des Frevesol

Descripció:

Municipi.- Alaró | Lloc.- Solleric - Rústic - Privat | Ús.- Agrícola | Tipus.- Brolls / pou
Situació: Google Maps (31 S 484338 4400224) | Alçada.- 373 msnm

Coneguda per alguns autors com a 'sa font de ses Cases d'Oli Clar' aquesta font és diferent de la majoria. Té tres captacions d'aigua en un espai d'uns 10 metres en el mateix lateral del camí i cadascuna d'elles és diferent i independent de les altres.

Així doncs tenim:

- Una font tipus cisterna anegada excavada directament en les roques d'aproximadament 1 m3 de cabuda que recull aigües de les filtracions i possiblement alguna aportació des de baix. En la part baixa de la cisterna surt una canal de mina (albelló) construïda amb pedra en sec i sostre de lloses planes que creua el camí i passa cap a un hort proper.

- Un broll natural en una esquerda de les roques que amb una canal de ciment diposita l'aigua en una pica-abeurador de 2,40 x 0,40 metres i que era compartida, ja que la reixa d'accés a l'hort divideix l'abeurador en dos de manera que hi ha accés des dels dos costats.

Avui el sobrant desborda sense control però és possible que tingui una canal inapreciable avui que connectés l'abeurador amb l'albelló de la cisterna anegada.

- Un broll natural en una esquerda de les roques a uns 5 metres de l'anterior i amb l'aigua que a uns 70 centímetres de la sortida torna a desaparèixer per una altra esquerda a la base de les roques.

No obstant això, la ubicació de l'ullal permet aprovisionar aigua amb facilitat pel que la utilitat d'aquest broll és clara.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Novembre-2011

  
  


SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser