de Randa

Descripció:

Municipi.- Algaida | Lloc.- Randa - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Qanat
Situació (pou).- Google Maps  (31 S 492852 4375090) | Alçada.- 305 msnm

Emblemàtica font situada vora la sortida des llogaret de cap al Puig de Randa (556 metres), a pocs metres de sa Creu de Terme de Randa.

Es tracta d'una font de mina tipus 'qanat' de possible origen islàmic, amb una galeria per sa conducció de s'aigua d'uns 48 metres de llarg, probablement construïda a cel obert i feta de pedra en sec. Seguint el mateix recorregut de s'aigua, trobam aquests elements des conjunt:

- Pou de captació o pou mare: Situat dins s'hortet de Can Pou, fet de pedra en sec i que mesura uns 2 metres de fondària.
- Mina o galeria de desguàs: Galeria feta de pedra en sec a les parets i lloses planes al sostre amb una secció variable de 1,1-1,6 d'altura per 0,60-0,70 d'ampla.
- Pou d'oreig -1-: Pou en el trespol des mateix carrer de sa Font, a uns 15 metres des pou mare, està tapat amb dues lloses de pedra viva i sembla que era un accés escalonat.
- Pou d'oreig -2-: També en el trespol des mateix carrer de sa Font, a uns 12 metres vessant avall des pou descrit abans; aquest està condemnat i sobresurt del sòl amb un coll d'uns 0,40 metres d'altura.
- Boca de sortida: Antic accés vertical a sa galeria i punt final d'ella situat a 48 metres de sa captació, està tapat amb peces de marès a sa paret i al sòl; aquí comença una canal tapada de 5 metres que enllaça amb els elements descrits a continuació:
- Abeurador de bísties, rentadores cobertes, abeurador de porcs i canal de repartiment de cap a diversos usuaris fins que a la fi, aporta les seves aigües al sistema de sa Font de Son Reus, dins Algaida però antigament principal proveïdora d'aigua per Llucmajor.

Una font que antigament havia de tenir un cabal important i constant al llarg de l'any; es llogaret de Randa és travessat per 4 corrents d'aigua; aquesta mateixa, sa font de Son Gener, captació situada a uns 150 metres vessant amunt d'aquesta (en preparació), sa Cova de Randa, un torrent subterrani que travessa es llogaret 10 metres per davall terra i s'Albelló de Na Tomassa, una potent ufana que en temps de fortes pluges, brolla dins es mateix hortet de Can Pou, a pocs metres des pou d'aquesta font de Randa i que baixa descontrolat pel carrer de sa Font.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Data.- Novembre 2017

  
  
  
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser