de Xorrigo / des Moro

Descripció:

Municipi.- Palma | Lloc.- Xorrigo - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Mina
SituacióGoogle Maps  (31 S 484581 4380408) | Alçada.- 71 msnm

Emblemàtica font que es troba a uns 700 metres cap a llevant de ses cases homònimes i a uns 1.400 del límit del terme de Palma amb d'Algaida (al punt de la carretera), dins el barranc també homònim que mos cau a l'esquerre en direcció Manacor.

Sa font està formada per una galeria d'uns 77 metres de llargària dels que els primers 40 estan formats per una trinxera excavada a la roca amb una amplària variable mitjana d'uns 0,60 metres i una altura que comença a sa boca de sa galeria, o sia uns 2 metres d'altura fins al punt més alt sobre els 15 metres, molt irregulars però també molt verticals. A uns 5 metres de la boca d'entrada hi ha el primer dipòsit amb una cabuda d'uns 2 m3 a l'esquerre en sentit de sortida de s'aigua.

Al punt esmentat comença una galeria soterrada també amb mesures variables, excavada a la roca, sense paredar, amb coberta de volta amb una amplària variable que va dels 0,90 als 1,60 metres; sa llargària està entorn dels 37 metres en un recorregut serpentejant i amb una canal de teula pel costat hídric de la dreta que va de l'ullal situat al final de la mina fins al segon dipòsit que té una cabuda d'uns 4 m3 i que també cau a l'esquerre en sentit de sortida de s'aigua.

No s'observa cap mitjà de transport de s'aigua entre els dos dipòsits i que és el tram de trinxera a cel obert: segurament roman enterrada i destruïda davall les nombroses pedres, roques i terra arrossegada des de dalt. Ja a fora hi ha un gran abeurador (10,0 x 0,40 x 0,60 m.) fet de pedra amb les restes d'una espècie de tremuja que havia de servir per abocar s'aigua, hem de notar que el dipòsit més a prop de sa sortida està a quasi 2 metres per davall del nivell del terreny exterior i per tant de l'abeurador: s'aigua es devia treure a mà, al manco en la darrera fase d'explotació. És possible que en alguna època i/o moment hagi anat tota sa galeria plena d'aigua, més amunt dels 2 metres de desnivell inicial.

Una font d'origen segurament romà com argumenta en Cosme Aguiló en el seu treball a la XXI Jornada d'Antroponimia i Toponimia i molt modificada pels àrabs i posteriors pobles. Aquest interessant element està catalogat com B.I.C. (Bé d'Interès Cultural) per les autoritats locals però el seu estat és de total abandonament. També podeu veure un excel·lent estudi fet pel grup 'Game' den José Bermejo en aquest enllaç.

I una font tan especial no pot està orfe d'alguna història, idò en té dues de llegendes o rondalles que podeu llegir en aquests enllaços: En Joanet i els set missatges i n'Amet i les promeses incomplides.

Agraïm al sr. España Morell del Consell Insular de Mallorca ses facilitats rebudes per visitar sa font.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Data.- Març 2015

  
  
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser