Publicar a PiA a amb San Miguelito


Materials informàtics per al Centre de Recursos

23 de set. 2020, 8:09 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 25 de set. 2020, 5:53 ]

Les darreres actuacions de col.laboració amb la associació de la nostra contrapart, ENSEÑANZA SOLIDARIA, ha possibilitat la dotació per part de la nostre ONG, de materials informàtics, ordinadors impressores i material fungible. Aquí teniules imatges del material que han rebut

Escuelita El Corozo

23 de set. 2020, 7:56 publicada per Ensenyament Solidari

Dintre del pla de col.laboració de la nostra associació a la Construcció d’escoles rurals, hem rebut imatges dels responsable de la construció de l’escola rural El Corozo de la que solament falten col.locar les portes.
Aquí teniu les imatges de l’evolució de les obres.

Escuelitas Espavel i Naranjo 2

13 de jul. 2020, 10:04 publicada per Josep Botia

Les obres de construcció d'Escoles rurals (escuelitas) continuen a bon ritme.Hem rebut informació gràfica de la bona marxa de les obres de les escoles Espavel i Naranjo 2.

Construcció "d'escuelitas" 2020

7 de juny 2020, 10:54 publicada per Josep Botia   [ actualitzat el 8 de juny 2020, 10:16 per josep carrion ]

Darreres actuacions a San Miguelito amb l'ajuda de 3674€ per part de la nostra entitat ha permès la construcció de les escuelitas rurals Espanel, Corozo, Malinche i l'aire condicionat del Centre de Recursos Pedagògics. Aqui teniu uns testimonis gràfics de la construcció de les "escuelitas" i la instal·lació de l'aire condicionat del CRP..

Actuacions al 2020

29 d’abr. 2020, 4:04 publicada per Josep Botia

Hem donat suport a la tasca de construcció i millora d'escoles a San Miguelito conjuntament amb Enseñanza solidaria. Aquest projecte s'ha dissenyat en dues fases. En la primera fase s'ha intervingut en les següents comunitats:

    - Escola Naranjo de la comunitat Naranjo 2
    - Escola el Frijolar de la comunitat El Frijolar
    - Escola El Manantial de la comunitat Fajardo 4
   
El pressupost d'aquesta primera fase ha estat de 102.045 còrdoves que equival a 2795 €.

     
 

Estiu 2017 a San Miguelito

20 d’oct. 2017, 12:42 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 3 de des. 2017, 11:53 ]

El passat mes d'agost una delegació de 5 membres d'Ensenyament 
Solidari vam viatjar des de Barcelona a Nicaragua carregats de material escolar i instruments musicals per fer una estada de 18 dies a San Miguelito, municipi agermanat amb Sant Boi.
 
Vam poder fer un petit intercanvi d'experiències amb el professorat local i després vam poder visitar 18 escoles rurals, fer el seguiment de les noves construccions i supervisar les obres  ja finalitzades. Això ens va permetre parlar tant amb les famílies de la comunitat com amb directors i professors, i també iteractuar i jugar amb els nens.
L’accés a aquestes escoles és lluny i es fa en 4x4 per camins en molt mal estat, sovint creuant rius i rieres que a vegades tenen crescudes sobtades i no permeten el seu accés. Hi vam poder arribar a cavall i a vegades caminant fins a  3 hores. Però experiència és fantàstica i s'ho val Com sempre, però, som molt ben rebuts perquè són gent agraïda i ens preparen balls , poemes i el menjar autòcton que no falla. El projecte gaudeix d'una bona salut i  té una continuïtat esperada per tots.
També el nou projecte de l'escola de música segueix endavant engegant poc a poc i esperem que es puguin formar professors de música per primària.
Més endavant publicarem un informe més detallat de les actuacions a les diferents escoles.

Alba Simarro, M.carme Ramos i Judit Fiol

Projecte d'escacs San Miguelito (Nous Materiasl)

18 de nov. 2016, 10:44 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 4 de març 2018, 12:26 ]

A inici del curs passat es va iniciar a San Miguelito un projecte d’introducció dels escacs a l’escola. L’experiència començà amb una activitat de formació específica desenvolupada durant el juliol de 2015 en el marc dels tallers que la nostra entitat desenvolupa cada any en aquella localitat nicaragüenca. Els / les mestres participants, en l’esmentada formació, van rebre jocs per a poder iniciar el projecte.

La finalitat és millorar el rendiment escolar, Un estudi de la Universitat de Trier (Alemanya) va demostrar que els alumnes que substituïen una hora setmanal de matemàtiques per escacs van obtenir posteriorment millors notes en matemàtiques. Els escacs ajuden a desenvolupar la lògica matemàtica, l'anàlisi i el càlcul mental de l’alumnat.

L’estiu passat va continuar la formació i noves escoles s’ha incorporat a l’activitat. A més, enguany hem comptat amb les aportacions solidàries del club d’escacs Sant Boi i de la Federació Catalana d’Escacs que han cedit gran nombres de jocs que ha estat donats a aquestes escoles.

Durant tot el curs, profesor Franklin Briceño. de San Miguelito Centro Urbano ha  coordinat i dinamitzat el projecte.
Aquí el teniu en format PDF 

Estada a Sant Miguelito Juliol 2016

10 de set. 2016, 1:40 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 5 d’oct. 2016, 1:52 ]

El que menys espera una és que en un viatge de cooperació acabi rebent més del que en un principi va a oferir … 

Arribar a San Miguelito ja va ser tota una aventura, vam trigar dos dies, però aviat vam entendre que ben bé s’ho valia. De la nostra estada a la ciutat de les granotes ens enduem la vegetació, la calor, la pluja i les botes d’hule, el menjar, els frescos, el llac, …
…i també la seva gent, amb qui oferir es va convertir en compartir. Vam tenir la sort de fer-ho amb les famílies de les comunitats que vam visitar, amb les professores i professors que van venir a formar-se en les Capacitacions, que per poc no van poder realitzar-se, amb la gent de la ciutat, amables i educats i amb les nenes i nens sempre disposats a participar en els jocs i activitats que els hi oferíem. 

I si cal posar nom a algú (esperem no deixar-nos-en cap), ens enduem l’afany inesgotable de l’Israel de l’Escola de Música, l’amabilitat de la Genoveva de l’Hotelito, de la Jadira que sempre ens esperava amb el plat a taula, del Walter i la Rosita del Centre de Recursos Pedagògics i del Fredy, el nostre xofer particular.
Si teniu la sort algun dia d’aterrar en aquest petit paradís, no deixeu d’anar a veure les postes de sol al llac, de cantar karaoke al Bahía amb una Toña ben fresca, de menjar tajaditas, i sobretot, d’acabar el dia llançant-vos vestits al moll del llac Cocibolca.

+Imatges

Sant Miguelito 2016, 

Judit, Carme i Alba 

Quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi col·laboren amb Ensenyament Solidari a Sant Miguelito, Nicaragua

8 de set. 2015, 9:14 publicada per Josep Botia   [ actualitzat el 29 d’abr. 2020, 3:57 ]

NICARAGUA 2015 788

* A continuació us deixem amb el relat escrit per la Mercè, la Karina, la Lola i l’Elisabet, quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi de Llobregat, que aquest estiu han viatjat a San Miguelito, Nicaragua, per col·laborar amb la tasca que realitza l’entitat Ensenyament Solidari.

Explicar breument les sensacions, emocions i contrastos que ens ha produït per primera vegada un viatge de Cooperació no és gens fàcil. Però si que estarem d’acord en que no ens ha deixat indiferents i ens ha fet adonar que conèixer una altra realitat, i intercanviar experiències culturals, ens fa enriquir com a persones, ens fa obrir al món i, ens fa prendre consciència que, visquis on visquis, les preocupacions i les necessitats bàsiques són les mateixes. El que ens diferencia són els recursos.

Entre els dies 3 i 23 del passat mes de juliol Ensenyament Solidari va realitzar un nou viatge a San Miguelito, municipi de NICARAGUA 2015 885 agermanada amb Sant Boi. Vam ser vuit les persones participants, quatre professors/es, el Joan, la Teresa, la Montserrat i l’Elena, més quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi de Llobregat, la Mercè, la Karina, la Lola i l’Elisabet, que ens vam incorporar de l’11 al 21. Com cada any, des d’en fa 15 Ensenyament Solidari realitza diferents actuacions: formació als mestres nicaragüencs, construcció d’escoles rurals, lliurament de material escolar, entre d’altres.

Per això últim, molts nens i nenes de diferents escoles de Sant Boi un cop a l’any fan recollides de material escolar per altres nenes i nenes que viuen molt lluny i que son més pobres, les famílies ho comprem sense massa consciència del be que estem fent. Doncs us hem de dir que els mes de 80 Kg recaptats d’aquest any s’ha repartit a més de 90 escoles de l’extensa comunitat de San Miguelito. Amb les llibretes i els llapissos de colors repartits als infants s’han pogut dibuixar centenars de somriures. Moltíssimes gràcies pels petits, mitjans i grans gestos solidaris amb comunitats més desprotegides i amb moltes mancances de recursos, amb el teu petit granet de sorra multiplicat per milers de granets es pot construir una escola a on per arribar-hi s’ha de pujar a cavall.

NICARAGUA 2015 908Aquest any el Ministerio de Educación de Nicaragua va proposar a Ensenyament Solidari per a les famílies i professors nicaragüencs un intercanvi d’experiències en relació a la temàtica de la relació família i escola amb famílies de Sant Boi. Els tallers que es van dur a terme van ser els següents: Relación família-escuela, Enseña inglés jugando, Educación Emocional Sistèmica, Curso Ajedrez en la escuela, Talleres plasticos (maquillaje artistico), Geometria y Resolución de problemes y Curso de Informática. Tots ells van tenir molt bona acceptació.

Durant l’estada, també, es van poder visitar diversos projectes finançats per Ensenyament Solidari, a diferents comunitats de San Miguelito, per a fer el seguiment dels mateixos i entregar una placa amb el nom de l’escola o Ampa de Sant Boi que ha col·laborat amb diners per a la seva realització. I es va prendre nota dels nous projectes sol·licitats, que es van valorar conjuntament amb l’alcaldia, Ensenyament Solidari i Enseñanza Solidaria per tal de prioritzar i decidir els de més necessitat.

Per a nosaltres, aquest viatge ha estat un regal per l’ànima, és la continuïtat a la nostra dedicació solidària que durant aquests quatre anys de Comissió Solidària a l’escola Benviure hem anat aportant a diferents fins solidaris. I també ha estat el bon títol d’un conte “Les quatre mares aventureres”. L’Alexis Josué, estudiant de cuarto grado, de nou anys és qui ens el va fer quan els seus pares professors li van explicar que fèiem durant l’assistència a les comunitats.

NICARAGUA 2015 163Volem aprofitar, també, per donar les gràcies a les companyes de la Comissió Solidària de l’Ampa de l’Escola Benviure que ens han ajudat amb els preparatius i a tots els comerços que han col·laborat en fer possible aquest apropament entre famílies d’ambdós municipis. A Ensenyament Solidari per confiar amb nosaltres com agents socials de la comunitat educativa , i per la labor que duen a terme, al

Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Sant Boi per la seva aposta en el projecte. I finalment als companys i companyes que ens han acompanyat en aquest viatge i amb els que hem compartit moltes experiències positives.

Esperem apropar les demandes que ens han traslladat, aquests pares i mares, a totes les ampes de Sant Boi perquè som part de la seva esperança. Som part d’aquesta complicitat i unió que hem establert amb ells.

Hem donat continuïtat dins l’agermanament a un dels projectes que considerem claus en l’àmbit educatiu, el de la relació famílies-escola. I Seguirem treballant. Ara ja formem part d’Ensenyament Solidari.

(*) Publicat a la web de Barrejant 

Nicaragua estiu 2014

18 de set. 2014, 11:44 publicada per Ensenyament Solidari   [ actualitzat el 19 de set. 2014, 2:20 ]

Explicar en poques ratlles una experiència tant intensa com és viatjar a Nicaragua i participar en el projecte que Ensenyament Solidari va desenvolupant a San Miguelito des del 2001 no és fàcil, però ho intentarem. Enguany hem anat vuit persones, l’Aransa, l’Elisabet, la Janire, la Laia, la Lourdes, la Natàlia, la Sònia i en Víctor. La majoria, sis persones, era la primera vegada que anaven a San Miguelito, l’experiència de la Lourdes (per ella ha estat el 4t viatge a San Miguelito ) ens ha estat de molta ajuda.

L’estada ha estat llarga, més de 20 dies, i entre la durada i el nombre de persones i l’entusiasme que hem posat ha resultat d’allò més profitós. Com sempre comencem portant força material des de Catalunya, enguany un èxit amb els jocs i els globus terraquis i nflables, a banda dels sempre necessaris bolis, llapis, etc.

Aquí ens aturem per agraïr a les persones i empreses que ens han ajudat. Són moltes i no podem esmentar-les a totes, però si que
destaquem a Devir, Joguines La Jota, Brain Picnic, Ayudar jugando i l’Oriol Comas, per les seves aportacions de jocs, un dels eixos de la nostra estada d’enguany.

Compres a Managua ,celebració del 19 de juliol a la capital i cap a san Miguelito. I sense temps per descansar realització de les “capacitaciones” (formacions). 8 propostes educatives amb la participació de més de 190 mestres de la població, repartits entre tallers de matemàtiques, musicoteràpia, anglès, jocs, educació emocional, informàtica, atenció a la diversitat i màgia.

Un altre dels eixos de treball del projecte és la visita a les escoles que s’han construït o millorat amb la nostra col·laboració.  San Miguelito és un municipi gran d’extensió ( 4 vegades més gran que Sant Boi) però  dispers i mal comunicat. Les escoles són majoritàriament rurals d’una o dues aules a tot estirar, sovint amb accessos difícils. Hem visitat més de 20 escoles. Veure la il·lusió de la comunitat educativa quan s’inaugura una escola o un pou o una letrina compensa l’esforç que es fa per visitar-les. Hem pintat el parvulari de El Peñon 1 amb motius fets pels alumnes, d’altres triats pels mestres d’allà i una altres triats per nosaltres, tot un manifest pedagògic en forma de dibuixos fets de manera participativa, una gran experiència. Aquí ens tornem a aturar per agraïr a la gent que ha col·laborat econòmicament per què aquests infants gaudeixin d’unes oportunitats educatives que qui sap si podrien tenir-les d’una altra manera. Gràcies a les ampes, als claustres, a les comunitats educatives i als particulars que ho fan possible. GRÀCIES.

I per acabar hem portat una nova forma d’oci educatiu per a San Miguelito:

Cinema i jocs amb valors. S’han fet tres sessions de cinema, una adreçada a mestres i dues a públic familiar, passant pel·lícules que conviden a la reflexió. Els jocs, com ja hem dit un dels eixos d’enguany, s’han convertit en un dels atractius del projecte. No volem convertir el Centre de 

Recursos en una ludoteca, volem posar a disposició dels professorat i dels infants una col·lecció de jocs que faciliten les relacions i els aprenentatges. Vaja un èxit que esperem que  tingui continuïtat.

L’experiència ha estat sensacional i el projecte d’Ensenyament Solidari viu i fort.

Esteu tots i totes convidats a participar-hi i col·laborar-hi.


1-10 of 14