Trycktekniker - Linoleumtryck

Här hittar du allt du behöver veta om uppgiften linoleumtryck.

I vänster kolumn hittar du uppgiftsbeskrivning, kriterier mm. I höger kolumn hittar du alla tekniska instruktioner och länkar. 

Det finns många olika trycktekniker. De brukar delas in i lågtryck, högtryck och plantryck. En vanlig högtrycksteknik är Linoleumtryck. Linoleum är en typ av platta som är gjort av sågspån, linolja, harts och torkmedel (Läs mer på wiki). som man gröper ur/karvar med träsnittsknivar. Sen målar man plattan med färg och trycker på t ex papper eller tyg. Man kan inte tona i grått som med blyerts, utan jobbar i svarta och vita ytor. Man kan inte heller få till samma detaljarbete som när man ritar med blyerts. Vill man jobba med detaljer krävs det stort tålamod, försiktighet och tid. Man kan självklart jobba i färg. Då färgar man in plattan i önskad färg innan man trycker.


Uppgiftsbeskrivning

Inspireras och utveckla idéer -teoretisk del.

1. Dela ett dokument med oss lärare. Döp det till: bildslöjd klass namn.  Skriv om din idé och lägg in bilder du inspirerats av. Om du ritar av en bild på nätet, ska denna också vara inlagd. 

2. Leta inspiration på nätet och spara ner inspirationsbilder. 

Analysfrågor - Linoleumtryck - teorietisk del.

1. Skriv en ny rubrik i ditt delade dokument "analysfrågor" Besvara frågorna som du hittar 

HÄR:...........

Praktiskt arbete

1. Gör en skiss. Använd A4-papper. Linoleumplattan ni får är 20x25 cm stor. Gör en skiss i samma mått om du gör E-C-nivån. Om du ska göra en mönsterrapport (A-nivå), är ett tips att göra skissen i ca 15x20cm, då din skiss kommer att sticka ut, utanför sidorna på pappret. Tänk på att motivet blir spegelvänt i tryck. OBS! Skissen måste ritas så att du själv har koll på vad som blir svart och vitt i tryck. Färglägg gärna din skiss så att du ser att ytorna stämmer överens.

2. Visa skissen för godkännande. Visa vad i din skiss som blir svart och vitt innan du börjar skära ut motivet. Skissen ska ha ett motiv som går att upprepa på något av de sätt Johanna har visat.

3. Kopiera upp din skiss och lägga ut mönstret så får du en bra bild av hur det upprepade mönstret kommer att se ut i tryck.

4. Kalkera av motivet på plattan om du vill (eller rita av på frihand). 

5. Gröp ur plattan. OBS! Akta fingrarna! Gröp aldrig ut i riktning mot fingrarna.

6. Efter genomgång av trycktekniken ska du själv klara av att trycka. Du ska göra två tryck, som du är nöjd med. Ett på papper(som bilden betygsätter) och ett på tyg (som slöjden betygsätter).

7. Lägg bilden på tork på torkstället. Rengör din platta, men var försiktig med vattnet. För mycket vatten och för många tvättar gör att plattan böjer sig och kan bli svår att trycka med.

8. Gör en passepartout (uttalas passpartå), d v s en inramning. Den ska framhäva motivet, och vara diskret, eller så kan den vara mer iögonfallande och ses som en del av konstverket. Du bestämmer. Instruktioner hittar du i höger kolumn.

Reflektion - Ge omdöme på ditt eget arbete

1. Skriv en ny rubrik i ditt delade dokument "Reflektion över arbetsprocessen".                     Besvara frågorna som du hittar HÄR:...........


-----------------------------------------------------------------------------------------

BEDÖMNING (se även LPP:n i Unium): OBS! Tänk i ytor, inte i linjer. 

E: Enkel mönsterrapport. Jobba med ytorna enkelt. Svarta, vita enkla ytor. Inte så mycket bakgrunder. Enkel upprepning av mönster. D v s, du gör ett tryck med ett huvudmotiv, som kan tryckas i sidled, utan någon upprepning. Tex en hel boll, som du sen trycker upprepade gånger. Se här till höger. Observera att motiven är förenklade och att det krävs mer avancerat motiv för E.


C: Mönsterrapport med upprepining i sidled/och/eller höjdled. Jobba mer med detaljer och olika sätt att karva ut. Prickiga, randiga ytor, mindre detaljer. mer jobb med bakgrundsmönster. Lite svårare upprepning av mönster. D v s, en upprepning där t ex höger sida, stämmer med vänster sida, så att du kan trycka i sidled, ELLER samma princip fast på höjden. (T ex har du en halv boll på högerkanten och en halv boll på vänsterkanten, och när du trycker i sidled blir det en hel cirkel.) Se till höger.  Det röda är det som gör att det  upprepas. Observera att motiven är förenklade och att det krävs mer avancerat motiv för E.


A: Avancerad mönsterrapport, som fungerar som "pusselbitar". Balans mellan de svarta/vita ytorna så att motivet blir tydligt och balanserat. Mycket detaljarbete och ett mer unikt bakgrundsmönster. Se till höger. Observera att det bara visar hur mönsterrapporten upprepas, (det röda), självklart måste motivet i sig vara mer avancerat för A-nivå.

Redovisning sker genom inlämning av två trycksaker och inlämning av en reflektion. 

LÄNKAR

REFLEKTIONSFRÅGOR

1. MÖNSTERRAPPORT - FILM

2. KARVNING -FILM

3. TRYCKNING - FILM

4. PASSEPARTOUT - instruktion

SKISSA RÄTT - klicka på bilden nedan för att se stor med text----------------------------------------------------------------------------