Aktuellt på Kärrdalsskolan

26/8
Välkommna till föräldramötet 2/9  kl.18.00-20.00
Agenda:
  • Nya rektorn, Magnus Martinsson, presenterar sig. I matsalen.
  • Avgående rektor, Janne Eriksson, kommer också vara med för att "avsluta".
  • Olweusgenomgång i matsalen
  • Samling i klassrummen med klasslärare
Hälsningar / Janne


24/8
info om nya rektorn

19/8
Mer  personalläget
Hej!
Vi har inte lyckats anställa någon fler lärare sedan förra infotillfället. Vi kommer därför att använda den personal vi har på skolan för att alla klasser ska ha lärare då terminen startar på måndag.
Det betyder att i åk 1 så kommer Kerstin Kollberg att gå in tillsammans med Anki Groth. Kerstin är speciallärare och det får till följd att det blir lite mindre av sådan undervisning på skolan i början på terminen. Det kommer dock att bli bra för åk1.
I åk2 så kommer Lena Efraimsson att vara klasslärare tillsammans med Pia. Lena har de senaste två åren varit i förskoleklassen. Annars är hon ju lärare här sedan länge. Det får till följd att vi behöver ta in en vikarie i förskoleklassen. Vi bedömde det som att det ändå kommer att bli bra då vi har två nya medarbetare där. Anne-Maria Lindblad och Simone Moosmann, som båda tidigare arbetat i skolor i Sollentuna.
I åk6 så får terminen börja med att Lotta Ivarsson (speciallärare) och jag själv, tillsammans med Berit Schöön Carlsson (speciallärare), genomför den undervisning som vi saknar lärare i. Det är matte, NO och Svenska i 6B och Matte och NO i 6A.
Jag har en viss förhoppning dock om att vi får tag i en lärare där snart.

Det har blivit en akut lärarbrist i Stockholmsområdet som nu får genomslag på allvar. Det är mycket svårt att rekrytera behöriga lärare. Många skolor känner av detta nu.
Vi kommer att fortsätta vårt rekryteringsarbete när det gäller de ovanstående tre tjänsterna och får vi tag i lärare så blir det nog förändringar i ovanstående.

Jag vill också meddela att jag kommer att sluta på Kärrdalsskolan och i Sollentuna kommun. Jag kommer att arbeta i Vallentuna som rektor för en F-9-skola som heter Hammarbacken.
Jag trivs mycket bra i Sollentuna och på Kärrdalsskolan och har haft fina år här som betytt mycket för mig. Det är ju mitt första rektorsjobb. Samarbetet med vårdnadshavarna i Sjöberg med omnejd har varit bra och det är jag mycket glad för. Det är ju också underbara elever i vår skola. Vi har lärare som är mycket kompetenta.
Jag slutar för att jag vill arbeta med äldre elever och även för att jag söker en utmaning utanför Sollentuna.
Rektorsrekryteringen pågår och jag hoppas den ska vara klar ganska snart i september.

Hälsningar / Janne


11/8
OBS!
Det är en kommungemensam studiedag på fredag 21/8.
Hela skolan är då stängd.


3/7
Mer info om personalläget
Vi har gjort klart med en lärare till åk 5 och en till åk 4.
Mycket bra rekryteringar bedömer jag det som.
På mellanstadiet har vi fortfarande en tjänst att tillsätta. I åk 6.
På lågstadiet har vi en tjänst att tillsätta då den tänkta läraren i åk 2 har ändrat sig och kommer ej arbeta på Kärrdalsskolan till hösten.
Vi har också behov av en förskollärare till vår förskoleklass.
Vi tänker att Mia Nystedt, som är föräldraledig nu, ska ta hand om åk 1 tillsammans med Anki Groth. Hon kommer dock inte på höstterminen som det ser ut nu varför vi behöver en vikarie under den tiden.
Ja, som ni märker är allt inte klart ännu. Rekryteringarna pågår under hela sommaren och det brukar finnas goda möjligheter när höstterminen närmar sig.
Har ni kontakter som kan vara aktuella för arbete här så tveka inte att be dem ta kontakt med mig eller skicka in en ansökan genom arbetsförmedlingen.
Jag kommer att vara på skolan vid några tillfällen under sommaren men har nu semester från idag.
Ha en riktigt skön sommar! / Janne Eriksson, rektor


17 juni
Sommarlov
Vi tackar för det gångna läsåret och önskar Er alla en Glad Sommar! Höstterminens första skoldag är måndag 24/8 med start kl. 8.40. 


17 juni
De nya klassidorna för läsåret 2015/2016

När eleverna nu kommer att börja i en ny årskurs efter sommarlovet kommer de även använda den nya årskursens klassida t.ex elever som gick i Förskoleklass Ugglan förra läsåret och nu börjar i år 1 tillhör detta läsår klassidan Koltrasten, år 1, osv. På klassidan finns information till föräldrar och elever. Likt tidigare läsår kommer klassidorna användas som informationskanal mellan skola och hem. Länk till klassidorna


10 juni
Mer info om personalläget
Vi har gjort klart med en lärare i åk 2 till hösten. Hon heter Anna Fernström och 
arbetade senast på Rälsen i Sollentuna där hon haft åk 1-3 i tre omgångar. Hon har även arbetat i förskoleklass och på fritids. Mycket erfaren och brinner för läraryrket.
Till förskoleklassen har vi rekryterat en lärare som heter Anne-Maria Lindblad. Hon har arbetat på Helenelundsskolan i förskoleklass och på Sofielundsskolan på förskolan. Det blir hennes första arbete som lärare i årskurserna F-3. Mycket positivt med en nyutexaminerad lärare.
Det pågår rekrytering till de två tjänsterna på mellanstadiet och vi har också en försteläraretjänst med inriktning svenska ute.
Carola Edberg, klasslärare i åk 5, har sagt upp sig för att ta en tjänst i annan kommun. Det är tråkigt för oss förstås, men jag önskar henne lycka till med det nya jobbet.
Jag har gott hopp om att det mesta ska vara löst innan semestern.
Jag skriver löpande här om hur det går med våra rekryteringar.
Hälsningar / Janne


8 juni
Brännbollsmatch 6:orna mot personalen
Den årliga brännbollsmatchen mellan 6:orna och personalen spelades måndagen den 8 juni. 6:orna började starkt med 2 frivarv men personalen knappade in och stod till slut som segrare i årets match. Segermarginalen var bara 14 poäng, mycket spännande! 

2 juni
Välkomna till skolavslutning torsdag 11/6 kl. 9.00
Samling för eleverna kl. 8.30 i klassrummen. Innan 8.30 är fritids öppet. Familjer är välkomna till stora fotbollsplanen kl. 9.00. 
Skolavslutningen beräknas pågå till kl 9.50. Därefter har klasserna egna avslutningar fram till lunch. 
Efter lunch börjar sommarlovsfritids.
Lunchtider;
10.40 - År 1 och År 2
11.00 - År 3 och År 4
11.20 - År 5, År 6 och F-klass
Vänligen meddela ditt barns lärare om ditt barn ska gå hem innan lunch och därför inte ska äta lunch i skolan. 
Vi önskar alla familjer varmt välkomna! 

1 juni
Brev från rektorn

Jag vill informera om hur personalläget på skolan är inför hösten.

Vi kommer att tappa några lärare vilket gör att det just nu är rekryteringar som pågår.


18 maj
Skolbesök för nya 6-åringar i förskoleklass.

Nu finns aktuell information om skolbesök/inskolning för barn som börjar i förskoleklass läsåret 2015-16.

Gå in under fliken Klassidor / Förskoleklass


13 maj
Skoltidning - Nytt nr
https://sites.google.com/a/edu.sollentuna.se/kdl/vaelkommen/skoltid.JPG
elever arbetar med nyheter och händelser. Läs skoltidningen här (pdf-fil).

12 maj
Sista chansen!!!!
Kvarglömda kläder finns nu upplagda i skolans korridor, så saknar du något? Kom hit och titta om det är omhändertaget
Om 1 vecka så skänks kläderna till Läkarmissionen.
5 maj
Inbjudan till Hela Huset Lever onsdag 27 maj kl. 17.00-19.005 maj
Dags att anmäla ditt barns sommarledighet, senast 22 maj

27 april
Föräldrainfo från Skol- och familjteteamet i Sollentuna
Föräldrar är viktiga för sina barn, men ibland kan det vara svårt att vara den förälder man vill vara. Då kan man behöva stöd för att hitta vägen i sitt föräldraskap. Därför vill Enheten för föräldrastöd informera om hösten 2015 olika föräldragrupper. Sollentuna kommun erbjuder stöd i föräldraskapet från graviditeten tills barnet går ut grundskolan. Du kan som förälder få enskilt stöd eller delta i en föräldragrupp. Allt är kostnadsfritt. De föräldrautbildningar som erbjuds under hösten 2015 är: ABC - Alla Barn i Centrum Trygghetscirkelns föräldraskap KOMET Här hittar du mer information om respektive föräldrautbildning, välkomna! Läs mer om föräldragrupper här

22 april
Nu är det bevisat - barnen blir bättre i skolan med surfplattor
Visst kan datorer förbättra skolresultaten. I Sollentuna har resultaten höjts rejält sedan de yngsta barnen börjat skriva på surfplattor i stället för med papper och penna.5 000 elever i Sollentuna har de senaste fyra åren fått lära sig skriva direkt på plattor i stället för med papper och penna. Det har visat sig vara mycket lyckat...Läs hela artikeln här

15 april
Sollentuna kommun erbjuder Summercamp
Kultur- och fritidskontoret arrangerar ett läger för barn som är kvar i Sollentuna under sommarlovet. Du som är  i åldern 9 - 15 år kan vara med i detta intensiva läger där du får prova på en lång rad aktiviteter. 6 - 10 juli 2015. Anmäl dig senast 31 maj. Läs mer här

15 april
Vegetariskt alternativ vid skollunchen
Under v. 18 kommer ISS att börja leverera ett vegetariskt alternativ vid skollunchen. Syftet är att eleverna ska erbjudas en valmöjlighet till ordinarie servering. Till en början kan det vara svårt att beräkna hur många portioner till antalet som kommer att gå åt. Vi kommer att utvärdera löpande med eleverna på skolan.

15 april
Uteidrott för år 1-6 startar v.18
Vecka 18 börjar uteidrotten för samtliga klasser förutom Förskoleklassen. Eleverna ska ha med kläder efter väder (tänk på att det fortfarande kan vara kallt på morgonlektionerna), handduk så de kan duscha efteråt, lämpliga skor, samt vattenflaska varma dagar. 
/Idrottslärarna

15 april
Aktiviteter på fritids: Skoltidning och Skapande

 
Skoltidning - elever arbetar med nyheter och händelser. När vi gör skoltidningen arbetar vi mycket med dator och iPad. Läs skoltidningen här (pdf-fil).

Skapande verksamhet - eleverna prövar på olika tekniker att rita och måla. 


13 april
Föräldraråd
Vi inledde med att samtala om föräldrarådets uppdrag att vara talespersoner för vårdnadshavare i klasserna. Det kommer väldigt lite synpunkter... läs mera

19 mars
Tips - föreläsning "Varför krånglar barn?" 24/3 kl. 18.00-20.00
Vi lever i en tid präglad av effektivitet och optimering. En anda som också tränger sig in i familjelivet. Någonstans i fjärran finns den punkt där vi ska vila och njuta av allt vi åstadkommit. Föräldrar som vänder sig till oss talar ofta om barn som vägrar, får vredesutbrott, inte kan ta ett nej, är respektlösa, otrevliga och negativa. Kan det vara så att dessa krånglande barn har något viktigt att säga oss vuxna? Lyssna till Anita Blom af Ekenstam och Kerstin Svart Eriksson, familje-terapeuter på Resursteamet i Täby, när de talar om krånglande barn.

Plats: Täbysalen i Tibble församlingshus
Fri entré. Ingen föranmälan krävs.

19 mars
Kom ihåg och släck lördag 28/3 kl. 20.30-21.30


5 mars
Teknikdagar v.11
Under onsdag - fredag v. 11 kommer elever i år 1-6 att arbeta med ämnet Teknik. År 1-3 kommer att arbeta i åldersblandade grupper och fördjupa sig inom området "mekanismer". År 4-6 kommer att arbeta klassvis och fördjupa sig inom "energikällor". Kärrdalsskolan samarbetar med KomTek i Järfälla kommun, ett resurscentrum för Teknik i skolan.

5 mars
Halv studiedag "halvdagar" vt-15
Halvdagarna denna termin är på eftermiddagar med start kl 12.30. För eleverna innebär det att fritids startar kl 12.30. Datum är onsdag 11/3, måndag 23/3, torsdag 16/4, måndag 27/4, tisdag 19/5 och torsdag 28/5.

6 februari
Föräldraråd

Nytt protokoll från föräldrarådet, klicka här.


29 januari
Kvarglömda kläder!
Finns hopplockade och hänger i korridoren utanför matsalen. Om ett par veckor skänks kläderna till bättre behövande.

18 januari
Välkommen till Öppet Hus på Kärrdalsskolan!
27/1 kl. 18.30-20.00
Lärarna i förskoleklassen samt i åk 1 kommer att vara där för att guida er och samtal om verksamheten.
Rektor kommer att inleda med information om skolan i matsalen.
Vill ni besöka verksamheten på dagtid så går det bra, även det den 27/1. Kl.9.00-11-00
Varmt Välkomna!

9 januari
Elevaktiva utvecklingssamtal
Under vecka 3-4 kommer elever på Kärrdalsskolan att förbereda inför utvecklingssamtalet i det gemensamma temat: Mitt utvecklingssamtalLikt tidigare läsår kommer eleverna att ha elevaktiva utvecklingssamtal. Samtalstiden är ca 30 min på dagtid under v.5-6. Gemensamma samtalsdagar för år 1-6 är tisdag 27/1, onsdag 28/1, tisdag 3/2 samt onsdag 4/2. Se tilldelad tid på klassidan eller i utskick.

1 december
Lär dig spela gitarr 
Peter Lindblom, lärare på Sollentuna kulturskola, undervisar varje onsdag på Kärrdalsskolan. Just nu finns några lediga platser till gitarr under vårterminen 2015. Intresserad? Kontakta Peter via E-post eller tel: 0739152038.

21 november
Har Ditt barn tappat bort något föremål (smycke, klocka, nycklar osv)
Glöm inte att komma in på expeditionen och fråga om någon hittat det du förlorat.
Vi får in mycket saker som ingen hämtar!
Leta också i skolan (kapprum och utanför matsalen) efter kvarglömda kläder. Vid terminsskifte rensar vi allt och sänder till välgörenhet!

21 november
Vinterkräksjuka

Magsjuka kan orsakas av virus, bakterier, bakteriegifter eller parasiter och ger kräkningar, lös avföring och sjukdomskänsla. Magsjuka smittar lätt och är vanligt hos barn som vistas i barngrupper. Ska barnet stanna hemma? Barn ska vara hemma när de har kräkningar eller diarré. Om barnet har barnomsorg eller går i skolan, kan det gå tillbaka dit när det äter som vanligt och inte har kräkts eller haft diarré under två dygn. Barnet ska också ha varit feberfritt i minst ett dygn utan febernedsättande och ska orka med en hel dags aktiviteter tillsammans med andra barn.

21 november
Renovering av omklädningsrum och duschar
Vi kommer att få renoverat i omklädningsrum och duschar. Detta kommer att medföra lite besvär då vi får turas om vid ombyte och duschning. 

3 november


22 oktober
Bilder från Elevens val (första tillfället)
Fina konstverk skapade av elever i gruppen Dekorativ målning.

9 oktober
Beställ bibliotekskort för barn och unga till Sollentuna bibliotek
Att låna på biblioteket är gratis. Alla från 6 år kan få bibliotekskort. Kortet är gratis 
första gången. Beställ direkt på webbplatsen! Länk här.


25 september
Lämna uppgift kring närvaro under lov och studiedagar
Samtliga lovformulär för läsåret 2014/2015 finns på alla klassidor. Ni hittar formulären under fliken "Lov och studiedag". Respektera sista inlämningsdag, tack!

4 september
Lär dig spela gitarr, blockflöjt eller tvärflöjt  
Peter Lindblom, lärare på Sollentuna kulturskola, undervisar varje onsdag på Kärrdalsskolan. Just nu finns lediga platser till höstterminen 2014. Intresserad? Kontakta Peter via E-post eller tel: 0739152038.

28 augusti
Elevaktiva utvecklingssamtal
Under vecka 35 kommer elever på Kärrdalsskolan att förbereda inför utvecklingssamtalet i det gemensamma temat: Mitt utvecklingssamtalLikt förra läsåret kommer eleverna att ha elevaktiva utvecklingssamtal. Samtalstiden är ca 30 min på dagtid. Gemensamma samtalsdagar för år 1-6 är tisdag 2/9 och onsdag 3/9 samt tisdag 9/9 och onsdag 10/9.

27 augusti
Dialogmöte: Du är viktig som förälder
Den 11 september bjuder vi in dig som har barn i skolan i Sollentuna till ett Dialogmöte. Samtalet handlar om hur
vi kan utveckla samarbetet mellan dig som är förälder och oss som arbetar i skolans värld. Vi som arbetar i skolan och du som är förälder har samma mål. Alla barn ska lyckas i Sollentuna kommun!
DATUM: 11 september 19.00-21.00
PLATS: Sollentuna International School, Bygatan 78, Sollentuna
Du som är förälder anmäler dig på www.sollentuna.se dialogskolresan senast den 4 september. Vi bjuder på 
kaffe, dryck och kaka. Välkommen!

14 augusti
De nya klassidorna för läsåret 2014/2015

När eleverna nu kommer att börja i en ny årskurs efter sommarlovet kommer de även använda den nya årskursens klassida t.ex elever som gick i Förskoleklass Ugglan förra läsåret och nu börjar i år 1 tillhör detta läsår klassidan Koltrasten, år 1, osv. På klassidan finns information till föräldrar och elever. Likt förra läsåret kommer klassidorna användas som informationskanal mellan skola och hem. Länk till klassidorna 
Varje fredag publiceras veckobrev med information om elevernas vistelse i skol- och fritidsverksamhet.
Direktlänkar till veckobreven;
Förskoleklass
År 1
År 2
År 3
År 4
År 5
År 6
Internationell klass