Font Nova

Descripció:

Municipi.- Lloseta | Lloc.- s'Estorell Vell - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Qanat
SituacióGoogle Maps  (31 S 485802 4399306) | Alçada.- 358 msnm

De ses tres fonts de sa finca s'Estorell Vell aquesta és sa més coneguda, sobretot perquè està vora l'antic camí que va de Lloseta a Mancor de la Vall, molt conegut pels excursionistes.

Es tracta d'una font de mina de tipus 'qanat' amb una galeria feta amb pedra en sec en es primer tram i a la resta sense paredar i excavada de manera natural dins sa roca. Hi ha un pou de ventilació també fet de pedra en sec i una canal penjada de sa pared dreta a uns 0,60 m. de terra que va des del fons de sa galeria fins a sa boca. Al fons i passat el pou de ventilació, sa galeria gira a la dreta i s'eixampla, lloc on hi ha tres ullals a mitjana altura i que es connecten amb sa canal penjada.

Sa construcció és impecable i sa mina té una secció irregular (0,80 x 1,40 m.) amb arc de perfil parabòlic; en el tram sense paredar ses mides minven un poc. Just a sa sortida hi ha una piqueta modificada fa poc amb materials moderns a sa que s'ha connectat sa canonada que va fins al sortidor que hi ha vora sa font Pintada després de recorre quasi mil metres.

Sa font era i és el principal medi de subministrament d'aigua a ses cases de sa finca de s'Estorell Vell.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 02--2012 : Revisat.- 06/ 2013

    
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser