Wat met de winst

Energie voor meer Natuur CVBA zal investeren in hernieuwbare energieprojecten. Dit zal op verschillende manieren gebeuren. In de opstartfase willen we in het bijzonder investeren in middelgrote PV-installaties (zonnepaneelinstallaties voor de opwekking van elektriciteit). We zullen die installaties zelf financieren (ongeveer 21% eigen kapitaal, ongeveer 79% lening) en die laten onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf.

In 2010 lanceerde Natuurpunt de actie ‘Grote daken gezocht’. Met als bedoeling om dakeigenaars te overtuigen hun daken te verhuren. Op een aantal van de daken die we op die manier vonden wil Energie voor meer Natuur CVBA nu zelf zonne-installaties bouwen. Op dit moment is Energie voor meer Natuur CVBA al eigenaar van de zonnepaneelinstallatie op de Natuurpunt-loods in Ekeren, een installatie van 131 kilowatt-piek.

In de komende maanden willen we ook zonnepanelen leggen op een 20-tal Vlaamse Don Bosco scholen. Op het einde van dit jaar zouden we 6 Megawattpiek aan installaties willen geplaatst hebben: of meer dan 100.000 m2 dakoppervlakte.

We zijn van plan om in de komende jaren ook in andere vormen van hernieuwbare energie te investeren, in het bijzonder in windenergie en kleinschalige biomassa.

PS: Natuurpunt blijft particuliere dakeigenaars ook aanmoedigen om zelf zonneboilers en fotovoltaïsche panelen te plaatsen. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu én voor jouw portemonnee! Lees er hier alles over !

Aankoop van natuur

Een deel van de eventuele winsten gaat naar de aankoop van natuur. Dat was ook het geval bij de eerdere gezamenlijke projecten van Natuurpunt en Linea Trovata. Met de middelen die voortkwamen uit ‘Zonnen voor meer natuur’ kon Natuurpunt bijvoorbeeld een flink deel van de aankoop betalen van het natuurgebied Stappersven/Kalmthoutse heide. Het is een uniek gebied met een mozaïek van grote vennen, heidegebieden, landduinen en bossen. Het 360 ha grote gebied herbergt zeldzame natuurwaarden en heeft een belangrijke landschappelijke en cultuurhistorische waarde. Meer info op www.natuurpunt.be/stappersven).