4. разред‎ > ‎

Музика тражи уши

Дејан Алексић: Музика тражи уши

Београд, Креативни центар, 2008.

О аутору и делу

Дејан Алексић је дечији писац, наш савременик, који живи и ради у Краљеву. Пише поезију, приче и драме за децу. Збирке његове дечије прозе и песама награђиване су много пута значајним наградама.

Књига приповедака Музика тражи уши сигурно ће вам се допасти из неколико разлога: приче нису дугачке, могу се читати одвојено, духовите су и пуне чудноватих згода и фантастичних бића и мотива. 

У причама има мољаца које се баве угоститељством, клемпавих кућа, немих укосница (шнала), камила које сврбе грбе, правописних знака који остају без посла… и још много чудеса. Али, да бисте их доживели, морате их сами прочитати.


Славица ЈурићЗадаци уз књигу

I ниво
  1. У којој причи се по глави једног дечака стално нешто мувало, шта су представљале те муве, и како је излечио "зујање" у глави? У којој причи је наишла епидемија свраба, шта су људи све предузели да спрече епидемију и шта је, заправо, сврбело камиле? 
  2. Како је један лептир пронашао право место за себе и у којој причи? Шта ти је у тој причи необично? Шта је писац тиме желео да ти каже о лептиру и свету?  Објасни шта је упропастило Јутривоја и Будимира у причи Лимени петао.
  3. Зашто се Жак није могао одушевити Ајфеловим торњем ни на француском ни на матерњем језику?  Која су обележја места на коме дечак живи, а која су облежја (особине) места на које путује и којепомиње прича (храна, грађевине, имена, гардероба и друго)

II ниво
  1. Који су све ликови уведени у Причу о изгубљеној цртици да би се указало на то колики може да буде значај једне цртице. У каквим се све околностима налази цртица у тој причи? Како си разумео да једна обична цртица може да буде од пресудне важности? При разумевању важности једне цртице посебно обрати пажњу на последњу реченицу у причи и протумачи је. Објасни у којој причи је тема слушање и разумевање? Покушај да одредиш колике су твоје уши лековите. Докажи примерима из свог живота. 
  2. Објасни зашто један упитник више никада неће остати без посла. Покушај да га оставиш без посла. У последњој реченици приче писац нас позива да се стално нешто питамо. Зашто су питања важна у школи и у животу? У којој причи је тема самоћа и тишина? У каквој су вези самоћа и тишина? Шта ће прекинути самоћу укосница? Како људи прекидају самоћу?
  3. Наведи шта би све могао да сврсташ у пернате инструменте које писац помиње у причи Музика тражи уши и објасни зашто их сматра инструментимаКакве је уши музика тражила, и за коју врсту музике? Поткрепи свој одговор текстом. Како се људи припремају и изгледају кад иду да слушају ту врсту музику? Шта морају да знају, а како да изгледају и понашају се?

III ниво
  1. Попуни празну причу (прва прича у збирци) причом за лаку ноћ у којој ћеш запослити змаја из последње приче у збирци. Тема твоје приче нека буде нека животна ситница над којом си се увек чудио. Развиј фантастичну радњу у вези са том ситницом.
  2. Опери своје уши за музику која ће напустити свет уколико је не слушаш. То чеш урадити овако. Одабери причу која ти се највише допала. Напиши укратко тему и поуку те приче у стиху, тако да има ритам. Затим сними караоке бирајући жанр музике која ти се допада. У снимању караока помоћи ће ти наставник. 
  3. Пронађи причу која је, иако је написана као проза, римована и ритмична као да је песма. Одабери један део те приче и напиши је у стиховима. Затим добро извежбај да је читаш као песму, поштујући стих и њен ритам. Сними свој глас, а у позадини можеш да одабереш неку музику која ће твоје рецитовање пратити. У снимању ће ти помоћи наставник/ библиотекар, а све остало мораш да припремиш сам.


Comments