de ses Tres Piques

Descripció:

Municipi.- Bunyola | Lloc.- Orient - Rústic - Públic | Ús.- Agrícola | Tipus.- Qanat
Situació: Google Maps  (31 S 478179 4397523) | Alçada.- 423 msnm

També anomenada equivocadament per alguns autors com sa 'font de sa Canaleta', tenim una font del tipus 'qanat', una font petita en tot, dimensions de la boca, llargària de la mina, cabal.

Està en el mateix 'Camí de Coanegra' que uneix els pobles d'Orient amb Santa María del Camí, sortint d'Orient a la dreta abans d'arribar al 'Freu' (moli i salt), uns minuts abans d'arribar a l'altra font d'aquesta zona (els horts de Lluc): la més coneguda font des Freu.

Com s'ha dit és una captació tipus 'qanat' amb un sol pou d'aireig i una galeria (mina) feta en pedra seca d'uns 10 metres de llargària i amb la coberta amb volta de mig punt. En la sortida hi ha un abeurador i una pica de tres cossos; des de la pica surt una canal per davall del camí i que descarrega s'aigua a un vell safareig que rega uns terrenys de 's'hort de Lluc'. M'expliquen que la seva producció és esporàdica però abundant.

Nota aclaridora sobre el topònim 'font de sa Canaleta':

La Dra. Helena KIRCHNER Granell en la seva tesi doctoral 'La construcció de l'espai pagès a Mayûrqa: els valls de Bunyola, Orient, Coanegra i Alaró (Mallorca)' adjudica a aquesta font el topònim de 'font de sa Canaleta'.

D'altra banda el cartògraf i arqueòleg Josep MASCARÓ Pasarius autor entre altres del 'Mapa General de Mallorca' i 'Corpus de toponímia de Mallorca', li assigna el topònim a una font diferent situada a l'entrada de la vall d'Orient venint de Bunyola, prop de ca sa Beata, i que en realitat és aquesta.

La única font oral que ha manifestat conèixer sa font ens ha citat el topònim adjudicat, font de ses Tres Piques.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 07-2011 : Act.- 12/ 2015

  
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser