Програмирана настава


Програмирана настава, час математике 3. разред

поставио/ла Драгана Менчик 01.11.2015. 12:10   [ ажурирано 04.11.2015. 01:32 ]


Утисци и запажања

Овaј облик наставе привукао ми је пажњу на факултету. Желела сам да сазнам више о оваквом начину рада. Доста сам читала и анализирала материјале у вези са овом темом, а са жељом да пронађем наставни предмет и  наставну јединицу коју бих могла обрадити кроз програмирани материјал.
Одлучила сам да то буде математике. Сматрала сам   да програмирани материјал  пружа велике могућности и ученицима и учитељу. Одабрала сам наставну тему Изрази ( понављање). .
Осмислила сам задатке за понављање и утврђивање обрађеног градива на три нивоа, а уз сваки задатак , уколико га не реше тачно, понудила сам две врсте помоћи. На почетку часа обновили смо знања о изразима уз слајдове урађене у Пауер-поинту. Обавестила сам ученике да ћемо поновити градиво радећи на програмираном материјалу. Дала сам инструкције и упутстава за рад. Ученици су радили самостално. Обилазила сам их , мотивисала, бодрила и проверавала да ли се сналазе и правилно раде. Пред крај часа проверили смо резултате и сумирали колико је ко успео да уради. Старији ученици који су присуствовали часу забележили су утиске својих другара  камером.

Предности програмиране  наставе
 Сматрала сам да овакав рад има неколико предности у односу на класичан начин рада и то:
- омогућити ученицима да раде на нивое, 
- потпуно самосталан рад уз два нивоа помоћи
- довољан број задатака и за напредне ученике, који се неће наћи у ситуацији да се досађују када заврше
- могућност самопроцене
- активан однос према раду
- висок ниво мотивације.
Добра страна оваквог рада је и информације које учитељ добија док обилази децу док раде. Има увид у начин рада ученика, помоћ коју тражи, самосталност и разумевање задатка; има могућност да додатно мотивише ученика и похвали га за сваки тачно решен задатак, без обзира колико му је времена требало да га уради.
Реакције ученика
Ученици су били веома заинтересовани, радо су проверавали решења и користили, помоћне информације која су им понуђене. Добро су се сналазили јер нису први пут радили на програмираном материјалу. Нису се оптерећивали бројем задатака које су урадили, али су били изненађени својим постигнућима у односу на групу, када смо проверавали колико је ко задатака успео да реши. Свима се допало што су радили самостални, проверавали тачност и користили понуђену помоћ уколико би наишли на потешкоћу. Ученици који нису успели да реше све задатке су тражили да понесу материјал кући како би наставили рад, што им је омогућено. Од родитеља сам добила повратну информацију да им се овакав начин рада допада и да има ју јаснију слику на који начин да помажу деци и какву врсту помоћи да им дају када са децом раде код куће.   
Тешкоће у раду
Отежавајуће је то што је :
- потребно много времена да се направи овакав материјал
- учитељ мора пратити сваког ученика, сугерисати му ако је изоставио поступак решења и преписао само решење
- материјал је обиман за прегледање
Измене које бих направила
Оно што бих додала овом раду јесте писмена самопроцена ученика која би садржала смернице- питања на која би ученици одговарали, а на основу којих би планирали свој даљи рад и вежбање. Тачније после овакве анализе сваки ученик би правио план колико, када и шта треба да ради како би савладао градиво и био успешнији.
Моји планови
Планирам да се повежем са учитељима које занима овакав приступ настави, да направимо базу часова који су урађени на овакав начин како би сви имали више материјала и превазишли потешкоћу око осмишљавања и израде програмираног материјала.

Изрази


1-1 of 1