Gallery‎ > ‎

Jimbos, Postmasburg

Jim Bredenkamp bought a small EXCEL filling station and convenient shop in Postmasburg, Northern Cape. Over time this place grew popular and the premises had to be increased.

EKIS Architects redesigned the filling station, added parking and doubled the size of the shop.

We decided on a warehouse steel structure, reminiscent of a farm barnyard, with a lean-to veranda on the front and lean-to store rooms at the back. This is a typical building structure in the country and the local builders are familiar with it. Furthermore it is an economical structure and it gives endless opportunity for revamping the inside.

The barnyard structure opened the possibility to install mezzanine floors around the trading area, enabling the staff to supervise the retail area, kitchens, butchery and petrol pump area. This drastically reduced losses due to theft and mismanagement.

As power supply is erratic to the area, we designed a green building, with minimal electrical demands. The roof is a triple sheeted, well insulated structure, all external walls are cavity walls and low E glass was used for the windows. Rather than air conditioning we opted for an evaporative cooling system.