de ses Artigues / de la Vila

Descripció:

Municipi.- Alaró | Lloc.- Ses Artigues - Rústic - Privat | Ús.- Regadiu i consum | Tipus.- Qanat
Situació: Google Maps  (31 S 481129 4396063) | Alçada.- 278 msnm

Juntament amb se font de sa Bastida son ses dues més importants d'aquesta comarca.

L'us de la font es remunta a l'època musulmana i està documentada en el Capbreu de Gastó de Bearn de 1232. La distribució ďaigua a la vila esta documentada des de 1595, però les construccions destinades a emmagatzemar l'aigua -aljubs i cisternes- són obra del segle XIX.

La font neix en una mina de 100 metres de longitud, al nord del nucli de los d'Amunt, en el lloc conegut com ses Artigues. És conduida a traves d'una síquia descoberta a los d'Amunt i a la vila d'Alaró i acaba a la possessió de Son Fortesa. El seu cabal d'aigua va dels 50.000 als 60.000 litres per hora i l'Ajuntament en l'actualitat en té dret a una part. Actualment, romanen dins el casc urba d'Alaro un elevat numero de construccions relacionades amb l' abastament d'aigua procedent de sa font. (Carregadors, manxetes, rentadors ...) 

Per altra banda, laigua de la font de ses Artigues arribà a moure fins a nou molins hldràulícs. De dalt a baix es poden citar el molí de sa Font, ben visible des del camí de ses Artigues, el de na Fara, el de Son Borràs, el de Son Bieló, el de Son Vidal, el de Son Togores (dins el casal municipal), el de Son Berní, el de Son Ibert i el des Molinàs.

Avui dia s'ha creat una 'comunitat de regants' i l'aigua va per un canal fins a un gran safereig (16 x 70 m.) situat un centenar de metres anant cap al poble. Malgrat esser una comunitat de regants, moltes vegades hi ha hagut necessitat d'emprar aquesta aigua per al consum dels habitants del poble.

> Setembre 2015.- Article de José Cifre del 1980: descobriment de l'ullal de la font.
> Maig 2017.- Treball de José Bermejo i el seu equip en l'estudi més complet realitzat fins avui.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- 05-2011  | Revisat.- 05/ 2015

  
  

Imatges i plànol cedits per José Bermejo