Studieresa till Bergslagen


I år åker Rösjöskolans årskurs 5 på studieresa till Bergslagen. Under vecka 38 får eleverna fyra lärorika dagar i denna del av Sverige, där gruvdriften och metallindustrin har spelat en stor roll för den ekonomiska utvecklingen. 

Vi kommer att dokumentera vår resa på olika sätt. På denna sida lägger vi under vecka 38 upp bilder och texter dag för dag, så att du kan följa oss på vår resa.

Dag 1, måndag


Gruvfrun?

Vi delade upp oss i grupper och vi gick ner i gruvan och vi gick in i många salar. Vi gick ner till 60 meter och sen tog vi en hiss till 155 meter och där fick vi fika Det var gott för vi var kalla och det fanns värme i salen. Efter det så gick vi runt där nere lite men sedan så åkte vi hiss upp. Vi var nere i tre timmar.Det var en kul dag.

Malin och Elin
Dag 2, tisdag
                                                                                                                                                                                    

Smederna

Idag gick vi upp kl halv 7. Bussen till Smedjebacken gick kl.7.30.Vi kom fram dit kl.9. Vi började med att gå och titta i en gruva. Sen skulle vi ta en magnet och titta om det fanns malm i stenarna. Sen gick vi in i gruvan och borrade. Man slog på en järnpinne med en hammare . Vi åt hamburgare,fast istället så hade vi falukorv. Sen åkte vi bussen i 10 min. till vi kom till smedjan. Först gick guiden igenom hur man skulle göra. Sen skulle vi börja smida. Det var jättekul! Jag smidde en pil med en skruv runt. Jag gjorde också en järnpinne med en bulle på sidan./ Albin


Dag 3, onsdag fm

Nya Lapphyttan i Norberg

I dag har vi varit i Norberg .Det hette Nya Lapphyttan. Vi kom fram vid 9.00 och delades  in i tre grupper. Grupperna hette Gråben, Bjuv och Lekatt. Lista ut vad de betyder om du kan? Sen gick vi igenom en tunnel och kom in i en medeltida by. Där fick vi skjuta pilbåge ,göra ljus och en penningpung.Skriva med gåspenna och laga mat.
/LudvigDag 3, onsdag em                          

                                                           Avestaverken  

I Averstaverken fick vi se massor av saker tex. Optiska tivolit ,Korridoren,Bagdad mm. I Optiska tivolit fick vi se och prova saker där man fick lampor att lysa. I korridoren var ett spegelrum där man skulle hitta ut. Bagdad var en plats med fullt av matteproblem.  Det fanns också ett rum med glasfigurer. Det var jättefint! När vi kom tillbaka till vandrarhemmet åt vi middag. vi fick kalops med potatis .
/Anna                                                    

                                                                  

                                             


Dag 4, torsdag


Gå tillbaka till            5A            5B