EL PLAER DE LLEGIR

AVUI ÉS EL DIA DE LA POESIA!!!

A la biblioteca ho hem volgut celebrar traient amb el Bibliopati una petita selecció d'aquells llibres de poemes per a infants que més ens agraden.

ELS LLIBRES

Cada llibre té un secret
disfressat de blanc i negre;
tot allo que et diu a tu
un altre no ho pot entendre.

Tot allo que et donara
no ocupa lloc, ni pesa,
t’abrigara contra el fred
d’ignorancia i de tristesa.

Amb els llibres per amics
no et faltara companyia.
Cada pagina pot ser
un estel que et fa de guia.


  ENCARA HI ETS A TEMPS!!
 
El termini per entregar els relats del Concurs Literari que hagueu fet sobre alguna de les set arts encara està obert!!

"Per escriure només cal tenir alguna cosa a dir" (Camilo Jose Cela)

Podeu entregar les vostres històries amb el vostre pseudònim a la Biblioteca. T'hi esperam!

XXIV setmana del llibre en català  Imatge en línia 1

Benvolgudes famílies,

Són temps difícils per al món de la cultura i, especialment, per al món dels llibres. Tot i així, el Gremi de Llibreters de Mallorca treballa dia a dia, amb esforç i compromís, per defensar la nostra llengua i la nostra cultura.

 Per això mateix, enguany tornarem a celebrar la Setmana del Llibre en Català, entre els dies 27 de febrer i 3 de març.

Aquestes dates no lliguen bé amb el ritme escolar i, per tant, no podrem organitzar les visites a què estam avesats, any rere any.

Per això US ANIMAM a compartir aquest moment tan especial en família.

Serà a Ca n'Alcover (C. de Sant Alonso, 24 de Palma), espai cedit per l’Obra Cultural Balear, que ha suposat un ajut importantíssim per dur endavant la iniciativa.

Sap que la soca més s'enfila

com més endins pot arrelar.

La Balanguera

(Joan Alcover) 

 

Llibreries participants: Àlia, Biblioteca de Babel, Colom, Drac Màgic, Embat, Literanta, Lluna, Mallorca i Quart Creixent.


2013 l’any Vicent Andrés Estellés

Aquest any 2013 ha estat declarat l'Any Estellés. L'objectiu és recordar, i donar a conèixer, el poeta de Burjassot en el 20é aniversari de la seua mort.

Gemma Pasqual novel·la la joventut de Vicent Andrés Estellés a 'Quan deixàvem de ser infants'

L'escriptora valenciana Gemma Pasqual reinterpreta en l’obra, titulada 'Quan deixàvem de ser infants', les diverses biografies del poeta Vicent Andrés Estellés (1924-1993) per construir una història "lírica i intimista" que dirigeix una mirada a la seva joventut i rescata la memòria del poeta de Burjassot. La novel·la és un repàs dels anys joves del periodista i poeta Vicent Andrés Estellés i de la València del seu temps. Poesia, humor i lluita que apropa els joves a una de les èpoques més significatives i convulses del nostre país i a un dels poetes més importants del segle XX.

Segurament la infantesa és una de les etapes de la nostra vida que, més d'una vegada, recordem amb una certa enyorança. I és que, tret d'excepcions, són uns dels anys més feliços  d'una persona: els jocs, la colla d'amics, els primers amors... És sens dubte una etapa que et marca per a tota la resta de la vida, per a les coses bones i també per a les dolentes.

Gemma Pasqual, com a bona coneixedora de l'obra de Vicent Andrés Estellés, s'ha capbussat en les seues memòries i ens ha escrit una novel·la sobre la infantesa del poeta de Burjassot. Una obra ben escrita, amb un llenguatge força entenedor i una idea original per narrar-nos el possible món en envoltà la infantesa d'Estellés.
Una novel·la que aconselle la seua lectura per conèixer la infantesa d'un dels nostres millor escriptors. Una novel·la oportuna per endinsar-se en la vida i obra d'Estellés, ara quan tot just comencen els actes per celebrar el 2013 l'Any Estellés. (Vicent Luna)

 

Feu un tast de la novel·la:

http://www.book2look.es/vBook.aspx?id=A8wfRU8yok

http://www.barcanova.es/pdf/pdf/fichas_tecnicas/%23%23--BG00074101_1.pdf


ELS DIMONIS HAN ARRIBAT!!

Durant aquestes dues setmanes que s'han acostat les festes de Sant Antoni, a la biblioteca no hem volgut perdre aquesta oportunitat de treure llibres que tenim d'aquesta temàtica. 

Hem seleccionat contes i llibres de dimonis. Però com que sabem que també hi ha molts infants a qui els fan por aquestes bestioles, hem cercat també contes que parlen de la por, com fer-hi front...


Aquest racó ha estat molt consultat i ha agradat, ja que també hem tret aquests llibres a l'hora de BIBLIOPATI.


DESEMBRE


Quan, fa uns anys, Desembre intentà posar de moda una versió rap de La Sibil.la quasi l’expulsen del Calendari. “On s’ha vist mai?”, li digueren. Per sort, ell té una gran paciència. Està acostumat al patiment i a les inclemències, perquè sol tenir ventades, pluges, i a les cuculles de les muntanyes bones nevades. Desembre és, a més, molt caparrut. Ara prova d’oferir una versió pop de La Sibil·la a Antònia Font. En realitat, Desembre voldria ser cantant suplent d’aquest conjunt.


Fa temps, Desembre apareixia per tot com un vell cansat i pobre, amb un fanalet a la mà i amb un feix de llenya a l’esquena. Era un mes fosc i fred, a les acaballes de l’any...


Fins que un dia Desembre es va revoltar. Es va comprar una camisa de colorins llampants, unes ulleres de sol de disseny estrident, unes sandàlies, uns calcetins blancs i uns calçons pirates. Al front

es posà un frontal de muntanya sempre encès. Llençà per al reciclatge el fanalet i regalà el feix de llenya. I començà a fer música... Ah, i s’untà els cabells canosos fins a deixar- los drets com a púes.


A partir d’aquell dia, la seva imatge seria la d’un home amb ganes de novetats i d’aprofitar cada

moment, cada hora, cada dia. “Si és fosc, llum”, deia, “i si fa fred, música!”. Ben xalest, Desembre continua fent les feines que li corresponen: agrana la brutor que els altres mesos han anat deixant durant l’any, posa pau entre Sant Nicolau, Santa Llúcia i aquell altre vell que va vestit de vermell i

mena un trineu amb rens, ordena les festes de Nadal, cerca dins les golfes les capces on es guarden les figuretes del betlem embolicades amb diaris, adverteix els Sants Innocents, comana els torrons, retalla les neules per penjar... Mentre que ho fa, xiula La Sibil·la.


És la cançó que més el commou. En té una versió blues, perquè vol cantar-la un dia amb l’acompanyament de Víctor Uris a l’harmònica, i una versió heavy, perquè la toquin

Whoremageddon.


Miquel Rayó

Revista BORINO ROS

Desembre 2012:

Alguna cosa es mou a la biblioteca... Els llibres volen sortir!! Aquestes dues setmanes que queden abans de les vacances, hem fet una selecció de llibres relacionats amb l'època de l'any: el fred, les vacances, el Nadal...

Esperam que els gaudiu!

Bona lectura!
       DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE


 Prou de violència de gènere, no al masclisme!   Miquel Àngel Lladó Ribas. Marratxí.


Pitjau aquí per veure el conte


Novembre 2012. A la BIBLIOTECA ESCOLAR tornam a posar en marxa el BOOKCROSSING!! 


El Bookcrossing (passallibres) és un moviment que va néixer l'abril de 2001 als Estats Units amb la voluntat de convertir el món en una biblioteca global.


La idea és intercanviar lliurement llibres que d’altra banda es quedarien a casa omplint-se de pols i tristos perquè ningú llegeix les seves històries…

El BOOKCROSSING és una activitat lliure dirigida a alumnat de 3r, 4t, 5è i 6è de Primària.-- 150 ANIVERSARI DEL NAIXEMENT D'ANTONI MARIA ALCOVER
Prevere i escriptor prolífic, que va escriure primer en castellà, i en català a partir del 1879. Va combatre la premsa liberal i obrerista, i va destacar per la seva germanofilia durant la Primera Guerra Mundial. Avui el considerem el fundador de la dialectologia catalana. El seu gran objectiu era fer un inventari lexicogràfic. En el Diccionari Català-Valencià-Balear (1930-1962), Alcover hi va abocar la seva vida.


Va néixer en una família rural: amb quinze anys es va traslladar a Palma per tal de seguir-hi els estudis de seminarista. Va ser ordenat prevere el 1886, i alhora es va despertar en ell la seva vocació literària. Gràcies al seu origen pagès va descobrir la riquesa de la literatura i la llengua populars, que va recollir -sota el pseudònim de Jordi d'Es Racó- en publicacions insulars, i sobre tot a l'"Aplec de Rondaies Mallorquines".

Alcover va ser un dels organitzadors del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906). Avui el considerem el fundador de la dialectologia catalana. El seu gran objectiu era fer un inventari lexicogràfic. Era una empresa ambiciosa, que no va poder acabar: el Diccionari Català-Valencià-Balear (1930-1962) va iniciar-lo ell, però el va continuar Francesc de Borja Moll i Casanoves (1903-1991). La seva passió per la dialectologia el feia entossudir-se en una concepció descentralitzada i dialectista de l'idioma literari. Això el va enfrontar amb Pompeu Fabra, que prenia com a base el català de Barcelona i volia establir la llengua literària sobre principis unitaris i eficients.

Les idees de Fabra es van imposar finalment gràcies a l'oficialitat que va conferir-los l'Institut d'Estudis Catalans. Però també perquè calia una disciplina gramatical que situés el català al nivell propi de qualsevol idioma de cultura. Les normes de l'IEC van començar a generalitzar-se des del 1915.Més informació
EMILI TEIXIDOR
MESTRE I ESCRIPTOR
"Cada llibre cerca el seu lector i cada lector cerca el seu llibre.

Un lector que s'avorreix, un lector perplex o decebut és un lector que encara no ha trobat el llibre que li convé.
Però aquest llibre existeix en algun lloc, esperant el seu lector.
I quan lector i llibre es troben, és fantàstic".
Beatrice Masini

DIADA DEL LLIBRE, 2012


Aquesta és una data emblemàtica que ES LICEU celebra any rere any aprofitant l'oportunitat per a desenvolupar el treball del plaer per la lectura i per l'escriptura, al temps que enfortim l'arrelament cultural i l'estima per la llengua catalana.
Aquest dilluns varem fer el lliurament dels premis del CERTAMEN LITERARI.

Enguany la participació ha estat extraordinària i el jurat ho ha tengut molt difícil per a triar les i els finalistes de cada modalitat. 


Donem l'enhorabona a tots els participants i en especial als finalistes i guanyadors.

MODALITAT A:

FINALISTA: CARLA SANCHEZ BUJALANTE 3rB
RELAT: UN BOSC MÀGIC

GUANYADOR: ALBERTO HURTADO 3rB
RELAT:EL BOSC ENCANTAT


MODALITAT B:

FINALISTA : JAVIER SIERRA 5èA
RELAT: EL MILLOR REGAL DEL MÓN

GUANYADOR: AINA TRUJILLO MEDINA 5èB
RELAT: EL BOSC D'OR


MODALITAT C:

FINALISTA: CLARA LLADÓ BERGAS 1 ESO A
RELAT: EL BOSC DELS SOMNIS

GUANYADOR: ANDREA MORATALLA 1 ESO B
RELAT: L'EGOISME MATA


24 d’abril de 2012
24 d’abril de 2012

Recursos educatius

EDUCACIÓ INFANTIL:

Els contes d'en Tom i la Laia


EDUCACIÓ PRIMÀRIA:

Au, llegim!


LA LLEGENDA DE SANT JORDI:

La rosa de Sant Jordi


Sant Jordi


La llegenda de Sant Jordi

Juga amb la llegenda


POESIA:

Poesia@.comDIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL 2012
HI HAVIA UNA VEGADA UN CONTE QUE CONTAVA EL MÓN SENCER

Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer. Aquest conte en realitat no era un de sol, sinó molts més que van començar a poblar el món amb les seves històries de nenes desobedients i llops seductors, de sabatetes de cristall i prínceps enamorats, de gats enginyosos i soldadets de plom, de gegants bons jans i fàbriques de xocolata. El van poblar de paraules d’intel·ligència, d’imatges, de personatges extraordinaris. Li van permetre riure, sorprendre’s, conviure. El van carregar de significats. I des d’aleshores aquests contes s’han continuat multiplicant per dir-nos una i mil vegades: «Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer...».

En llegir, explicar o escoltar contes estem exercitant la imaginació, com si calgués entrenar-la per mantenir-la en forma. Algun dia, segurament sense que ho sapiguem, una d’aquestes històries vindrà a les nostres vides per oferir-nos solucions creatives als obstacles que se’ns presentin al camí.

En llegir, explicar o escoltar contes en veu alta també estem repetint un ritual molt antic que ha complert un paper fonamental en la història de la civilització: fer comunitat. Al voltant d’aquests contes s’han reunit les cultures, les èpoques i les generacions per dir-nos que som un de sol. Ho han fet tant els japonesos com els alemanys i els mexicans; les persones que van viure al segle xvii i nosaltres, que llegim un conte a Internet; els avis, els pares i els fills. Els contes ens omplen de la mateixa manera a tots els éssers humans, malgrat les nostres enormes diferències, perquè, en el fons, tots en som protagonistes.

Al contrari dels organismes vius, que neixen, es reprodueixen i moren, els contes, que neixen curulls de fertilitat, poden ser immortals. En especial, els contes de tradició popular que s’adeqüen a les circumstàncies, al context del present en què són explicats o reescrits. Es tracta de contes que les persones, en reproduir-los o escoltar-los, es converteixen en els seus coautors.

I hi havia una vegada, també, un país ple de mites, contes i llegendes que van viatjar pels segles, de boca en boca, per exhibir la seva idea de la creació, per narrar la seva història, per oferir la seva riquesa cultural, per excitar la curiositat i omplir de somriures els llavis. Era també un país en què pocs dels seus pobladors tenien accés als llibres. Però aquesta és una història que ja ha començat a canviar. Avui els contes estan arribant cada vegada a més racons apartats del meu país, Mèxic. I en trobar-se amb els seus lectors estan complint el seu paper de fer comunitat, fer família i fer individus amb més possibilitats de ser feliços.
BOOKCROSSING PER ADULTS

BENVOLGUDES FAMÍLIES:


A partir del proper dilluns dia 19 de març posarem en marxa el BOOKCROSSING FAMILIAR. Aquesta activitat consisteix en intercanviar llibres per fomentar la lectura. És una manera de compartir lliurement els llibres que tenim a casa.


COM HO FAREM…?


A la nau de primària, devora el suro de l’AMIPA, trobareu una taula que serà el punt d’intercanvi dels llibres entre els pares i mares del Liceu. Podeu deixar-hi un llibre que tengueu per casa i n’agafau un altre que trobeu damunt la taula. El llibre que intercanvieu ja no el recuperareu perquè el canviareu per un altre.

Vos animam a participar d’aquesta activitat i vos desitjam una feliç lectura !!!

Per a qualsevol dubte o suggeriment podeu contactar amb nosaltres a través del nostre correu electrònic amipa@es-liceu.com.


GRÀCIES PER LA VOSTRA COL·LABORACIÓ!!! 

BIBLIOGRAFIA RECOMANADA EN MOTIU DEL DIA DE LA DONA

Escriptores mallorquines:

Jocs de miralls. CARME RIERA

Màrmara. MARIA de la PUA JANER

Lúnia. MARTA BARCELÓ

Cap d'Hornas. NEUS CANYELLES

Missa Pagesa. DOLORS MIQUEL

Desglaç. MARIA MERCÈ MARÇAL

Llepolies i joguines. MARIA ANTÒNIA SALVÀ

Escriptores catalanes:

Solitud. VÍCTOR CATALÀ

Delictes d'amor. MARIA MERCÈ ROCA

Escriptores espanyoles:

La hija del mar. ROSALÍA DE CASTRO

Glorierías (para que os enteréis). GLÒRIA FUERTES

La Tribuna. EMILIA PARDO BAZAN

Irse de casa. CARMEN MARTIN GAITE

Dime quién soy. JÚLIA NAVARRO

Dones Nobels:

La llegenda de la rosa de Nadal. SELMA LAGERLÖF

Jazz. TONI MORRISON.

Dintre meu. DORIS LESSING

La història del meu fill. NADINE GORDIMER

Històries de dones centrades en dones:

Vés on et porti el cor. SUSANNA TAMARO.

Inés del alma mía. ISABEL ALLENDE

El vagón de las mujeres. ANITA NAIR

Contes per a dones grans i petites:

La llave. ANGÈLE DELAUNOIS

Algún día. ALISON MCGHEE

Dos personas. IWONA CHMIELEWSKA

Rondaies mallorquines inèdites. Dolors de part. PERE ORPÍ

Biografies:

El llarg viatge de Mariatu Kamara. MARIATU KAMARA 

BOOKCROSSING "ES LICEU"
El Bookcrossing (passallibres) és un moviment que va néixer l'abril de 2001 als Estats Units amb la voluntat de convertir el món en una biblioteca global.

El Bookcrossing està vinculat a fomentar la lectura, dins el marc del nostre PLA LECTOR.Proposa socialitzar els llibres i compartir-los amb tots els lectors i lectores que vulguin.


La idea és intercanviar lliurement llibres que d’altra banda es quedarien a casa omplint-se de pols i tristos perquè ningú llegeix les seves històries…

Està adreçat a nins i nines de 3r, 4t, 5è i 6è.En què consisteix  el bookcrossing de la nostra biblioteca?


  1. Agafa un llibre de la prestatgeria que trobareu de fora de la biblioteca.

  2. Emplena el registre dels llibres retirats.

  3. Llegeix el llibre triat.

  4. Emplena la fitxa que hi ha a la darrera pàgina del llibre.

  5. Torna a deixar el llibre on el vares trobar per tal que un altre company/a el pugui trobar, llegir, comentar i lliberar.

Si teniu llibres en català aparcats a les prestatgeries de la vostra casa que trobeu interessant i que us faci ganes d'alliberar, els podreu deixar a la capsa que hi ha fora de la biblioteca.Fem voltar els llibres que tenim als prestatges oblidats!!!


Animeu-vos a participar-hi!
200 ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE CHARLES DICKENS(Landsport, 7 febrer 1812 - Gandshill, 9 juny 1870)

Charles Dickens
Avui 7 de febrer s'acompleixen 200 anys del naixement de l'autor que va retratar els desequilibris de la revolució industrial, els baixos fons de Londres, el comportament d'éssers corruptes o l'amor romàntic a través de novel·les com Oliver Twist, Temps difícils, David Copperfield, Conte de Nadal, Història de dues ciutats, o Grans esperances.IX CONCURS DE NARRATIVA BREU " ES LICEU"

Un any més ens adreçam a vosaltres per presentar-vos el concurs de narrativa breu de la nostra escola! Aquí teniu les bases del concurs.Aquesta convocatòria s’adreça als/les alumnes del 2n i 3r cicle d’Educació Primària i a tots els/les alumnes d’ESO, Cicles Formatius i PQPI.

MODALITAT I CATEGORIES

1.- Heu de presentar un relat o un conte de ficció, original i inèdit en llengua catalana.

2.- Enguany els arguments dels vostres relats han d’estar relacionats amb l’any internacional dels boscos o contar una història que transcorri en un bosc.

3.- Els relats es classificaran en quatre categories:
A).Educació Primària (segon cicle)
B).Educació Primària (tercer cicle)
C).Educació Secundària (primer, segon i PQPI)
D).Educació Secundària (tercer, quart i Cicles formatius)


PRESENTACIÓ

1.-Els relats es presentaran en fulls format DIN A4, escrits a ordinador per una sola cara, i firmats amb un pseudònim.

2.-L’extensió màxima ha de ser de 2 fulls.

3.-Els/les alumnes interessats en participar en el concurs han de presentar el seu relat personalment a la biblioteca abans del dia 12 de març 2012.

4.-Cada concursant només podrà presentar un relat.


JURAT

1.-El jurat l’integraran les següents persones:
-Professorat de Primària.
-Professorat de Secundària.
-Dues representats de la Biblioteca.
-Un pare o una mare de l’AMIPA.
-Un/a escriptor/a en llengua catalana.

2.-La decisió del jurat serà inapel·lable. El jurat es reserva el dret a considerar desert algun premi.


PREMIS

1.-S’establirà:
a) Un primer premi per a cada una de les categories indicades i consistirà en :
-un lot de llibres.
-un MP4.
-la publicació dels quatre relats guanyadors a la revista Liceum i a la web del centre.

b)Un segon premi per a cada una de les categories indicades que consistirà en un llibre.

2.- Els premis es lliuraran dilluns 23 d’Abril del 2012, a l’escola, on es preveu la presència i la participació d’un/a escriptor/a de les nostres Illes.

La participació en aquest certamen comporta l’acceptació d’aquestes bases.CONCURS DE MASCOTES


Nin i nines  com ja sabeu, enguany la biblioteca cerca UNA MASCOTA!!

Per això demanam la vostra col.laboració!
Cada nin i cada nina amb l'ajuda de la seva família i de manera voluntària, podrà lliurar una mascota feta amb qualsevol tipus de material (cartró, paper, fang, teles, fulles, flors...), ha de ser amb volum ( no val un dibuix).

Cada mascota ha de tenir un nom imaginari.
El jurat estarà format per tot l'alumnat de primària del centre.
Teniu fins dia 16 de desembre per lliurar-la! i  tots els nins i nines participants, finalistes i guanyador rebran un premi!!

 A la biblioteca esperem amb il.lusió les vostres mascotes!!!

LES VOSTRES MASCOTES

Presentació de diapositives web de Picasa
VOTACIONS

Presentació de diapositives web de Picasa

LLIURAMENT DE PREMIS.... JA TENIM MASCOTA!!!

Presentació de diapositives web de Picasa
LES MASCOTES FINALISTES

Actor el lector de na Marina JuncosaPep el Vell Arbre i el seu amic Pepet de les germanes

Eva i Raquel Agueda


LA NOSTRA MASCOTA GUANYADORA

La girafa Bibliceu de na Marta DatoDIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL 


Cada 2 d'abril, aniversari del naixement de Hans Christian Andersen, el món sencer ret homenatge al llibre infantil.
 Format Pdf

dia internacional

LLEGIR ESTÀ DE MODA: EL BOOK


PROJECTE DE LECTURA


         

EL CALENDARI