de Lassarell

Descripció:

Municipi.- Pollença | Lloc.- Lassarell - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Qanat
SituacióGoogle Maps  (31 S 497833 4410730) | Alçada.- 457 msnm

Sa possessió de Lassarell d'origen islàmic ja nomenada en el Llibre del Repartiment té tres fonts dins els seus terrenys: la Mina de l'Hort, la font de Lassarell i la font del Surer.

Aquesta és sa més important de ses tres i probablement sa font també és d'origen islàmic. Es tracta d'una font de mina de tipologia 'qanat' d'uns 28 metres de llargària feta amb pedra seca de secció trapezoïdal d'1,70 d'alt x 0,70 en terra i 0,30 a dalt. En terra és de ciment i té una canal encastada enmig per treure s'aigua. S'aigua es recull de s'ullal que està al fons d'un avenc baix d'unes grans roques. Sa galeria té dos pous d'aireig fets també de pedra seca i sense coll. S'accés a sa mina es fa per un passadís tipus trinxera amb paret a cada costat. Des d'aquí surt una canal de pedra que va fins a un safareig mig natural mig de pedra que està a uns 150 metres del passadís.

Des del safareig surt una canal que passa per una pica per abeurar el ramat i després creua es torrentó amb un curiós pont fet amb un tronc de poll buit en forma de canal (U). D'aquí ja va de cap als horts i a un bonic rentador que hi ha a s'entrada de sa finca a l'esquerra. Tot el conjunt ha estat restaurat amb paciència i molt bon gust. Agraïm a nen Miquel Àngel March totes les explicacions donades i que ens facilitàs s'accés a totes elles.

Gener 2016.- Actualitzam dades amb la aportació de dues imatges de l'ullal oferides per na Rafi Salamanca. Gràcies.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 05-2012 - Revisat.- 01/ 2016

    
    
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser