shiatsu

wat is shiatsu?

 

shi – atsu = vinger – druk

 

Eeuwen geleden probeerden mensen hun familie en vrienden zo gezond mogelijk te maken en te houden. De gezondheidszorg was niet zo uitgebreid als nu. De hele techniek van acupunctuur en later de shiatsu steunt oorspronkelijk op een ervaringsgerichte overlevering.

Shiatsu vloeit voort uit de natuurlijke reactie van mens en dier om  te wrijven en te drukken op een plaats die pijn doet. De technieken werden steeds verder onderzocht en bestudeerd om tot een systeem te komen dat geschikt is voor het verhelpen van allerlei kwalen.


Shiatsu is een Japanse techniek die overgenomen werd uit de Chinese massages en ook haar oorsprong vindt in de Indische cultuur.

Shiatsu is een Japanse vorm van drukpuntmassage.

In Japan is de opleiding tot klassieke shiatsu-therapeut gereguleerd door de overheid.

De definitie van shiatsu volgens het Japanse Ministerie van Gezondheid is: “Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarbij zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren en herstel van specifieke klachten te ondersteunen.”


Shiatsu is een behandelvorm gesteund op eeuwenoude ervaringen. Shiatsu is een hulpmiddel om bij je paard en jezelf het zelfhelend vermogen te ondersteunen en onrechtstreeks ingrijpt op eventuele symptomen. Tenslotte geneest een lichaam zichzelf. Je kan alle medicijnen geven die je wil, als het lichaam niet meewerkt haalt het weinig uit. Shiatsu kan in zo’n geval helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken en het zelfhelend vermogen te herstellen zodat kruiden en medicijnen hun werk kunnen doen. Ook bij fysische problemen kan een behandeling (of meerdere) ervoor zorgen dat er een verandering in de houding van je paard optreed. De blokkades kunnen verdwijnen (de oorzaak wordt weggenomen) en spieren en bindweefsel zich kunnen ontspannen.


Een behandeling kan helpen bij flegmatieke paarden om hun energie terug te ontdekken. De heethoofden kunnen opnieuw leren ontspannen. Andere paarden hebben een agressieproblematiek, dit kan zowel naar mensen als naar andere paarden gericht zijn. Ook zij hebben baat bij een behandeling.

Verder hebben veel paarden fysieke problemen zoals rugproblemen. Ook acute of chronische problemen en stalondeugden kunnen aangepakt worden…

Dus welk probleem je ook tegenkomt: shiatsu kan helpen de oorzaak te zoeken, te vinden en aan te pakken.

Let wel dat dit ook inhoudt dat je verder kijkt dan enkel de massagebehandeling. Ook voeding, stalling, training, kudde… kan aangepast worden. Met andere woorden, je moet bereid zijn ook naar jezelf te kijken en aan jezelf te werken. Vandaar dat shiatsu onder de holistische manier van denken valt!


Geschiedenis:

De basis voor shiatsu voor mensen zou zo’n 4.000 à 6.000 jaar oud zijn. De eerste schriftelijke vermelding van acupunctuur en moxibutie dateert van de tweede eeuw voor onze jaartelling (200VC): “Huang Di Nei Jing”.
Een eerste schriftelijke overlevering van acupunctuur op dieren dateert van de zesde eeuw VC: “Bai-le Zhen Jing”.

Shiatsu is een traditionele oosterse geneeswijze die meer omvat dan enkel de drukpuntmassage. Wanneer een behandeling wordt gegeven bekijkt de verstrekker ook de voeding, levensstijl, familie opstelling en alle aangeboren (constitutie) en omgevingsfactoren (conditie) van de behandelde. In het geval van paarden worden dus voeding, zadel, bit, stalling, kudde, training, wedstrijden of recreatie… in beschouwing genomen.

Shiatsu werkt via meridianen en meridiaan-meren waardoor Qi stroomt. Qi is het energetische spanningsveld waaraan elk wezen verbonden is, het energetische potentiaal, dat door het lichaam stroomt als rivieren en meren door een inwendig landschap.
De energie stroomt door de meridianen en stoot op een blokkade, met andere woorden, de energie stroomt door de rivieren en stoot op een hindernis. Via shiatsu-behandelingen worden de blokkades opgespoord en los gemaakt zodat de energie terug optimaal kan stromen. Wanneer de energie optimaal stroomt zijn we gezond en kunnen we veel aan. Dit zowel fysisch als psychisch.

Er is de energie waarmee we geboren worden en de energie welke kan worden aangevuld via bijvoorbeeld voeding.
Ook een lek in de energie kan ontstaan. Stress is zo’n factor die erg veel energie uit je lichaam kan laten wegvloeien! Je voelt je dan vb leeggezogen.
 
Yin-Yang
Het leven wordt onderverdeeld volgens het yin en yang principe en gesymboliseerd door de monade.
 
De vijf transformaties of vijf elementen:
De energiebanen worden onderverdeeld volgens de vijf elementen: metaal, water, hout, vuur en aarde.
 
Deze manier van voorstellen maakt het makkelijker om energie een vorm te geven en zo te kunnen doorvertellen.

 

Alle termen zijn uiteraard als een symbool van een bepaalde energie te bekijken en niet als een absolute term.