massa temps per molta gent; aportam una imatge antiga, ja que avui el grifó està pràcticament destrossat.

Editat P. Fidel - maig 2012: Segons ens contà fa uns anys l'amo de Can Llobera (propietari de la finca "la Font de Vàritx"), hi havia un pou mare més o menys allà on el MTIB 1:5000 marca la Font de Vàritx. També ens contà que té dues mines: la que és pròpiament de la Font de Vàritx, que surt al torrent; i la de l'Hort de Can Llobera, que just surt en moments de grans pluges. No ho vàrem poder comprovar.

Editat Andreu -març 2016.- Afegides imatges antigues dels restes de la canal que anava fins al safareig de Can Serra passant per un cassolà grifó al costat de la carretera molt emprat pels pollençins.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 10-2011 : Revisat.- 03/ 2016

    
Imatges de la canal a Can Serra i l'antic grifó
   
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser