de Fartàritx Gran / de l'Hort

DEscripció:

Municipi.- Pollença | Lloc.- Fartàritx Gran - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Mina
Situació: Google Maps  (31 S 497539 4411561) | Alçada.- 469 msnm

Hi ha un conjunt de fonts i brolls a uns 210-230 metres al sud-oest de les cases de Fartàritx Gran, a la part alta de l'hort just on comença l'alzinar i a l'ombre d'un conjunt de polls. Dins aquest catàleg i davant les diverses versions consultades les catalogarem baix aquests topònims: Font de Fartàritx o de l'Hort, Font de la Casa Font dels Polls; els quatre topònims estan documentats, però tenint en compte la poca distància que les separa, la realitat històrica podria no coincidir amb aquesta distribució nostra; per altra part pensam que els diferents brolls que hi ha, han sorgit en haver-se emboçat l'ullal de sa font de la Casa.

Aquesta és sa font que es troba més a ponent i és una mineta de secció rectangular (0,55 x 0,85 m.) amb una llargària que no podem aportar pel fet de no poder entrar-hi per culpa de les seves reduïdes dimensions.

Sa galeria està feta de pedra en sec i coberta de lloses planes; descriu una lleugera corba a dretes (de fora a dins) i en terra hi ha una canal centrada fins a una petita piqueta just a la boca amb una canonada de desguàs. Just davall la boca de la mina hi ha un safareig (3,5 x 3,5 metres) amb un grifó i una piqueta a la part contraria a la mina que és on cau avui dia l'aigua que ve per la canonada, que per cert és fina i molt fresca; també hi ha una part preparada per rentar roba.

Hi ha restes d'una canonada de ceràmica adossada al marge que va en direcció a llevant pràcticament desapareguda; una moderna canonada de plàstic va en la mateixa direcció, segurament de cap un petit safareig a sa mateixa paret a uns 150 metres o el ja més gran que està vora de les cases.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Data.- Juny 2014

  
  
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser