Екскурзије, школе у природи

Образовна путовања: екскурзије, излети, школе у природи и амбијентална настава 

Путовања су најлепши периоди и дани у школовању које памти сваки ђак. 

На овим страницама бележимо где смо све путовали, шта смо видели, колико сазнали и како се провели. 
Једног дана испред храма

Екскурзија V разред

поставио/ла Павле Сешић 28.06.2017. 06:33   [ ажурирано 28.06.2017. 06:34 ]

Једнодневна екскурзија изведена је 03.06.2017.године на релацији Бачка Паланка – Тршић, уз организацију Дунавтурса. На екскурзији је посећен манастир Троноша  и родна кућа Вука Караџића, док је  ручак реализован у ресторану „Вук“ у Тршићу. Екскурзију су извеле разредне старешине петих разреда и то : Милан Ерцег, Мирјана Шијаков, Ксенија Суђић и Гордана Пушић са укупно осамдесет ученика.

 Бачка Паланка, 26. 05 2017. год.                                      

                                                                                                 Милан Ерцег

Екскурзија VI разред

поставио/ла Павле Сешић 28.06.2017. 06:29

Школска година: 2016/2017.

Разред и одељење/а: 6-1, 6-2, 6-3, 6-4

Задужени наставник/ци:  Стево Ђилас, Наташа Марјановић, Сања Савић, Иванка Иконић-Драгојловић

 27.  и 28. мај  2017. у 8 часова

На екскурзију је путовало 63 ученика у пратњи су били лиценцирани водич и лекар пратилац.
Око 17 часова стигли смо у хотел и сместили се у собе, које су имале, углавном, по четири или пет кревета. Хотел „Маљен“ је испунио наша очекивања, комфором, чистоћом и квалитетом услуге и хране.

Циљ екскурзије, као облика образовно – васпитног рада који подразумева  упознавање ученика с појавама и  односима у природној и друштвеној средини, те с културним, историјским и духовним  наслеђем и привредним достигнућима – потпуно је постигнут. Ученици су прво обишли Бранковину и гроб Десанке Максимовић, њену спомен – собу, школу у којој је учила и цео меморијални комплекс посвећен овој великој песникињи. У Ваљеву смо обишли музеј, Муселимов конак и провели око сат и по у разгледању града и шетњи. Сутрадан смо организовали шетњу Дивчибарама и попели смо се на Црни врх.

Пред полазак на екскурзију ученици су упознати са правилима понашања и активностима који их очекују. Разговарано је о знаменитостима које ћемо посетити.

Екскурзија је испунила очекивања ученика и наставника. Путовање је протекло у најбољем реду. Ученици и њихови родитељи били су задовољни целокупнм аранжманом и организацијом екскурзије.

                                                                                                                                                      Наташа Марјановић

Екскурзија VII разред

поставио/ла Павле Сешић 28.06.2017. 06:25   [ ажурирано 28.06.2017. 06:29 ]

Школска година:

Разред и одељење/а:  7.1, 7.2, 7.3, 7.4

Задужени наставник/ци:   Сњежана Фодора, Соња Ковачевич, Предраг Вајагић, Верица Маливук

 

Екскурзија у Ниш, 28, 29. 5. 2017.

Укупан број ученика који су ишли  на екскурзију је 51.

У цену екскурзије улазили су следећи чиниоци: Превоз модерним туристичким аутобусима, смештај у хотелу „Александар“ у Нишу, на бази једног (1) пуног пансиона; улазнице за све наведене посете; улазнице за дискотеку; четири гратиса за наставнике – пратиоце ученика; на 20 пријављених ученика – гратис за једног ученика; посебно осигурање ученика на путовању; боравишну таксу и осигурање у хотелу; туристичко вођство пута – лиценцирани водич; лекар пратилац на путовању; организационе и друге трошкове. 

Укупну цену од 7850,00 динара ученици су могли уплатити у три рате, почева од марта 2017, с тим да се све уплати до поласка на ексурзију.

Циљ екскурзије, као облика образовно–васпитног рада је упознавање ученика с појавама и односима у природној и друштвеној средини, упознавање с културним, историјским и духовним наслеђем и привредним достигнућима је у потпуности постигнут.

Пре пута ученици су у разговору са предметним наставницима историје, географије и веронауке и, наравно, одељењским старешинама, сазнали све потребно и корисно о местима које ће посетити, а по повратку су на ЧОС-у причали и дискутовали о томе, упоређивали фотографије и утиске.

Сви образовни ефекти путовања су остварени, а сарадња са агенцијом Дунавпревоз била је на високом нивоу. Ученици су, с правом, били задовољни, организација је била практична и сврсисходна, а семштај у хотелу „Александар“ вансеријски.

 

Предраг Вајагић

Амбијентална настава из биологије и географије

поставио/ла Бранка Радовановић 28.06.2017. 04:28

Ученици петог разреда су као део амбијенталне наставе из биологије и географије  7.априла 2017. имали излет у Нови Сад. Посетили су  Природњачки музеј где су имали прилику да виде поставку флоре и фауне са територије Војводине. Природњачком изложбом доминира лобања са кљовама рунастог мамута извађена 1947. из корита Тисе код Новог Бечеја.  На Петроварадинској твђави су посетили  Планетаријум, јединствен објекат намењен едукацији ученика. Наши ученици су  присуствовали  дигиталном часу и предавању .
  
      

Екскурзија VIII разред

поставио/ла Павле Сешић 27.06.2017. 07:19   [ ажурирано 28.06.2017. 12:43 ]

Школска година: 2016-17. година

Разред и одељења: 8-1, 8-2, 8-3, 8-4

Задужени наставници: Нада Ловре, Павле Сешић, Јована Марјанац и Славица Кременовић   

 
Ученици 8. Разреда, укупно 96 ученика, путовали су на екскурзију у периоду од 13.5.-15.5.2017. године на Копаоник у хотел Апартмани ЈАТА-а. Екскурзија је реализована у сарадњи са агенцијом Дунавтурс.Првог дана ученици су обишли Музеј воштаних фигура, ЗОО врт и највећи вешташки водопад у Србији, у Јагодини, а затим су посетили манастир Каленић и у вечерњим сатима стигли на Копаоник. Другог дана рекреативном шетњом стигли су до Небеских столица, током дана обишли смо Јошаничку бању а у вечерњим сатима ученици су се забавили у дискотеци.


Трећег дана обишли смо Ђавољу варош и стигли у Бачку Паланку у вечерњим сатима. Управа хотела и водич агенције су похвалили матуранте.

Славица Кременовић

Рекреативна настава 4-2 и 4-4 на Руднику

поставио/ла Бранка Радовановић 26.06.2017. 12:42   [ ажурирано 26.06.2017. 13:17 ]

Ове школске године у периоду од 6.6.2017.-13.6.2017. године ученици 4-2-и 4-4 су били на рекреативној настави на планини Рудник у хотелу “Неда”. Обишли смо пећину Рисовача и комплекс Опленац као и знаменитости места Рудник. Ученици су уживали у дневним и вечерњим активностима (спортске активности, шиз-фриз, маскембалу, свакодневном купању у базену, играма без граница...) Амбијенталном наставом проширили смо стечена знања о рељефу, флори и фауни брдско-планинских предела, занимањима људи са освртом на богату и херојску прошлост нашег народа истичући краљевску породицу Карађорђевић. Боравком на Руднику увеличали смо завршетак последње школске године са учитељицама, спремни за нове радне победе. Све смо тo овековечили фотографијама. 

Рудник


Рекреативна настава за ученике 4-1 и 4-3 на Златибору у селу Рожанство

поставио/ла Бранка Радовановић 22.06.2017. 06:46   [ ажурирано 22.06.2017. 07:53 ]

Ове школске године су 43 ученика  4-1 и 4-3 одељења и учитељице Татјана Кнежевић и Драгана Менчик реализовале наставу у природи на падинама Златибора у месту Рожанство. Рекреативна настава је организована од 7. до 13.јуна у одмаралишту Бела бреза .

Oбјекат у којем смо били смештени удаљен је девет километара од Сирогојна. Има одличне спортске терене и базен, тако да је боравак деце био пријатан и испуњен различитим активностима. Оне су почињале јутарњом шетњом, настављале се турнирима на спортским теренима, купањем у базену,а завршавале се вечерњим активностима у дискотеци, које је осмишљавао рекреатор Александар.

      У току боравка остварили смо планиране садржаје и циљеве рекреативне наставе. У организованом једнодневном излету посетили смо Стопића пећину и уживали у њеној лепоти. О начину живота људи златиборског краја сазнали смо од кустоса Етно музеја Старо село и тиме употпунили стечено знање из народне традиције.

Посетили смо и другаре из основне школе у Рожанству и дружили се и учили са њима.

    У лепом сећању ће нам остати прелепе ливаде богате разноврсним ливадским цвећем и инсектима , као и цвркут птица који нас је будио у раним јутарњим часовима.

                                     
                                      
                                   
                                      
                                  
                                     
                           

Рекреативна настава у Сирогојну за ученике трећег разреда

поставио/ла Бранка Радовановић 17.06.2017. 09:05   [ ажурирано 18.06.2017. 13:23 ]

Ове године су ученици трећег разреда реализовали наставу у природи  у периоду од 22-28. маја  у  Сирогојну у објекту Вива Спорт.

Сирогојно се налази у источном делу Златибора , и окружено је прелепом природом. Објекат у којем смо били смештени се налази на 950 м надморске висине , где се укрштају морска и континентална клима тзв „ружа ветрова“.

У току боравка у Сирогојну остварили смо планиране садржаје и циљеве рекреативне наставе. Боравак је био пријатан и испуњен свакодневним активностима.  Дан је почињао јутарњом гимнастиком, а завршавао се вечерњим активностима у дискотеци које је осмишљавала рекреаторка Даша - маскембал, покажи шта знаш, игре без граница и наравно ђускањем.

Први дан смо обишли цркву  која се налази на узвишењу у центру села и посвећена је  светим апостолима Петру и Павлу.

У близини објекта, налази се „ Старо село“ етно музеј на отвореном, у којем се приказује архитектура, унутрашње уређење зграда, начин привређивања и организација породичног живота људи брдско планинских предела динарске  регије. Љубазни кустоси музеја су се потрудили да деци приближе живот српских сељака ранијих векова.

Посетили смо Стопића пећину и ужавили у лепоти бигрених када, потоку и водопаду који прави понорница. Одушевио нас је водопад у Гостиљу који се стрмоглаво обрушава са 20м високе кречњачке литице  стварајући фантастичан призор.

Прелеп амбијент планинског предела и чист ваздух  су нам пријали и пружали могућност за шетње прелепим стазама.

Одлазећи, пожелели смо да се опет вратимо на ову планину богату духовним наслеђем, живописним призорима и непосредним и срдачним људима.

Сирогојно-школа у природи


Једнодневна екскурзија ученика првог разреда

поставио/ла Оливера Самарџић 15.06.2017. 03:19   [ ажурирано 22.06.2017. 13:14 ]

  Ученици првог разреда су 29. маја 2017. године били на једнодневној екскурзији у Новом Саду, Сремској Каменици и Андревљу на Фрушкој гори. У Новом Саду су обишли Дунавски парк, видели познате грађевине и погледали позоришну представу "Црвенкапа и збуњени вук". Посетом спомен куће Јована Јовановића Змаја ученици су употпунили знања о лику и делу познатог песника. Боравком на Андревљу, на Фрушкој гори упознали су лепоте националног парка, карактеристични биљни и животињски свет, дружили се и играли у природи.

        

        

       

Посета музеју-амбијентално учење

поставио/ла Бранка Радовановић 07.05.2017. 13:06   [ ажурирано 18.06.2017. 13:28 ]

У оквиру Клуба читалаца у нашој школи организовали смо низ активности које су се односиле на  изучавање живота и дела Николе Тесле. Ученици су присуствовали радионицама и бавили се књижевним текстовима о Тесли, настојали да што више сазнају како би стварали на тему о истом научнику. Њима су се придружили наставници и ученици појединих секција у школи који су учествовали на свечаности посвећеној лику и делу Николе Тесле. Сви који су желели да посете његов музеј припремали су се за квиз који је у школи организован. Они који су стекли право и освојили потребан број бодова су  22.04.2017. посетили Музеј Николе Тесле у Београду. Боравак у музеју је био пријатан, а доживљај употпуњен филмом о Тесли и демонстрацијама огледа којима су представљени његови проналасци. Ученици су учествовали у демонстрацијама, што је за њих представљало право задовољство. Након излагања кустоса деца су прионула на рад и попуњавање истраживачких листића како би утврдила знања о Тесли.

Након обиласка Музеја Николе Тесле упутили смо се у музеј Иве Андрића како бисмо сазнали понешто о његовом животу и раду. Обишли смо споменик овом великану и записали покоју реч о животном путу нашег нобеловца.

Посету Београду смо завршили шетњом до Калемегдана, где смо видели зидине Београдске тврђеве са које се простире диван погледа на ушће реке  Саве у Дунав.


1-10 of 10