d'Orient / de Can Palouet

Descripció:

Municipi.- Bunyola | Lloc.- Orient - Urbà - Privat | Ús.- Seca | Tipus.- Font enclotada
Situació: Google Maps  (31 S 479575 4398342) | Alçada.- 454 msnm

Font de sa que hi ha referències escrites al 1275 i al 1281 i que és una surgència dins es torrent, a llevant des turó on hi havia s'antiga alqueria, avui nucli central des poble. S'informador que ens ha ajudat més ens comenta que sa font també era coneguda en es poble com sa 'font de Can Palouet'.

Sa part accessible de sa font és un aljub rectangular (2,40 x 1,20 x 1,70 m.) amb una porta de xapa metàl·lica que hi ha a uns 12 metres des camí, en es costat hidràulic de l'esquerre: a sa surgència que està a uns 8 metres més amunt de s'aljub no s'hi pot accedir degut a sa gran quantitat de batzers i romegueres que hi ha.

De s'aljub surt una vella síquia que primer de tot alimentava unes rentadores que hi ha a s'altre costat des camí, a uns 10 metres. Després sa canal continuava fins a un gran aljub (22 x 9 x 4 m.) que hi ha a s'entrada des poble a la dreta (a uns 300 metres en línia recta) i que donava servei a Son Palou i a Son Vidal entre altres. Just a sa part baixa d'aquest gran aljub hi ha els restes d'un antic molí fariner que també funcionava amb sa seva aigo.

Una font important de sa que depenia gran part de sa comarca i que avui està seca i abandonada; segurament els nombrosos sondejos fets de sa zona han tallat sa vena, en un cas molt clar de captació d'aigües subàlvies.

Actualització: en agost de 2016 sa font presenta u lamentable esta d'abandonament: imatge - imatge

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 06-2013 - Act.- 08/ 2016

  
  
  


SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser