de Son Reus

Descripció:

Municipi.- Algaida | Lloc.- Son Reus - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Qanat
Situació: Google Maps (31 S 491737 4374547) | Alçada.- 215 msnm

La Font de son Reus és la que ha tengut major importància en la història de l'abastament d'aigua de la vila de Llucmajor. Així i tot, el seu pou mare se troba dins el municipi d'Algaida i tan sols els darrers dos o tres metres de la mina són dins el terme de Llucmajor.

Està considerada el qanat d'origen andalusí més llarg de Mallorca (300 m) i segons sembla ja a principi del sXIV se projectà la canalització fins a Llucmajor. La seva aigua, juntament amb els sobrants de la Font de Randa, arribà al centre de la vila fins l'any 1969.

Segons el llibre de Els qanats de l'illa de Mallorca (BARCELÓ, 1986) té un total de 14 pous d'aireig però no els hem trobat tots. A més, alguns dels que hem vist semblen pous més moderns, afegits segurament a l'hora d'arreglar qualque esbaldrec. A uns 50 m del portal de la mina s'ha enfonsat una part del sostre.

La font passa per davall del camí vell d'Algaida a Llucmajor. A un dels pous d'aireig prop del camí hi cau aigua provinent d'una petita bassa. Haurem de comprovar si aquesta bassa se forma amb l'aigua de la Font de Randa o té un altre origen. Sembla que també va servir per moure les moles del Molí de Son Marió i un altre ara desaparegut. Aportam una aclaridora imatge aèria.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Febrer - 2012

  
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser