den Baster / de Canet / s'Ullal

Descripció:

Municipi.- Esporles | Lloc.- Son Quint - Rústic - Privat | Ús.- Consum | Tipus.- Surgència
Situació: Google Maps  (31 S 465457 4389951) | Alçada.- 154 msnm

El Llibre del Repartiment l’anomena la Font de Canet i encara es diu així entre el tram que va de s’Ullal a s’Esgleieta i la seva aigua arribava a Palma fent més de 20 km. i movent 32 molins. El 1247, Jaume I atorgà a Guillem Baster la propietat de les aigües de Canet, Esporles, Bunyolí i Puigpunyent. Estam així davant un sistema hidràulic d'origen clarament islàmic.

Dita també de na Bastera, de na Pastera, de s'Alzina o s’Ullal, neix dins sa possessió de Son Quint i surt en direcció s’Esgleieta; el que queda de sa 'síquia den Baster' es manté al marge esquerre de la carretera de Valldemossa en direcció a Palma fins a Son Ripollet, on passa a la dreta de la carretera i es separa en dos ramals:

     - Un desemboca a la font de la Vila i proveeix aigua a Palma.
     - S’altre ramal se’n va de cap a Son Sardina, on es ramifica en diferents ramals per fer arribar s'aigua a Palma.

Sa surgència brolla dins d'una depressió des terreny, dins d'un gran clot per dir-ho d'una altra manera i omple una gran bassa. Avui en aquesta bassa hi ha dues sortides d'aigua:
     - S'antiga mina (mina de Canet) de conducció feta de pedra en sec, amb un tram inicial d'uns 300 metres on hi ha 4 pous de ventilació i tres diferents tipus de coberta que va de cap a Canet i s'Esgleieta.
     - Sa canonada enterrada actual amb una gran comporta metàl·lica que fa el recorregut de cap a Palma seguint els passos abans comentats. Podeu veure un petit esquema de ses entrades d'aigua a Palma aquí.

Sa font fou tancada amb un recinte circular el 1888 fet amb un mur paredat en verd i acabat en llom d'ase.

Aquesta font i sa Font Major estan molt lligades entre elles dues; si voleu entrar en detalls tècnics i històrics, os recomanem es llibre escrit per n'Antoni Gorries i en Ricard Terrades 'La font Major de la Granja i la font d'en Baster: dues fonts, la mateixa aigua' i 'L'hidraulisme dels Ordes Monacals; el Cister' de Carolina Batet.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 05-2011 : Revisat.- 09/2012