Aktuellt‎ > ‎

Ny kökschef i skolans restaurang

skickad 27 nov. 2013 07:23 av lomal_s@edu.sollentuna.se   [ uppdaterad 27 nov. 2013 07:35 ]
Sedan början av höstterminen har Rösjöskolan en ny kökschef på plats. Manfred Rainer är numera den som leder arbetet i köket. Därmed är han också den som ansvarar för att eleverna serveras näringsriktiga måltider under sina skoldagar. 

- Att servera en varierad kost som är lagad från grunden, med bra råvaror, är vårt uppdrag, berättar Manfred. I det arbetet blir det en viktig del att få bort kostsamma och inte så näringsrika hel- och halvfabrikat.

Manfred har tidigare arbetat på både restaurang och konferensanläggningar, i Sverige och i andra länder. I Rösjöskolans matsal lagas varje dag lunch till 700 gäster. En del av maten transporteras till Rösjöskolans förskola men den mesta maten serveras i matsalen.

- Det blir naturligtvis stora mängder mat. En dag då vi serverar soppa är det 150 liter soppa som ska tillagas, konstaterar Manfred.

Att smaksätta mat för 700 personer kräver fingertoppskänsla. Smaksättningen ska passa alla åldrar men Manfred är medveten om att det är svårt att göra alla nöjda.

- Vi märker förstås när någon maträtt inte är så populär. Då går det
 åt mindre mängder mat och mer knäckebröd än vanligt. När det händer gäller det att tänka om till nästa gång. Vi vill förstås att så många som möjligt ska uppskatta den mat som serveras. Men om vi bara skulle servera det som barnen säger att de tycker om skulle kosten bli väldigt ensidig. Det är viktigt att träna på att även äta mat som man inte är så van vid.Under hösten har de nya lunchrätterna varit många. Manfred har tillsammans med Magnus och Cristina, som också arbetar i köket, testat rätter från världens alla hörn. Genuin svensk husmanskost, långkok och spännande maträtter från hela världen utgör stommen i matsedeln. Vissa rätter får inte så högt betyg av gästerna, men köket ger sällan upp vid första försöket.

- Bästa skolmaten är den som blir uppäten, konstaterar Manfred. En ny rätt testar vi ändå alltid två gånger, innan vi eventuellt väljer bort den. Vår tanke är att då och då servera nya rätter som frestar men även utmanar smaklökarna lite. Vid andra tillagningen kan vi förändra smaksättningen för att se om det fungerar bättre.

Om stor åtgång på knäckebröd skvallrar om att en rätt inte är så populär, så får köket också många gånger direkt respons när maten uppskattas.

- Ni lagar världens godaste mat! får Manfred och de andra i köket ofta höra från elever som har avslutat sin lunch. Det är självklart något som Manfred och den övriga personalen i köket uppskattar mycket.

- Det fina med att arbeta på den här skolan är att eleverna är väldigt trevliga och gärna kommer och pratar och berättar vad de tycker. Det gör det lättare för oss, att laga mat enligt gästernas önskemål.
Comments