des Verger

Descripció:

Municipi.- Escorca | Lloc.- Sa Costera - Rústic - Privat | Ús.- Consum | Tipus.- Mina
Situació: Google Maps  (31 S 479066 4408756) | Alçada.- 27 msnm

Sa font des Verger, anomenada erròniament per alguns com la font de sa Costera quan en realitat la font de sa Costera és aquestatal vegada per voler referir-se a sa font que hi ha a sa zona de sa Costera, és una de les més importants de s'illa, per alguns autors sa més cabalosa.

De fet i com a mostra d'aquest cabal basta dir que entre els anys 1908 i 1962 ses seves aigües varen tenir la suficient força per moure ses turbines d'una central elèctrica que subministrava electricitat a tota sa comarca de Sóller. Avui ses aigües estan conduïdes per davall la mar fins al Port de Sóller i d'aquí fins a Palma passant pel túnel de cotxes (2009).

En època de pluges intenses sa font rebenta per diversos punts formant nombrosos salts d'aigua a sa vorera de la mar, però si ens referim a sa boca principal, hem de dir que es tracta d'una galeria feta de pedra en sec amb volta de carpanell (el·líptica). Hi ha una reixa de ferro a sa boca d'entrada i una altra més espesa a uns 10 metres endins.

S'aigua passa per davall des trespol i baixa enterrada de cap a la mar amb sa conducció definitiva. Hem de destacar s'esment que han tingut els responsables del projecte per respectar s'entorn, fins i tot si algú va allà i no coneix ses circumstàncies ni s'imagina tota sa feinada que hi han fet allà baix ni s'aigua que passa per davall els seus peus. Font que drena pràcticament durant tot l'any, amb un cabal mitjà de 8 milions de metres cúbics anuals i en anys humits de fins a 20 milions de metres cúbics (gairebé el triple de la capacitat de regulació dels pantans de Cúber i Gorg Blau).

Desembre 2016: Espectacular video cedit per Marcos Molina.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Desembre-2016

  
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser