den Pacarillo / de Can Paquerillo

Descripció:

Municipi.- Banyalbufar | Lloc.- Cas Pacarillo - Urbà - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Brolls
Situació: Google Maps  (31 S 458786 4393383) | Alçada.- 63 msnm

Aquí tenim una desconeguda però espectacular font que està entre es camí que va a sa Galera i es torrent d'en Roig, a prop de sa font de la Reina.

Es tracta d'una font formada pel manco vuit ullals diferents que aboquen tots ells s'aigo dins un safareig de sa següent manera, seguint l'ordre d'esquerra a dreta mirant des d'es safareig:

- una mina curta feta de pedra en sec de no més de 2 metres de llargària amb tres ullals diferents que duen s'aigo per una séquia natural fins a fora al safareig.
- dos brolls que surten per sa paret des marge a devers 1,80 d'en terra.
- una mineta a ras de terra, al nivell des safareig amb una secció de 0,30x0,30 m. i uns 2 metres de llargària.
- dues mines fetes de pedra en sec i secció de perfil parabòlic d'uns 5 metres de llargària cada una d'elles amb un ullal propi i una canal feta a terra per du s'aigo cap a fora fins es safareig.

Tota aquesta aigo (es sobrant va de cap en es torrent den Roig) es distribueix mitjançant una perfecta canal per ses terrasses i marjades per donar s'aigo a cada un dels cinc regants que hi tenen dret; el que està més enfora és a uns 285 metres en linia recta des de es safareig. Aquesta canal té innombrables repartidors, comportes i fibles, inclòs hi ha una curiosa pica que s'emprava per posar en remull es garballó.

Aquí volem donar ses gràcies a nen Germàn que és un dels regants i és la persona que ens ha mostrat aquesta interessant font. Sobre el nom volem fer constar que segons ens diu en Germán el nom que figura a ses escriptures de Propietat consta el nom de ''font den Pacarillo'' malgrat el que diu sa rajola aferrada a allò que es sa casa de ''ca's Paquerillo''. Vegeu una imatge.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | reat.- Abril-2012

  
- 
 -
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser