verloop behandeling

Behandelingen worden bij u op stal gegeven. Elke therapeut heeft zo zijn eigen stramien. Over het algemeen komt het hierop neer:
 
 
Een behandeling:
 
Er wordt gestart met een intake gesprek en bij paarden het nakijken van bit, zadel, huisvesting, voer,.... Gevolgd door een eerste behandeling (duurt dus langer dan de volgende behandelingen) en een evaluatie van de behandeling en tips. Want de behandeling is een holistische benadering van mens en paard. Alles wordt dus bekeken en geëvalueerd.
 
Een behandeling duurt 45 minuten à 1u. (voor een eerste behandeling van een paard trek je best 1u30 uit)

Volgende onderdelen komen vrijwel elke behandeling terug:
 • afstrijken om blokkades en zwakke plaatsen op te sporen, tevens worden te warme en te koude delen ontdekt;
 • rust brengen bij het paard en contact leggen;
 • technieken van aanraken, strijken, drukken toepassen;
 • stretchen;
 • bij cranio zijn de technieken erg zacht en subtiel: je ziet als toeschouwer niet veel, maar de ontspanning die ontstaat in een lichaam kan erg diep gaan! zeker bij paarden, mensen durven hun hersenen teveel te gebruiken en zo minder goed te ontspannen.
 • bij shiatsu worden specifieke punten opgezocht op de meridianen om via een kortere weg ontspanning op te wekken.
 • er wordt steeds beëindigd met opnieuw afstrijken, zo wordt je paard na de diepe ontspanning op een zachte manier terug in de wereld der wakkeren gebracht.
nadien krijg je een evaluatie van de behandeling en advies voor de dagen erna. 
 
 
Frequentie:
 
Een behandeling kan gerust een enkele keer gegeven worden en al een goed resultaat geven. Als je graag problemen bij de wortel aanpakt kan het zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn.  
Gemiddeld genomen hebben mensen en paarden het meeste baat bij een drietal behandelingen op een kortere tijd -vb in 1 maand- gevolgd door onderhoudsbehandelingen (+/-3 per jaar).
 
Een behandeling kan ook éénmalig om de meest opvallende blokkades door stress los te maken.
 
De behandeling blijft nog een hele poos nawerken. Het kan nog tot zeker twee weken na de behandeling kleine blokkades losmaken zoals de rivierbedding van een stroom steeds veranderd bij goede stroming.
 
 
Na de behandeling: 
 
Paarden: hou er rekening mee dat na een behandeling je paard wat suffig kan zijn, een behandeling maakt afvalstoffen los en je paard moet deze kunnen afvoeren.
Dus ook steeds vers en voldoende water voorzien voor je paard na de behandeling. Afvalstoffen worden zo sneller afgevoerd. Zet je lieveling ook best niet meteen terug op stal maar laat hem even recupereren in een weide of paddock met een maatje.
Daarom dien je ook de richtlijnen te volgen die gegeven worden als afsluiter van de behandeling. Zo blijft de behandeling langer en dieper nawerken.
 • Ik vraag u om zeker 4 dagen niet te werken met uw paard, wandelen aan de hand en vrij in de paddoc kan natuurlijk wel.
 • Dag 5 kunt u starten met longeren en licht grondwerk. Vooral opletten dat het ontspannen bewegen van je paard het belangrijkste is,
 • Dag 7 kunt u beginnen rijden, startend met licht werk de eerste dag, terug goed opletten om ontspannen te rijden oa door oefeningen te doen die het paard kent en makkelijk kan uitvoeren en
 • vanaf dag 8 mag u de training terug beginnen opbouwen.
 • Zo helpt u uw paard bij het ontspannen en kunnen extra blokkades loskomen. De negatieve stress cirkel is omgezet naar een positieve genezende cirkel.
Bij wedstrijdpaarden wordt steeds de kalender bekeken om een optimaal resultaat te bekomen van de behandeling. Een eerste behandeling best meer dan een week vóór een wedstrijd voorzien. Volgende behandelingen te bepalen in samenspraak, want elk paard reageert anders. Sommigen ontspannen makkelijk en kan het behandelen kort voor een wedstrijd. Anderen hebben meer tijd nodig om de afvalstoffen af te voeren.
 
 
Voor een behandeling zelf: graag een tochtvrije, droge en vlakke ruimte vrijhouden waar rond het paard kan worden gewerkt in alle veiligheid en rust. Liefst dus rekening houden met uw gangbare voertijden. Dat zijn momenten dat het stressgehalte in een stal drastisch kan stijgen. Dit is niet bevorderlijk voor de rust van de behandeling. Het paard zelf graag droog en proper gepoetst. Dit werkt aangenamer.
 
 
Ruiter of eigenaar: behandelingen aan ruiters of eigenaars van de behandelde paarden kunnen uiteraard eveneens.
Voor mensen die een behandeling voor zichzelf wensen verwijs ik u door naar de Belgische Shiatsu Federatie voor adressen van collega's. Deze therapeuten worden steeds up to date gehouden en moeten voldoen aan minimum 10uur bijscholing per jaar om bij te blijven.
Verschillende therapeuten beschikken over een draagbare behandeltafel, dus u voorziet een rustige verwarmde plaats en geniet van een welverdiende massage. Voor een behandeling draagt u best losse kledij en houdt u twee grote badhanddoeken en een dekentje ter beschikking. Door te ontspannen kan het zijn dat u het wat frisjes krijgt. Wanneer uw energie stroomt krijgt u het frisser. Yange (warme) blokkades lossen op en worden Yinner (koeler).
 
Drink steeds water na een massage of andere soort behandeling. Afvalstoffen worden zo sneller en effectiever afgevoerd (oa via de nieren).