de sa Costera / sa Fonteta

Descripció:

Municipi.- Escorca | Lloc.- sa Costera - Rústic - Privat | Ús.- Ramader | Tipus.- Mineta
Situació: Google Maps  (31 S 478065 4408766) | Alçada.- 193 msnm

També dita 'sa Fonteta', està ben prop de ses cases de sa possessió de sa Costera (1,073.595 m2) hi ha aquesta font que sembla que ha sofert alguns canvis al llarg del temps.

Són dues captacions que hi ha. Una d'elles, sa de la dreta és una mineta amb una galeria de menys de tres metres i que fa temps que està ben seca. Pensam que aquesta havia de ser sa primera font, es degué assecar i obriren una altra galeria al seu costar esquerra per tal de cercar sa vena d'aigua. Aquesta curta galeria té el sostre en part enfonsat.

Aquesta nova galeria està activa a s'actualitat i conforma una font de mina de tipus 'mina anegada' amb una galeria d'accés d'uns 5 metres de llargària amb tres graons per accedir al nivell de s'aigua. És una galeria amb part a cel obert feta de pedra en sec amb el sostre de volta de canó i cúpula a sa part de sa cisterna. A la vora a l'exterior hi ha restes d'un safareig però no s'aprecia cap canal ni síquia per sa conducció de s'aigua que acaba per caure al mar pels penya-segats.

Es presta a confusió que s'hagi parlat sempre des transvasament de 'sa Costera' fent referencia a sa finca i no sa font. El transvasament d'aigua de cap a sa badia de Palma passant per Sóller (2008) es fa des de sa font des Verger que està de cap a cala Tuent però dins sa mateixa finca de sa Costera.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Gener-2012

-  -
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser