Publicar a PiA a amb San Miguelito


Actuacions al 2020

29 d’abr. 2020, 4:04 publicada per Josep Botia

Hem donat suport a la tasca de construcció i millora d'escoles a San Miguelito conjuntament amb Enseñanza solidaria. Aquest projecte s'ha dissenyat en dues fases. En la primera fase s'ha intervingut en les següents comunitats:

    - Escola Naranjo de la comunitat Naranjo 2
    - Escola el Frijolar de la comunitat El Frijolar
    - Escola El Manantial de la comunitat Fajardo 4
   
El pressupost d'aquesta primera fase ha estat de 102.045 còrdoves que equival a 2795 €.

     
 

Estiu 2017 a San Miguelito

20 d’oct. 2017, 12:42 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 3 de des. 2017, 11:53 ]

El passat mes d'agost una delegació de 5 membres d'Ensenyament 
Solidari vam viatjar des de Barcelona a Nicaragua carregats de material escolar i instruments musicals per fer una estada de 18 dies a San Miguelito, municipi agermanat amb Sant Boi.
 
Vam poder fer un petit intercanvi d'experiències amb el professorat local i després vam poder visitar 18 escoles rurals, fer el seguiment de les noves construccions i supervisar les obres  ja finalitzades. Això ens va permetre parlar tant amb les famílies de la comunitat com amb directors i professors, i també iteractuar i jugar amb els nens.
L’accés a aquestes escoles és lluny i es fa en 4x4 per camins en molt mal estat, sovint creuant rius i rieres que a vegades tenen crescudes sobtades i no permeten el seu accés. Hi vam poder arribar a cavall i a vegades caminant fins a  3 hores. Però experiència és fantàstica i s'ho val Com sempre, però, som molt ben rebuts perquè són gent agraïda i ens preparen balls , poemes i el menjar autòcton que no falla. El projecte gaudeix d'una bona salut i  té una continuïtat esperada per tots.
També el nou projecte de l'escola de música segueix endavant engegant poc a poc i esperem que es puguin formar professors de música per primària.
Més endavant publicarem un informe més detallat de les actuacions a les diferents escoles.

Alba Simarro, M.carme Ramos i Judit Fiol

Projecte d'escacs San Miguelito (Nous Materiasl)

18 de nov. 2016, 10:44 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 4 de març 2018, 12:26 ]

A inici del curs passat es va iniciar a San Miguelito un projecte d’introducció dels escacs a l’escola. L’experiència començà amb una activitat de formació específica desenvolupada durant el juliol de 2015 en el marc dels tallers que la nostra entitat desenvolupa cada any en aquella localitat nicaragüenca. Els / les mestres participants, en l’esmentada formació, van rebre jocs per a poder iniciar el projecte.

La finalitat és millorar el rendiment escolar, Un estudi de la Universitat de Trier (Alemanya) va demostrar que els alumnes que substituïen una hora setmanal de matemàtiques per escacs van obtenir posteriorment millors notes en matemàtiques. Els escacs ajuden a desenvolupar la lògica matemàtica, l'anàlisi i el càlcul mental de l’alumnat.

L’estiu passat va continuar la formació i noves escoles s’ha incorporat a l’activitat. A més, enguany hem comptat amb les aportacions solidàries del club d’escacs Sant Boi i de la Federació Catalana d’Escacs que han cedit gran nombres de jocs que ha estat donats a aquestes escoles.

Durant tot el curs, profesor Franklin Briceño. de San Miguelito Centro Urbano ha  coordinat i dinamitzat el projecte.
Aquí el teniu en format PDF 

Estada a Sant Miguelito Juliol 2016

10 de set. 2016, 1:40 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 5 d’oct. 2016, 1:52 ]

El que menys espera una és que en un viatge de cooperació acabi rebent més del que en un principi va a oferir … 

Arribar a San Miguelito ja va ser tota una aventura, vam trigar dos dies, però aviat vam entendre que ben bé s’ho valia. De la nostra estada a la ciutat de les granotes ens enduem la vegetació, la calor, la pluja i les botes d’hule, el menjar, els frescos, el llac, …
…i també la seva gent, amb qui oferir es va convertir en compartir. Vam tenir la sort de fer-ho amb les famílies de les comunitats que vam visitar, amb les professores i professors que van venir a formar-se en les Capacitacions, que per poc no van poder realitzar-se, amb la gent de la ciutat, amables i educats i amb les nenes i nens sempre disposats a participar en els jocs i activitats que els hi oferíem. 

I si cal posar nom a algú (esperem no deixar-nos-en cap), ens enduem l’afany inesgotable de l’Israel de l’Escola de Música, l’amabilitat de la Genoveva de l’Hotelito, de la Jadira que sempre ens esperava amb el plat a taula, del Walter i la Rosita del Centre de Recursos Pedagògics i del Fredy, el nostre xofer particular.
Si teniu la sort algun dia d’aterrar en aquest petit paradís, no deixeu d’anar a veure les postes de sol al llac, de cantar karaoke al Bahía amb una Toña ben fresca, de menjar tajaditas, i sobretot, d’acabar el dia llançant-vos vestits al moll del llac Cocibolca.

+Imatges

Sant Miguelito 2016, 

Judit, Carme i Alba 

Quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi col·laboren amb Ensenyament Solidari a Sant Miguelito, Nicaragua

8 de set. 2015, 9:14 publicada per Josep Botia   [ actualitzat el 29 d’abr. 2020, 3:57 ]

NICARAGUA 2015 788

* A continuació us deixem amb el relat escrit per la Mercè, la Karina, la Lola i l’Elisabet, quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi de Llobregat, que aquest estiu han viatjat a San Miguelito, Nicaragua, per col·laborar amb la tasca que realitza l’entitat Ensenyament Solidari.

Explicar breument les sensacions, emocions i contrastos que ens ha produït per primera vegada un viatge de Cooperació no és gens fàcil. Però si que estarem d’acord en que no ens ha deixat indiferents i ens ha fet adonar que conèixer una altra realitat, i intercanviar experiències culturals, ens fa enriquir com a persones, ens fa obrir al món i, ens fa prendre consciència que, visquis on visquis, les preocupacions i les necessitats bàsiques són les mateixes. El que ens diferencia són els recursos.

Entre els dies 3 i 23 del passat mes de juliol Ensenyament Solidari va realitzar un nou viatge a San Miguelito, municipi de NICARAGUA 2015 885 agermanada amb Sant Boi. Vam ser vuit les persones participants, quatre professors/es, el Joan, la Teresa, la Montserrat i l’Elena, més quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi de Llobregat, la Mercè, la Karina, la Lola i l’Elisabet, que ens vam incorporar de l’11 al 21. Com cada any, des d’en fa 15 Ensenyament Solidari realitza diferents actuacions: formació als mestres nicaragüencs, construcció d’escoles rurals, lliurament de material escolar, entre d’altres.

Per això últim, molts nens i nenes de diferents escoles de Sant Boi un cop a l’any fan recollides de material escolar per altres nenes i nenes que viuen molt lluny i que son més pobres, les famílies ho comprem sense massa consciència del be que estem fent. Doncs us hem de dir que els mes de 80 Kg recaptats d’aquest any s’ha repartit a més de 90 escoles de l’extensa comunitat de San Miguelito. Amb les llibretes i els llapissos de colors repartits als infants s’han pogut dibuixar centenars de somriures. Moltíssimes gràcies pels petits, mitjans i grans gestos solidaris amb comunitats més desprotegides i amb moltes mancances de recursos, amb el teu petit granet de sorra multiplicat per milers de granets es pot construir una escola a on per arribar-hi s’ha de pujar a cavall.

NICARAGUA 2015 908Aquest any el Ministerio de Educación de Nicaragua va proposar a Ensenyament Solidari per a les famílies i professors nicaragüencs un intercanvi d’experiències en relació a la temàtica de la relació família i escola amb famílies de Sant Boi. Els tallers que es van dur a terme van ser els següents: Relación família-escuela, Enseña inglés jugando, Educación Emocional Sistèmica, Curso Ajedrez en la escuela, Talleres plasticos (maquillaje artistico), Geometria y Resolución de problemes y Curso de Informática. Tots ells van tenir molt bona acceptació.

Durant l’estada, també, es van poder visitar diversos projectes finançats per Ensenyament Solidari, a diferents comunitats de San Miguelito, per a fer el seguiment dels mateixos i entregar una placa amb el nom de l’escola o Ampa de Sant Boi que ha col·laborat amb diners per a la seva realització. I es va prendre nota dels nous projectes sol·licitats, que es van valorar conjuntament amb l’alcaldia, Ensenyament Solidari i Enseñanza Solidaria per tal de prioritzar i decidir els de més necessitat.

Per a nosaltres, aquest viatge ha estat un regal per l’ànima, és la continuïtat a la nostra dedicació solidària que durant aquests quatre anys de Comissió Solidària a l’escola Benviure hem anat aportant a diferents fins solidaris. I també ha estat el bon títol d’un conte “Les quatre mares aventureres”. L’Alexis Josué, estudiant de cuarto grado, de nou anys és qui ens el va fer quan els seus pares professors li van explicar que fèiem durant l’assistència a les comunitats.

NICARAGUA 2015 163Volem aprofitar, també, per donar les gràcies a les companyes de la Comissió Solidària de l’Ampa de l’Escola Benviure que ens han ajudat amb els preparatius i a tots els comerços que han col·laborat en fer possible aquest apropament entre famílies d’ambdós municipis. A Ensenyament Solidari per confiar amb nosaltres com agents socials de la comunitat educativa , i per la labor que duen a terme, al

Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Sant Boi per la seva aposta en el projecte. I finalment als companys i companyes que ens han acompanyat en aquest viatge i amb els que hem compartit moltes experiències positives.

Esperem apropar les demandes que ens han traslladat, aquests pares i mares, a totes les ampes de Sant Boi perquè som part de la seva esperança. Som part d’aquesta complicitat i unió que hem establert amb ells.

Hem donat continuïtat dins l’agermanament a un dels projectes que considerem claus en l’àmbit educatiu, el de la relació famílies-escola. I Seguirem treballant. Ara ja formem part d’Ensenyament Solidari.

(*) Publicat a la web de Barrejant 

Nicaragua estiu 2014

18 de set. 2014, 11:44 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 19 de set. 2014, 2:20 ]

Explicar en poques ratlles una experiència tant intensa com és viatjar a Nicaragua i participar en el projecte que Ensenyament Solidari va desenvolupant a San Miguelito des del 2001 no és fàcil, però ho intentarem. Enguany hem anat vuit persones, l’Aransa, l’Elisabet, la Janire, la Laia, la Lourdes, la Natàlia, la Sònia i en Víctor. La majoria, sis persones, era la primera vegada que anaven a San Miguelito, l’experiència de la Lourdes (per ella ha estat el 4t viatge a San Miguelito ) ens ha estat de molta ajuda.

L’estada ha estat llarga, més de 20 dies, i entre la durada i el nombre de persones i l’entusiasme que hem posat ha resultat d’allò més profitós. Com sempre comencem portant força material des de Catalunya, enguany un èxit amb els jocs i els globus terraquis i nflables, a banda dels sempre necessaris bolis, llapis, etc.

Aquí ens aturem per agraïr a les persones i empreses que ens han ajudat. Són moltes i no podem esmentar-les a totes, però si que
destaquem a Devir, Joguines La Jota, Brain Picnic, Ayudar jugando i l’Oriol Comas, per les seves aportacions de jocs, un dels eixos de la nostra estada d’enguany.

Compres a Managua ,celebració del 19 de juliol a la capital i cap a san Miguelito. I sense temps per descansar realització de les “capacitaciones” (formacions). 8 propostes educatives amb la participació de més de 190 mestres de la població, repartits entre tallers de matemàtiques, musicoteràpia, anglès, jocs, educació emocional, informàtica, atenció a la diversitat i màgia.

Un altre dels eixos de treball del projecte és la visita a les escoles que s’han construït o millorat amb la nostra col·laboració.  San Miguelito és un municipi gran d’extensió ( 4 vegades més gran que Sant Boi) però  dispers i mal comunicat. Les escoles són majoritàriament rurals d’una o dues aules a tot estirar, sovint amb accessos difícils. Hem visitat més de 20 escoles. Veure la il·lusió de la comunitat educativa quan s’inaugura una escola o un pou o una letrina compensa l’esforç que es fa per visitar-les. Hem pintat el parvulari de El Peñon 1 amb motius fets pels alumnes, d’altres triats pels mestres d’allà i una altres triats per nosaltres, tot un manifest pedagògic en forma de dibuixos fets de manera participativa, una gran experiència. Aquí ens tornem a aturar per agraïr a la gent que ha col·laborat econòmicament per què aquests infants gaudeixin d’unes oportunitats educatives que qui sap si podrien tenir-les d’una altra manera. Gràcies a les ampes, als claustres, a les comunitats educatives i als particulars que ho fan possible. GRÀCIES.

I per acabar hem portat una nova forma d’oci educatiu per a San Miguelito:

Cinema i jocs amb valors. S’han fet tres sessions de cinema, una adreçada a mestres i dues a públic familiar, passant pel·lícules que conviden a la reflexió. Els jocs, com ja hem dit un dels eixos d’enguany, s’han convertit en un dels atractius del projecte. No volem convertir el Centre de 

Recursos en una ludoteca, volem posar a disposició dels professorat i dels infants una col·lecció de jocs que faciliten les relacions i els aprenentatges. Vaja un èxit que esperem que  tingui continuïtat.

L’experiència ha estat sensacional i el projecte d’Ensenyament Solidari viu i fort.

Esteu tots i totes convidats a participar-hi i col·laborar-hi.


Expedició cap a San Miguelito

16 de jul. 2014, 10:40 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 17 de jul. 2014, 8:59 ]


El dia 16 de juliol , com cada any a l'estiu, un grup de membres de la nostra associació ha marxat cap a San Miguelito. L'equip de cooperants aquest cop ha estat  de 8 persones (7 dones i un home) amb la missió com sempre, de realitzar actuacions de cooperació amb el poble agermanat. Les tasques que porten encomanades són:

- Jornades de formació de mestres. 
- Visita a les escoles rurals i connectar amb les petites comunitats per coordinar i supervisar els centres que s'han construit i els que falten per iniciar.
- Coordinar amb Enseñanza Solidaria i iniciar el procés de coordinació per a a la'ajuda a la construcció de varies "escuelitas" 
- Repartir materials escolar als diferents centres de primaria i secundària.
Tornaran cap a mitjans del mes d'agost, amb la satisfacció, esperem de les tasques realitzades.


L'equip d'aquest any un dia abans de marxar cap San Miguelito un cop fets els paquets del material escolar.

Estiu de 2013 a Sant Miguelito, Nicaragua

6 de febr. 2014, 4:12 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 29 de març 2014, 11:20 ]
 Un any més sis cooperants de la nostra entitat han viatjat al poble de Sant Miguelito a Nicaragua. L'objectiu d'aquestes estades és el d'enfortir les relacions entre les poblacions de Sant Boi i Sant Miguelito en l'àmbit educatiu que és on nosaltres treballem. Aquesta actuació es concreta en:

 Les capacitacions

 Tres dies d'activitats formatives adreçades als docents locals. S'han realitzat tallers d'informàtica, educació sexual, expressió corporal, tipologies textuals , educació especial, educació musical i reflexió sobre el propi agermanament. Ha participat un total de 197 mestres i 6 formadors talleristes.

 Relació i coordinació amb Entitats locals

 Les relacions i coordinació amb altres entitats són importants ja que s'intervé des de diversos àmbits i cal definir clarament com es fa per tal de sumar les accions. En aquestes reunions de coordinació han participat: el MINED (ministeri d'educació), el Fons Català de Cooperació, el Municipi, la Fundació del Rio, l’ONG DESOS de Sant Boi, la Casa de la mujer.

El Centre de Recursos Pedagògics

 S'ha intervingut en tasques de manteniment i de seguiment del seu funcionament.

 Relació i coordinació amb Enseñanza Solidaria

 Aquesta entitat és la nostra contrapart i la tasca  ha estat de definició de línies de treball, coordinació de les visites i intervenció a les escoles rurals.

 MINED

 Actualment estem portant a terme el procés de cessió del CRP de Sant Miguelito. S'està negociant amb Enseñanza Solidaria i representant del MINED per tal de concretar aquesta cessió i definir els usos de futur d'aquest servei educatiu. Esperem acabar el procés aquest proper estiu de 2014.

Construcció d'escoles a les comunitats.

Aquesta acció és realitza cada any donant suport econòmic a la construcció d'escoles. Ensenyament Solidari gestiona les aportacions econòmiques que realitzen les AMPES de les escoles i les comunitats aporten el terreny i  la ma d'obra per portar a terme la construcció.


Actuacions 2011 a San Miguelito

19 de març 2012, 6:49 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 19 de març 2012, 7:04 ]

COOPERACIÓ A SAN MIGUELITO

1. FORMACIÓ DE MESTRES

Sis membres de l’associació es van desplaçar a San Miguelito, durant el mes de juliol, per fer la formació de mestres. Es van treballar els següents temes:

        1. Didàctica de les Matemàtiques
        2. Comprensió i expressió escrita
        3. Educació infantil i Informàtica

Van participar uns 200 mestres tant de les escoles del municipi com de les comunitats.

