Ajankohtaista


Tulevaisuuden kuusia maahan tänään kansainvälisenä rauhanpäivänä

lähettänyt Mika Vanhanen 20.9.2017 klo 22.05   [ 20.9.2017 klo 22.06 päivitetty ]

LEHDISTÖTIEDOTE 21.9. 

JULKAISUVAPAA HETI


Tulevaisuuden kuusia maahan kansainvälisenä rauhanpäivänä 


Suomen satavuotisjuhlaohjelmaan kuuluva Tulevaisuuden kuusi on kutsunut suomalaiset, Suomessa asuvat, ulkosuomalaiset ja Suomen ystävät istuttamaan Tulevaisuuden kuusia satavuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Kampanja jatkaa juhlakuusiperinnettä alkaen Itsenäisyyden kuusesta sitä seuranneisiin v.1967 istutettuihin Kotikuusiin. Keväällä Tulevaisuuden kuusien istutus käynnistyi 12. toukokuuta, jolloin mm. eduskunta istutti juhlametsikön. Monet kaupungit, kunnat, koulut, yhteisöt ja yksityiset Suomessa ja maailmalla ovat liittyneet mukaan.

Syksyllä istutus huipentuu tänään YK:n kansainvälisenä rauhanpäivänä. Kuusia istutetaan laajasti mm. kouluilla Joensuussa ja Lappeenrannassa. Helsingin ja Jyväskylän yliopistot istuttavat samoin ja monet kunnat. Suomen kaikki presidentit ovat osallistuneet myös kampanjaan. Mukana ovat myös arkkipiispat. Suurlähetystöt istuttavat tänään mm. Itävallan lähetystö Wienissä Rudolf Parkin puistoon. 

Aloitteen takana on kestävän kehityksen ENO-verkkokoulu, joka viettää tänään perinteistä puunistutuspäivää. Yli 400 koulua on rekisteröitynyt päivän tapahtumaan lähes 70 maasta. Verkkokoulun tavoitteena oli istuttaa 100 miljoonaa puuta vuoden 2017 loppuun mennessä. Perinne rauhanpuiden istuttamiseen on verkkokoululla jo vuodesta 2004.

Tulevaisuuden kuusi-kampanjaan voi vieläkin osallistua soittamalla tai sähköpostilla. Myynnissä olevaa peruspakettia  taimella, laatalla ja kirjalla myyvät 4H-yhdistykset rajoitetusti taimitilanteesta riippuen. Saatavilla on myös laatta-kirjapakettia, metsikköpakettia sekä Suomi100-juhlapakettia.

Se, joka on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan.

Lisätietoa: www.tulevaisuudenkuusi.fi

Mika Vanhanen, p. 040 5070725

info@enoprogramme.org

ENO Tree Planting Day: http://treeday.enoprogramme.org


Suomen eduskunta avasi Tulevaisuuden kuusi -kampanjan 12/5

lähettänyt Mika Vanhanen 15.5.2017 klo 1.51


 Tulevaisuuden kuusi -kampanja avattiin virallisesti 12. toukokuuta Helsingin Paloheinässä, missä ensimmäisen taimen Tulevaisuuden kuusi – Suomi 100 -juhlametsään pääsi istuttamaan eduskunnan puhemies Maria Lohela. Omat kuusensa saivat istuttaa myös pääministeri Juha Sipilä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä heidän jälkeensä muut paikalle tulleet kansanedustajat sekä muutaman kymmentä paikallisen päiväkodin lasta.

Tulevaisuuden kuusi -kampanja kutsuu kaikki suomalaiset Suomen ystävät jatkamaan juhlapuuperinteitä ja istuttamaan tulevaisuuden kuusia ja puita satavuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Yksityiset ja yhteisöt voivat osallistua tilaamalla kuusipaketteja 4H:lta tai Tulevaisuuden kuusen nettisivuilta. Kuusipaketin hinta on 100 euroa, ja se sisältää kuusentaimen, kuparilaatan ja Tulevaisuuden kuusi -kirjan.

Lisäksi on saatavilla metsikköpaketteja sekä Suomi 100 -erikoispaketteja, joissa on mukana Itsenäisyyden kuusen siemenestä kasvatettu taimi.

Kuvat: Kosti Keistinen


Isäntäperheeksi Act Now! -konferenssiin?

lähettänyt Ville Tahvanainen 15.5.2017 klo 1.38   [ 15.5.2017 klo 1.44 päivitetty ]


ENO-verkkokoulu järjestää Joensuussa 13.-17.6. kansainvälisen Act Now! –konferenssin, johon osallistuu yhteensä noin 100 oppilasta ja opettajaa. Osallistujat ovat toivoneet kotimajoitusta, koska he haluavat tutustua suomalaiseen perhekulttuuriin. Tapahtuma etsii isäntäperheitä majoittamaan vieraita pääasiassa ajalle 13.-18.6. Vieraita on saapumassa muun muassa Valko-Venäjältä, Taiwanista,  Intiasta, Meksikosta sekä Iranista.k

Isäntäperheeksi voi ilmoittautua täyttämällä lomakkeelta TÄÄLTÄ tai olemalla yhteydessä projektityöntekijään Ville Tahvanaiseen ville@enoprogramme.org sähköpostilla tai 044 555 6509 puhelimitse. 

Pekka Kuusi-palkinto ENO-verkkokoululle ja Mika Vanhaselle

lähettänyt Mika Vanhanen 15.12.2016 klo 4.41   [ 15.12.2016 klo 4.41 päivitetty ]

Ekosäätiö jakoi vuoden 2016 Pekka Kuusi- ympäristöpalkinnon ENO-verkkokoululle ja sen perustajalle ja koordinaattorille Mika Vanhaselle. Palkinnon luovuttivat presidentti Tarja Halonen, Ekosäätiön puheenjohtaja YTT Sauli Rouhinen ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Kari Karanko säätiön luentosarjan päätöstilaisuudessa 13.12. 2016 Helsingin yliopistolla. ENO-verkkokoulu on tehnyt merkityksellistä valistustyötä koulujen ympäristötietoisuuden lisäämiseksi liki 7000 koulussa yli sadassa maassa. Sen Itsenäisyyden juhlavuoden Tulevaisuuden kuusi -istutuskampanja kokoaa suomalaiset, Suomessa asuvat ja ulkosuomalaiset juurilleen. ENO-verkkokoulun koordinaattori Mika Vanhanen ansaitsee erityismaininnan tässä yhteydessä. Hän on merkittävällä omalla panoksellaan vaikuttanut kansainvälisen verkoston kehittämiseen ja Suomi-tietouden levittämiseen kouluverkoston kautta. Kyseessä on erittäin merkittävä ympäristöteko ja kestävän kehityksen lippulaivahanke.

Ekosäätiö on jakanut Pekka Kuusi - ympäristöpalkintoa ekologisesti herättävistä teoista. Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lähtien 12 kertaa.

Ekosäätiö sr. perustettiin 25 vuotta sitten toimimaan Pekka Kuusen muistosäätiönä. Säätiön tarkoituksena on ekologisesti kestävän kehityksen edellytyksiä parantavan tieteellisen tutkimuksen ja muun toiminnan tukeminen jatkamalla ja edelleen kehittämällä Pekka Kuusen tässä suhteessa jälkeensä jättämää henkistä perintöä. Säätiö jakaa määrävälein Pekka Kuusi-palkinnon ansioituneille kestävää kehitystä edistäneille tahoille tai yksityisille henkilöille, joiden panos ekologisessa ajattelussa ja teoissa on ollut merkittävä. 


Lisätietoja: Sauli Rouhinen, Ekosäätiön puheenjohtaja, P. 050 565 8394
Jukka Noponen, Ekosäätiön varapuheenjohtaja, P. 040 587 4323
Mika Vanhanen, ENO-verkkokoulu, www.mikavanhanen.com P. 040 5070725


ENO-verkkokoulun vihreää diplomatiaa Iranin valtiovierailulla

lähettänyt Mika Vanhanen 28.10.2016 klo 23.49   [ 29.10.2016 klo 1.48 päivitetty ]

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön historiallisen Iranin valtiovierailun aikana 25.-26.11. tuli esille myös ENO-verkkokoulun vahva rooli Iranissa. Iranilaiset koulut ovat olleet alusta asti mukana aktiiivisesti ja heillä on mm. oma verkkosivustonsa.

Presidentin puoliso Jenni Haukio vieraili Soodehin kansainvälisessä koulussa, joka on Iranin aktiivisimpia ENO-kouluja. Kouluesittelyssä keskeisenä oli ENO-verkkokoulun ja sen historian esittely.  Haukio istutti myös oman rauhanpuunsa koululla. Vierailua emännöinyt opettaja Molook Khavidi sai kutsun Linnan juhliin. Ensi vuonna rauhanpuita istutetaan verkkokoulussa ympäri maailmaa myös satavuotiselle Suomelle!

Suurlähettiläs Harri Kämäräisen käsityksen mukaan vierailu oli yksi Tasavallan presidentin puolison Teheranin vierailun kohokohdista. 
Kämäräinen toteaa: "On  hienoa, että Suomen ja Iranin koulujen välille on syntynyt tällainen luontosilta. Mikä voisikaan näinä aikoina olla arvokkaampaa kuin lasten ja nuorten välinen kanssakäyminen kieli- ja kulttuurirajojen yli?  Luonto ja ympäristönsuojelu yhdistävät.”

Kutsu ENO-verkkokoulun tuki ry:n vuosikokoukseen 6.5. 2016

lähettänyt Mika Vanhanen 20.4.2016 klo 2.28Hyvä ENO-verkkokoulun tuki ry:n jäsen,

olet tervetullut yhdistyksemme vuosikokoukseen, joka pidetään perjantaina 6. toukokuuta klo 18. Kokouspaikkana on Torni-kabinetti, Joensuun teatteriravintola.

Esityslista seuraa liitteenä. Tarjoiluja varten toivomme teidän ilmoittavan tulostanne 30.5. mennessä sähköpostilla info@enoprogramme.org 

Huikea tavoite toteutumassa 100 miljoonan puun kampanjassa!

lähettänyt Mika Vanhanen 4.4.2016 klo 11.07   [ 4.4.2016 klo 11.56 päivitetty ]

Joensuu, 5.4. 2016

100 Miljoonan puun huikea tavoite toteutumassa


Kestävän kehityksen ENO-verkkokoulu teki Rion kestävän kehityksen kokouksessa lupauksen istuttaa sata miljoonaa puuta v. 2017 loppuun mennessä. Tämä sitoumus nostettiin esimerkkinä Riossa tehtyjen sitoumusten yhteenvedossa. BBC:n toimittajan mukaan se oli kaikkein dynaamisimmalta kuulostavin lupaus. Samassa yhteydessä tavoitteen saavuttamista tosin hieman epäiltiin.

Kampanja on kuitenkin saavuttamassa tavoitteensa, yhdessä ENO-kaupunkiverkoston ja ministeriöiden kanssa. Viimeisimpänä on tukijaksi liittynyt Valkovenäjä. Se auttaa nuoriaan istuttamaan 9 miljoonaa puuta tänä vuonna. Koulut ovat kaikkiaan istuttaneet 20 miljoonaa puuta. Yhdessä kymmenen maan sitoumuksen kanssa yhteenlaskettu nuorten istutettavien puiden määrä ylittää 100 miljoonaa. Lukema on tällä hetkellä 103 miljoonaa.

"Olemme saavuttamassa tavoitetta, joka tuntui lähes mahdottomalta vapaaehtoisuuteen perustuvalle verkostolle", toteaa toiminnanjohtaja Mika Vanhanen. "Tärkeämpää kuin puiden määrä on itse prosessi: osallistaa nuori sukupolvi istuttamaan puita ja metsää, rajoista, uskonnoista tai poliittisesta tilanteesta riippumatta. Puita istutetaan verkkokoulussa myös rauhanpäivänä. Tällä viestimme uskoa kestävämpään tulevaisuuteen."

Lisätietoa: Mika Vanhanen, p. 040 5070725

ENO-verkkokoulu (Environment Online) on kestävän kehityksen verkkokoulu, jonka luokanopettaja Mika Vanhanen perusti Enon alakoulussa vuonna 2000. Verkkokoulussa opiskellaan ympäristöteemoja, jaetaan tietoa keskenään sekä nostetaan esille ajankohtaisia ympäristöasioita omassa lähiympäristössä. Vakioteemoja ovat ilmastonmuutos, metsät, kulutus ja kulttuuriteemat. ENO-verkkokoulussa korostuvat oppilaskeskeiset työtavat ja aktiivinen kansalaisuus tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen. Toimintaan on osallistunut yli 10 000 koulua 157 maassa. Verkkokoulua ylläpitää ENO-verkkokoulun tuki ry, ja sillä on oma kansallinen neuvottelukuntansa, jonka puheenjohtajana on Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen.

Kotikuuset kuiskivat ympäri Suomea - tarinat videoiksi

lähettänyt Mika Vanhanen 3.3.2016 klo 3.18   [ 3.3.2016 klo 3.33 päivitetty ]


Kiihtelysvaaran papplian Kotikuusen sisään kasvanut muistokyltti vuodelta 1967

3.3. 2016

Kotikuuset kuiskivat ympäri Suomea - tarinat videoiksi

Kun Suomi itsenäistyi, viljeltiin Itsenäisyyden kuusi. Vuonna 1967, maamme täyttäessä 50 vuotta istutettiin pihoille ja metsiköiksi Kotikuusia, Itsenäisyyden kuusen jälkeläisiä. Niitä istutettiin yli 30 000, myös monen koulun pihamaalle.

Kotikuusien tarinoiden ja kuvien keruu aloitettiin syksyllä 2014 ja yhteistyö Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa käynnistyi vuotta myöhemmin. Tähän mennessä ENO-verkkokoulu on kerännyt ja saanut tietoja yli 220 paikkakunnalta, eteläisimmän Hangosta ja pohjoisimman Kittilästä. Onpa yksi Kotikuusi istutettu Saksassakin. Tarinat ovat koskettavia ja sukupolvia yhdistäviä. Ihmiset ovat muuttaneet ja kouluja lakkautettu. Kuuset ovat paikallaan, joskin joitakin on kaadettu ja ovat myrskyissä kärsineetkin.

Karelian Ammattikorkeakoulun mediaopiskelijoiden ryhmä tuottaa Kotikuusista videosarjan, jossa niitä esitellään maamme jokaisesta maakunnasta. Videosarjan ensimmäinen osa julkaistaan joulun alla 2016 ja seuraavat jaksot alkuvuonna 2017. “On ollut hienoa huomata, miten Kotikuusista ollaan kiinnostuneita. Karelia-amk:lla on pitkäaikainen kokemus isojen tapahtumien kuten Ilosaarirockin multimediatuotannosta. Opettajat ja opiskelijat ovat sitoutuneita projektiin,” ENO-verkkokoulun toiminnanjohtaja Mika Vanhanen toteaa. Mediakoulutuksen yliopettaja Jari Kupiaisen mukaan ”Karelia-ammattikorkeakoululle on tärkeää olla mukana kansallisesti merkittävässä projektissa, joka koskettaa useimpia suomalaisia tavalla tai toisella. Opiskelijoille avautuu samalla tuoreita ja kiinnostavia näkymiä suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan sekä kansallisesti että paikallisesti. Kotikuusien tarinoihin kietoutuu tärkeitä osia kansallisesta identiteetistämme.”

Moni on kertonut istuttavansa uuden kuusen Kotikuusen viereen, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Videosarja viitoittaa tietä juhlavuoden Tulevaisuuden kuusi -kampanjaan, jonka tavoitteena on, että mahdollisimman moni suomalainen, Suomessa asuva, ulkosuomalainen ja Suomen ystävä istuttaa juhlapuun tai metsikön Suomelle vuonna 2017. Kampanja on osa virallista Suomen satavuotisjuhlaohjelmaa.

Lisätietoja:

Mika Vanhanen
toiminnanjohtaja, ENO-verkkokoulun tuki ry
040 5070725, mika.vanhanen@enoprogramme.org

Jari Kupiainen
yliopettaja, Karelia-amk
050 4323989, jari.kupiainen@karelia.fi 

 

Kotikuusi-materiaalia:  http://kotikuusi.enoprogramme.org
Kotikuusi vuodelta 1967:
https://www.facebook.com/kotikuusi1967/

Kutsu suomalaisille kouluille Tulevaisuuden kuusi -kampanjaan

lähettänyt Mika Vanhanen 22.2.2016 klo 22.36   [ 22.2.2016 klo 23.35 päivitetty ]


Hyvä päiväkoti/koulu/oppilaitos


Pian on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi – itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Olemme suunnitelleet juhlavuotta varten kampanjan, jonka keskiössä ovat Suomen koulut. Se on valittu Suomen satavuotisjuhlavuoden viralliseen ohjelmaan. Kun Suomi itsenäistyi, kasvatettiin Itsenäisyyden kuusi, joka myöhemmin siirrettiin Kaivopuistoon Helsinkiin. Kun Suomi täytti 50 vuotta, istutettiin eri puolille maata kymmeniä tuhansia Kotikuusia. Niitä löytyy myös lukuisten koulujen pihoilta. Perinnettä jatketaan vuonna 2017. Silloin istutetaan jälleen itsenäisyyden juhlakuusia, Tulevaisuuden kuusia.

Tulevaisuuden kuusi tarjoaa kaikille suomalaisille tilaisuuden kunnioittaa itsenäisyytemme historiaa istuttamalla yhdessä juhlapuita satavuotiaalle Suomelle. Kampanja korostaa myönteistä yhdessä tekemisen tunnetta, joka kanavo
idaan käytännön toimintaan. Sen tavoitteena on vahvistaa suhdettamme luontoon ja metsiimme, osana kulttuuriamme ja kansainvälistyvää Suomea.

Koulujen ja oppilaitosten lisäksi mukaan haastetaan kaikki: kunnat, kirkot ja uskonnolliset yhteisöt, puolustusvoimat, yritykset, yhdistykset, järjestöt ja yksityiset kansalaiset. Myös muut Suomessa asuvat, vähemmistöryhmät ja maahanmuuttajat kutsutaan mukaan. Ulkomailta kutsutaan mm. suurlähetystöt, Suomi-koulut ja Suomen ystävät. Mukaan kutsutaan myös vanhukset, joita autetaan istutustalkoissa. 

Opetusalan yhteistyökumppaneita kampanjassa ovat Opetushallitus, OAJ, Biologian ja maantieteen opettajien liitto sekä Suomen luokanopettajat ry. Päämediakumppanina toimii Yleisradio, joka levittää haastekampanjaa maakuntaradioissa, TV-ohjelmissaan ja somessa. 

Kansainvälisyys liittyy vahvasti kampanjaan. Kun suomalaiset koulut istuttavat puitaan, samaan aikaan ENO-verkkokoulun koulut istuttavat omia tulevaisuuden puitaan eri puolilla maailmaa, tavoitteenaan istut
taa yhdessä 100 miljoonaa puuta v. 2017 mennessä. Sitoumus annettiin Rion kestävän kehityksen kokouksessa 2012. Juhlakonferenssi järjestetään Joensuussa kesäkuussa 2017, jonne odotetaan kouluvieraita sadasta maasta.

Puita istutetaan perinteen mukaisesti yksittäin ja metsiköiksi. Niitä istutetaan toukokuusta syyskuun loppuun. Keväällä suositeltu istutuspäivä on suomalaisuuden päivä 12.5. ja syksyllä kansainvälinen rauhanpäivä 21.9. Istutustilaisuudet paikkatietoineen ja kuvineen ja tallennetaan verkkoon tietokoneella tai mobiililaitteilla.  Metsiköitä varten taimet toimitetaan yhteistyökumppaneilta.  Mikäli koulu haluaa istuttaa yksittäisen Tulevaisuuden kuusen esim. pihalleen, sitä varten on saatavilla taimipaketti muistolaatan ja metsäaiheisen muistokirjan kanssa. Tilaisuutta varten on sävelletty ja sovitettu juhlalaulu, joka lähetetään kaikille Suomen kouluille ja kuoroille. Kampanjan tunnusmusiikkina soi Sibeliuksen Kuusi sellisti Jussi Makkosen soittamana.  Tarkemmat ohjeet koulujen osallistumiseen julkaistaan 12.5. 2016 julkaistavalla kampanjasivustolla. Palaamme asiaan ja toivomme, että liitytte mukaan tähän sukupolvia yhdistävään kampanjaan

HUOM: Mikäli olet kiinnostunut kampanjasta ja haluat siitä ajantasaista tietoa,  täytä yhteystiedot allaolevaan lomakkeeseen:

Vierailu Valkovenäjällä ja ENO Treelympics -palkintoja kouluille

lähettänyt Mika Vanhanen 10.2.2016 klo 6.09

Minsk 3.5.2. 2017

ENO-verkkokoulu kutsuttiin Valkovenäjälle kertomaan 100 miljoonan puun kampanjasta ja samalla palkitsemaan valkovenäläisiä kouluja, jotka kahmivat kärkisijat ENO Treelympics - kilpailussa.

Verkkokoulua edusti toiminnanjohtaja Mika Vanhanen.  Vierailussa metsäministeriössä Mika Vanhanen kertoi 100 miljoonan puun kampanjasta, Suomen metsistä ja niiden kestävästä hoidosta sekä ehdotti, että Valkovenäjä innostaisi kouluja osallistumaan puunistutuskampanjaan. Vastaanotto oli suopea ja jäämme odottamaan jatkoa.

Samalla Mika Vanhanen vieraili Slonimissa ( 180 km Minskistä ) Valkovenäjän ENO-koordinaattori Irina Volynetsin koululla, jossa Vanhanen luennoi verkkokoulusta ja Suomen koululaitoksesta vanhemmille sekä piti luennon myös oppilaille. Vastaanotto oli erittäin ystävällinen ja päätettiin jatkaa tiivistä yhteistyötä.
1-10 of 55