voeding

deze pagina is in opbouw.
Begin:
Hoeveel weegt mijn paard?
Je kan natuurlijk even op een weegschaal gaan staan, maar voor de meesten is dit niet evident. Met volgende formule kan je een idee krijgen van het aantal kg.
(borstomvang (thv singel) x 4,3 + schofthoogte x 3) - 785 = berekend gewicht
Dit berekend gewicht kan je gebruiken om te bepalen of je paard verdikt of vermagerd zonder dat er visueel veel te zien is. Aan de borstomvang kan je dit in cm zien en berekenen hoeveel kg er bij of af gaat.
Nog makkelijker is:
 
Hoe bepaal ik hoeveel hooi mijn paard kan eten?
Ieder paard heeft een hoeveelheid 'droge stof DS' welke hij kan eten. Een paard kan 2% van z'n gewicht in droge stof opnemen.
vb rijpaard van 650kg (650kg/100)x2= 13kg DS ;in hooi omgezet: hooi, bevat gemiddeld 85% DS, dus: 13kg DS= (13/85)x100= 15,30kg hooi
vb pony van 200kg (200kg/100)x2= 4kg DS; in hooi omgezet: hooi, bevat gemiddeld 85% DS, dus: 4kg DS= (4/85)x100= 4,10kg hooi
Deze hoeveelheid DS kan je met volgende gemiddelden schatten als je ongeveer weet hoeveel je paard weegt:
gewicht in kgDS in kg
shetlander200-250 4-5
yslander300-450 6-9
arabier400-500 8-10
volbloed450-600 9-12
warmbloed500-700 10-14
Geef je ook ander voor zoals gras, brok, musli... dan kan je omrekenen hoeveel DS dit bevat en aftrekken van het hooi.
Voor de rest hou je je paard in de gaten, het oog van de meester zeggen ze. Sommige paarden worden dik van naar hooi te kijken, anderen vallen af bij het verorberen van een heel pak hooi. Bij deze kijk je of je met een andere samenstelling van voer of verhouding van voer je een evenwicht vindt. Daarnaast achterhaal je of je paard eventueel ziek is en daardoor teveel gewicht verliest. Tip voor de dikkertjes: stro - gerstestro schijnen ze lekker te vinden, tarwestro kan te hard zijn. Niet alle paarden eten het graag, maar als er niks anders is zullen ze er toch aan knabbelen. Bij omschakeling naar stro wel geleidelijk mengen met hooi. Bij een te snelle overgang kan je koliek krijgen. Ze moeten eerst leren beter te knabbelen! Want gras en hooi verorbert nog net iets makkelijker. Dus opleten bij de schrokkers! Een rustige eter zal minder moeilijkheden hebben.

Ruwvoer
hooi
voordroog/kuil
gras
kruiden
 
 
Krachtvoer
granen
brok
 
 
Suplementen
mineralenblok
vitamines
 
 
Weide
welk gras/kruiden
weidebeheer
pH
 
 
 
Hoe werkt de spijsvertering van een paard?
Even heel kort de weg van het voer van mond tot kont.
 
 
 
Do's and don't s
do:
  • ruwvoer! hooi en stro (kuil is te eiwitrijk en zuur)
  • weidegang of paddock (afhankelijk van de nood tot gras van je paard -belangrijk bij exceem, hoefbevangenheid, ontstekingen, maandagziekte... stofwisselingsziekten dus)
 
 
 
 
don't:
  • enkele kg ruwvoer per dag en enkele kg krachtvoer, teveel krachtvoer geeft aanleiding tot oa maagzweren. Hooi zorgt namelijk voor een noodzakelijke daling van de zuurtegraad in de maag en de voeding wordt door de hoeveelheid hooi ook trager verteerd. Dus langzamer door de darm, dus kans om meer voedingsstoffen op te nemen in oa de dunne darm. 
 
 
 
 
 
 
Samenstelling dieet voor een paard
 
Deze info is informatief, ik heb enkel de grootste lijnen aangehaald. Er zijn sites en deskundigen waarbij je meer info kan vinden.