Aquest any passat s’havia plantejat ampliar els cursos de formació telemàtica mitjançant la plataforma Moodle, l’any passat se n’havia fet un  relacionat amb l’educació especial.  Aquests cursos s’havien de fer amb l’assessorament de l’ICE i el mateix ICE havia de  concedir les certificacions, un cop acabat el curs. Amb aquesta actuació preteníem aconseguir un doble objectiu: optimitzar l’ús de l’aula d’informàtica i concretar una formació i intercomunicació al llarg de l’any. Per l’any 2011 ens vam proposar fer tres cursos, continuar amb el
d’Educació Especial i iniciar-ne un d’Educació Física  i un altre d’Educació Infantil.

Malauradament aquests cursos no es van poder fer per manca de matrícula. Malgrat tot pensem que és el futur pel que fa a formació.

2. CONSTRUCCIÓ D’ESCOLES

A més aquest viatge es va aprofitar per a concretar la construcció d’escoles a diferents comunitats rurals. Aquestes van ser:

Juliol 2011

Escola Obra realitzada  Aportació
Tamboral Norte Canalització de l’aigua per a l’escola  $1100
El Espabelito  Reparació escola  $600
 Ojoche 1  Acabar la conducció d’aigua fins l’escola  $200
 Ojoche 2  Reparació escola  $500
 Rayo de Sol  Reparació escola  $550
 Delirio 2  Reparació escola  $450
 El Cangrejal  Acabar reparació escola  $680
 Los comales  Reparació escola  $360
 Caño Luís 3  Ampliació escola  $500
 Espabel  Construcció escola  $1000
 Cacao 2  Construcció “Letrina”  $250
 Naranjo 1.1  Construcció escola  $1000
 Delirio 1  Reparació escola  $450
 Caño Luís 2  Construcció escola  $1100
 Total aportació 2011  $8740

3. DOTACIÓ DE RECURSOS AL CRP I CESSIÓ DE MATERIAL ESCOLAR ALS CENTRES EDUCATIUS

Hem fet un seguiment del Centre de Recursos Pedagògics i de l’aula d’informàtica. Cal dir que any rere any s’està fent un gran esforç de conscienciació a la nostra contrapart i a la resta de mestres de San Miguelito per tal que optimitzin una infraestructura educativa com és el CRP:

 1. Increment de les classes d’informàtica a l’alumnat en hores lectives
 2. Formació de mestres pel que fa a la utilització dels ordinadors
  3.  Utilització dels recursos bibliogràfics i pedagògics

Cal fer palès que l’aula d’informàtica  es va envellint  i per tant les dotacions van quedant obsoletes. Enguany  hem  comprat, dos ordinadors portàtils i un altre de taula. A més hem portat 7 ordinadors cedits per diferents escoles de Catalunya, (allà vam comprar les pantalles). Amb això hem dotat les escoles del Never i de Santa Maria amb un portàtil que els ajudarà en les tasques de secretaria i també  en tasques de l’alumnat. També hem renovat alguns equips del CRP i hem arranjat la petita aula d'informàtica de Las Palomas.

Com cada any hem fet una dotació de material escolar a tots els centres de San Miguelito.

4. CONSOLIDACIÓ DE  L’ESCOLA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL

 A l’agost de 2010 es va acabar la construcció de l’escola de formació professional, el Centro Politécnico Catalunya-San Miguelito. Es va fer un esforç important per dotar d’una manera ràpida aquesta  escola per tal que comencés a funcionar. Durant el mes de juny s’inicià el taller de corte y confección i a finals d’agost iniciaren els cursos d’electricitat i cuina.

A inicis de febrer començà el curs de fusteria. El passat més de juliol es va fer la cessió d’aquesta infraestructura al Ministeri d’Educació de Nicaragua.

5. Algunes imatges de les actuacions
Informe actuacions 2011

19 de març 2012, 5:49 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 19 de març 2012, 6:44 ]

Quins han estat els comptes de la nostra associació al 2011? 
Aquí teniu el nostre estat de comptes a 31 de desembre de 2011. Si voleu informació més detallada ens la podeu demanar.

D'on han sortit els nostres ingressos...

Ingressos 2011

  ...i en que els hem gastat?

Despeses 2011

 

1-10 of 10