Hem‎ > ‎

Vintern

Storfjäten på vintern

Den skidsugne kan välja på flera olika leder genom skogen och upp mot kalfjället. För den vane tar det c:a 30 minuter upp till trädgränsen. Där kan man åka fritt på fjället eller följa de utstakade lederna, t.ex. Fonnfjället runt. Då kan man ta en paus i stugbyns raststuga (Kölstugan) som ligger mellan Långfonnen och Sömlingshågna. Är vädret lite blåsigt undviker man kanske kalfjället och  håller sig till de närmaste lederna i skogslandskapet. I stugan finns kartor och beskrivningar av lederna.

För de små finns rika möjligheter att skida lite närmare stugan i lätt terräng. Pulkaåkning är populärt kring stugan, särskilt som den ligger i en sluttning.

Vill man åka utför, så är det Fjätervålen som gäller i första hand. Dit är det 13 km och här finns erkänt bra backar, dessutom är det nästan aldrig kö i liftarna. Här finns skidskola, värmestuga,  restaurang och en matvaruaffär.

Vill man pröva Idre Fjälls backar, så tar det ytterligare c:a 15 minuter med bilen till deras närmaste parkering och liftar (Ostliften).

Snöskoter lockar många. Bara några hundra meter från stugan går den närmaste skoterleden och via denna kommer man snabbt upp på fjället och når ett milsvitt nätverk av skoterleder. Området öster om stugområdet är naturskyddat och här måste man hålla sig till de utmärkta lederna. Vill man åka fritt i terrängen får man hålla sig till området norr om Storfjäten (väster om Fonnfjället och Sömlingshågna). Snöskoter kan hyras i Fjätervålen eller direkt av Fjätens Alltjänst (070-2065501).

Djurliv på vintern: Det finns goda chanser att stöta på renhjordar på vintern. Renarna håller vanligen till kring Långfonnen och St.och L:a Uckuvålen. Ripor och lavskrikor  stöter man ofta på och har man tur kan man få se en Kungsörn segla över fjälltopparna.

Comments