Aktuellt‎ > ‎

Tillbaka efter 50 år


Onsdagen den 6 maj hade vi  besök av en före detta lärare på skolan. Han heter Gunnar Widaeus och hade sin första lärartjänst på Rösjöskolan år 1965 - 1968. Med på besöket var även  två av hans elever från de åren, Anders Löfqvist och Carl-Åke Ekström.


Gunnar och “hans elever” kände igen vissa delar av skolan även om mycket är ombyggt och förändrat. Deras klassrum (nuvarande 5C) väckte särskilda minnen. Anders och Carl-Åke minns hur Gunnar läste högt för klassen och alla goda samtal som skapades runt böckerna. De namngav flera böcker och kunde även återberätta händelser ur böckerna trots att det var 50 år sedan de hörde texten läsas!! Tänk vilka bestående minnen böcker kan väcka!


Gunnar berättade att hans första klass bestod av 30 elever och att det var en livlig samling. Trots det hittade han något positivt i varje elev och de fick mycket beröm. Beröm föder framgång, är Gunnars erfarenhet  efter alla år som lärare. Anders och Carl-Åke intygade båda att klassen hade tur som fick en sådan bra magister…(man tilltalade aldrig en lärare vid namn på den tiden) där kontakten fortfarande finns mellan dem. Sist de hade en återträff kom 24 av 30 elever. Gunnar trodde att han kommit till fel träff då han bara möttes av en massa “gamla tanter och farbröder”!


Han berättade vidare att det fanns stora möjligheter som lärare att ta med eleverna på olika upplevelser utan större förberedelser.  Vid ett av dessa tillfällen var det fågelskådning. En av eleverna blev då stoppad av polisen som frågade vad en sådan “ung man” gjorde ute så tidigt på morgonen. När eleven förklarade att han skulle på fågelskådning med magistern , trodde de inte på honom. Istället blev han  hemskjutsad, gråtandes, av polisen.


Slutligen tyckte de alla tre att Rösjöskolan är en snygg och välvårdad skola. Dessutom kände de av den goda atmosfären direkt när de klev innanför dörrarna.


                                                                                                             Skrivet av Pia Lindahl

Comments