cranio-sacrum

wat is CST (cranio-sacraal therapie)?

 

cranio – sacrum = schedel – heiligbeen

 

Cranio-sacraal behandeling is een methode die voortkomt uit de osteopathie, een holistische behandelvorm.

De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland ontdekte het grote belang van het cranio-sacrale systeem in het menselijk lichaam. Vanaf 1985 vond er een explosieve groei plaats dankzij het werk van Dr. J. Upledger. Door opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft cranio zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie. De laatste jaren wordt, met name in Amerika, wetenschappelijk onderzoek verricht om de erkenning van deze therapie binnen de gezondheidszorg te ondersteunen.


Het Craniosacrale systeem omvat de hersenen (cranium), het ruggenmerg en het heiligbeen (sacrum) aan de heup. Deze worden omgeven door een vlies (= bindweefsel) dat gevuld is met hersenvocht. Dit vlies zit vast aan de binnen- en onderkant van de schedel en aan het heiligbeen (onderaan de wervelkolom). De schedel en het heiligbeen zijn op deze manier met elkaar verbonden. In de hersenen wordt hersenvocht aangemaakt, dat met regelmaat beweegt tussen hoofd en heup.

De voortdurende aanmaak en afvoer van hersenvocht geeft een ritmische beweging die door het hele lichaam is te voelen. Craniosacraal therapeuten hebben geleerd dit ritme te voelen en met lichte aanraking te beïnvloeden.

Blokkades in het Craniosacrale systeem opheffen geeft een diepe rust en ontspanning en herstelt het zelfgenezend vermogen van mens, paard, hond…Daaraan verbonden kan een ontspanning in één deel van het lichaam een invloed uitoefenen op een totaal ander deel enkel en alleen omdat je lichaam nu eenmaal aan elkaar vast hangt. Een ontspanning kan trekken aan een gespannen deel en ervoor zorgen dat dat gespannen deel ook mee gaat in de ontspanning. Dit effect dan tot dagen na de behandeling voelbaar zijn. Hierdoor kan het ook zijn dat er spierpijn optreed. Het lichaam heeft dus tijd nodig om de veranderingen te kunnen bevestigen.


In de praktijk blijkt dat CranioSacraal zeer veel lichamelijke gebreken en gedragsproblemen kan verminderen of zelfs genezen. Veel oorzaken zijn terug te vinden in het Cranio Sacrale systeem.
Zo kan spanning in de schedel door een val of verkeerd gebruik van een bit leiden tot problemen in het heiligbeen of in de achterhand. Ook het gebruik van een niet goed passend zadel of een te strak aangetrokken singel kan leiden tot spanningen. Natuurlijk niet te vergeten: het berijden en trainen van paarden. Hoe goed we het ook willen doen, er zijn altijd momenten van stress waarbij een paard ergens in zijn lichaam iets op slot zet.