Etusivu‎ > ‎Hankkeessa tapahtuu‎ > ‎

Suomi-viikko

Italialaiset Liceo Moretti -lukion opiskelijat olivat vierainamme Suomessa 10.4. - 17.4. Asuminen järjestettiin perheissä, ja viikon aikana opiskelijat osallistuivat muun ohjelman ohessa niin oppitunneille kuin muuhunkin lukion toimintaan.

Matkan aikana päästiin siis tutustumaan hyvin käytännönläheisesti paikalliseen tapaan tehdä asioita, ja näkemään elämänmenoa tavallisen suomalaisen nuoren näkökulmasta.

Maisemat rannikolta selkämerelle ovat hyvin erilaisia kuin Gardonen seudulla Italiassa.

Vallitseva vuodenaika Suomessa oli vielä varhaista kevättä, mutta Italiassa on tietenkin tähän aikaan vuodesta on jo kesäisen lämmintä ja hedelmäpuut kukkivat. Samalla havainnollistuikin maantieteellisten ja ilmastollisten olosuhteiden vaikutus mm. perinteisiin elinkeinoihin, kuten viljelyyn ja karjankasvatukseen. Nykyään toki Suomessakin voidaan harjoittaa vihannesten viljelyä paikallisiin tarpeisiin keinotekoisissa ympäristöissä.

Tätä kävimme katsomassa Närpiössä vierailemalla valtavilla kasvihuoneviljelmillä. Tällaisissa ympäristöissä onnistuu Suomen talvessakin jopa sitrushedelmien ja banaanien kasvatus, mutta todella suuren mittakaavan elintarviketuotantoon tällainen tuotantotapa on kuitenkin liian kuormittava. Suomalaisten omaan käyttöön näin tuotetaan silti talvisaikaan tavanomaisia vihanneksia kuten tomaatteja, salaatteja, kurkkuja ja paprikoita ja jopa mansikoita.

Ruokailimme Närpiön kasvihuoneviljelmillä mandariini- ja muiden hedelmäpuiden katveessa ravintolassa, joka on perustettu sisälle kasvihuoneeseen. Tarjolla oli luonnollisesti kasvispainotteinen ateria, jossa oli pitkälti hyödynnetty paikallisia omia tuotteita.

Lauantaina kävimme Tampereella, sillä halusimme esitellä vieraille myös suomalaista kaupunkiympäristöä. Suomi onkin italiaisten näkökulmasta hyvin moderni maa myös rakennusarkkitehtuuriltaan, sillä italiassa on hyvin tavallista että satoja vuosia vanhat rakennukset ovat edelleen käytössä, ja näkyvillä on myös maamerkkejä ja raunioita parin tuhannen vuoden takaisesta kaupunkikulttuurista roomalaisajalta.

Kuningas Kustaa III:n päätöksellä v. 1779 Ruotsi-Suomen valtakuntaan perustettu Tampereen kaupunki onkin siis italialaisesta näkökulmasta hyvin moderni. Sen maa-alue käsitti alunperin Tammerkoskesta Pispalan rajalle ulottuvan alueen (3,2 neliökilometriä), jolla asui alle 200 henkeä.
Runsaassa kahdessa vuosisadassa vaatimaton kylä on rakentunut yli 200 000 asukkaan kaupungiksi, joka nykyään on Suomen kolmanneksi suurin. Se vastaa asukasluvultaan suunnilleen Liceo Morettin opiskelijoille tuttua Brescian kaupunkia Pohjois-Italiassa. Brescia on italian mittakaavassa paikallinen pienehkö kapunki ja alueellinen keskus lähellä Gardonea.

Kävimme katsomassa Tampereen kaupunkikuvaa myös ylhäältä käsin sekä Näsinneulasta,
että hotelli Tornin huipulta, josta tämä kuvan on otettu Ratinan suuntaan.

Tampereen vierailu aloitettiin museokeskus Vapriikista, jossa oli esillä 10 erilaista näyttelyä. Saimme tutustua laajalti Tampereen kaupungin historiaan ja sen vaiheisiin Suomen valtion kehittymisen aikana, kun Suomi vähitellen muuttui alkeellisesta maatalousvaltaisesta lukutaidottomasta maasta nykyaikaiseksi kehittyneeksi ja vauraaksi teollisuus- ja sivistysmaaksi.

Museokeskus Vapriikki on itsekin osa Tampereen teollista historiaa, sillä se on rakennettu Tammerkosken rannassa sijaitseviin vanhoihin Tampellan tehdasrakennuksiin vanha ulkoasu ja miljöö säilyttäen.

Tapereen vierailu aloitettiin museokeskus Vapriikin näyttelyihin tutustumalla.

Viikon aikana jäi koulupäivien ja virallisen ohjelman jälkeenkin vielä omaa aikaa perheissä, jonka perheet ja opiskelijat saivat järjestää itse haluamallaan tavalla. Kaikki varmasti pääsivätkin näkemään lähiseudun maisemia, tutustumaan suomalaiseen saunakulttuuriin ja mukaan perheiden tavanomaiseen arkielämään.