Font Llarga

Descripció:

Municipi.- Esporles | Lloc.- Es Verger - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Mina
SituacióGoogle Maps  (31 S 462682 4388576) Alçada.- 382 msnm

A sa part nord de sa finca homònima hi ha aquesta font, molt coneguda a sa zona, ja que a part de donar aigua tot l'any per consum, alimentava fins fa poques dècades un molí per fer electricitat, molí amb el cup ben visible des de sa carretera d'Es Verger (Camí de Sobremunt) però ja en estat de total abandó.

No hem localitzat sa mina de captació, ja que sembla que aboca directament dins el safareig (avui cobert de bloquets de formigó) en el que pensam és una estructura per protegir sa valuosa surgència a la vegada que es crea un dipòsit de reserva d'aigua. Una artesanal canal de pedra duu s'aigua a prop de ses cases per davall d'un marge on hi ha una piqueta i una canonada de plàstic que va de cap a ses Cases de sa Font Llarga. Sa canal segueix i creua sa carretera de Sobremunt per davall de s'asfalt per arribar es cap d'uns 160 metres des de sa sortida de s'aigua a un altre safareig (20 x 8 m.) que era sa reserva d'aigua per es molí; a uns 20 metres des safareig hi ha les restes des molí.

El molí consta documentat a finals del segle XVIII i el cup té un desnivell de 8 metres; sa maquinària i altres elements típics d'un molí hidràulic han desaparegut.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Agost-2012

      
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser