de Mestre Pere / de Xilbar

Descripció:

Municipi.- Palma | Lloc.- Cabana des Frares - Rústic - Privat | Ús.- Consum | Tipus.- Surgència
Situació: Google Maps  (31 S 470773 4389857) | Alçada.- 95 msnm

Juntament amb sa font den Baster i sa font de la Vila son les més importants per la ciutat de Palma.

La Font de Mestre Pere (o font de na Pera) apareix citada en el Llibre del Repartiment, amb la denominació de font de Xilbar, fet que permet afirmar que el seu aprofitament es remunta en l'època islàmica. Encara que l'alquería de Xilbar ha estat identificada amb Son Térmens, sembla ser que des del segle XIII el control de la font va estar estretament vinculat a la possessió de Son Bibiloni, propietat de la Cartoixa de Valldemossa des de la segona meitat del XVI fins a la desamortització de 1835. Del segle XIV al XVII es van succeir una sèrie de plets i sentències entre Son Térmens i Són Bibiloni, majoritàriament favorables a Son Bibiloni. En l'actualitat, la font es troba dins dels terrenys de la possessió de Sa Cabana des Frares.

L’any 1998 Emaya començà a explotar-la, instal·lant un sistema de captació i impulsió de l’aigua que permet la seva circulació des de Son Térmens, on neix, fins a Son Tugores, des d’on es tractada i incorporada a la xarxa urbana. Des d’aleshores Emaya té reservada únicament la propietat de la font de Mestre Pere els divendres, la resta de la setmana l’empresa només pot aprofitar l’excedent d’aigua dels regants de la zona. 

De tipus vauclasià i de descàrrega brusca, aquesta font té la particularitat de brollar amb cabals abundants en les èpoques més humides, mentre que a l’estiu presenta una sequera absoluta, cosa que fa que l’aprofitament de la seva aigua es produeixi bàsicament durant la primavera. La font té una síquia de grans proporcions, que sorgeix a una vessant de terreny conformant una bassa o prat, amb un sistema hidràulic on l’aigua és impulsada per la pròpia força de la gravetat gràcies al pendent de les síquies. 

La Font de Mestre Pere va ser declarada Bé d’Interès Cultural el 13 de març de 2009 pel Consell de Mallorca a instàncies d’Emaya i la Comunitat de Regants de la síquia de Mestre Pere. Ses imatges que presentam son antigues. 

- Maig 2014: Font declarada B.I.C.- Llegiu-ne més aquí.
- Algunes dades han estat recollides de http://www.emaya.info/dos/capta.php

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Novembre 2012

-  -
Imatges cedidas per EMAYA:
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser