Emma Bergströms blogg

Emma på praktik

skickad 30 mars 2011 12:22 av Emma Bergström ‎(Rudbecksskolan)‎   [ uppdaterad 31 mars 2011 01:52 ]

Jag har varit på två prao platser. Ena veckan var jag på det Italienska sport företaget Erréa. Och andra veckan jobbade jag som fritidslärare på en skola i Hälsingland som heter Tallbacken. Jag har arbetat tillsammans med Fanny och det gick hur bra som helst. Jag har lärt mig en hel del nya saker på båda jobben. Det var intressant att få jobba med två helt olika miljöer, både på lager och som lärare. Nu hade jag tänkt att berätta lite om jobben där jag har praktiserat på.

Vecka 11 Erréa sport.

Erréa är ett Italienskt företag som min pappa och två av hans kollegor har fört in till Sverige. Dom säljer sportkläder, väskor, skor, läkeprodukter och mera till småklubbar runt om i landet. Även fotbolls spelaren Zlatan spelar sina matcher i deras kläder.
Jag och Fanny hade en mycket trevlig vecka i deras lager där våran arbetsuppgift var att vi skulle
sortera antalet kläder, färger och storlekar i olika plast lådor. I början var det ganska roligt men mot slutet blev det långtråkigt. Men jag och Fanny är ganska bra på att underhålla varandra så vi lyssnade på musik som gick på radion. Vi jobbade från kl. 9-15, ganska perfekt eftersom att vi fick göra samma saker hela veckan. Vi hade en timmes lunchrast och vi åt ganska ofta på fiket Gateau som bara ligger några meter från där vi jobbade.
Men att stå i ett lager hela dagarna eller arbeta med sport produkter är inget jag vill göra i framtiden, jag är inte idrottsintresserad i huvudtaget men det är ett bra tips för dom som brinner för sport. Jag vill jobba med människor och uppleva nya saker varje dag. Jag är iallafall glad att jag har fått arbeta på denna plats för att jag har lärt mig så otroligt mycket.

Bilder tagna av mig och Fanny från lagret på Erréa


Vecka 12 Tallbacken skolan.
Den sista veckan så jobbade jag också tillsammans med Fanny fast vi spenderade inte så mycket tid med varandra. Vi arbetade på en skola som ligger i Ljusdal och heter Tallbacken. Jag tog mest hand om fritids barnen men det hände ibland att elever från klass ett och två kom ner till oss efter skolan.
Min första dag började med att jag fick vara utomhus. Barnen från förskolan upp till tredje klass skulle åka långfärdsskidor och jag skulle ta hand om dom skadade och kolla så att allt gick bra. Jag fick också hjälpa barnen med deras matsäck och leka med dom på den sista timmen som var kvar innan vi skulle åka tillbaka till skolan. Jag lärde mig några barns namn men kunde lätt blanda ihop dom. Vi åkte tillbaka till skolan och hade lunch, redan då slogs barnen om vid vilket bord jag skulle sitta vid och så var det varje dag tills jag åkte hem. Jag har alltid tyckt om att vara med små barn så jag tyckte att detta jobb var perfekt åt mig. Jag var med på samlingarna när dom hade upprop. Jag fick göra så otroligt mycket olika saker och jag har lärt mig en hel del från både barnen och lärarna. Jag fick gå ut och ta frisk luft på rasterna och då fick jag även göra massor med aktiviteter som t.ex. Fotboll, hopprep och gunga. När barnen var inne så pysslade jag mycket med flickorna och med pojkarna lekte jag med lego och byggde kojor.  Barnen slutade vid tolv och sedan fick dom äta mellanmål och sedan göra fri aktivitet. Jag blev hela tiden överraskad men barnens idéer. Varje dag hände det något nytt. Jag tyckte inte att det var så stressigt eftersom att det var så snälla och duktiga elever och det var tillräckligt med personal på skolan som man kunde be om hjälp.
Jag skulle gärna vilja komma tillbaka dit och jobba flera gånger för att det var så himla roligt. Det var kanske lite för långa dagar ibland men det var det värt eftersom att jag inte tyckte det var tråkigt en ända gång.
Mina arbetstider var mellan 8-16.


Trots denna tiden på dessa jobb så har jag ändå inte ändrat mina framtids drömmar. Jag vet vad jag vill göra med mitt liv, alla har ju sina drömmar. Men jag tycker också att det är bra att få testa på jobb och vem vet, folk ändrar ju sig hela tiden.


Av: Emma Bergström 8D

Min fråga

skickad 21 sep. 2010 05:32 av Fanny Holmberg ‎(Rudbecksskolan)‎   [ uppdaterad 21 sep. 2010 05:40 ]

Jag valde att ställa en fråga om betygen. Jag tycker att den frågan är viktig just för att alla vi elever har rätt att veta hur man ska kunna jobba med i framtiden. Och vad man har för kunskaper.

 

Vad vill ni göra åt betygen?

 

Moderaterna tycker att elever från redan år sex ska få omdömen, så att dom vet vilken nivå dom ligger på och så att dom kan höja sina betyg.

 

Vänsterpartiet vill egentligen inte betygsätta elever eftersom att de tror att dom kommer blir stressade över att eleverna kanske kommer få lägre än sina klass kamrater eller att dom kanske blir oroliga över att de inte kommer in på den linjen som dom vill gå på. Men vänsterpartiet skulle kunna tänka sig att ha betyg från barn vid sju års åldern bara för att alliansen vill det.

 

Socialdemokraterna tycker att betygen ska sättas vid årskurs sju. Jag fick inget riktigt svar på varför, dom började prata om annat istället.

 

Folkpartiet vill att elever från år sex ska så betyg. Just eftersom att dom tillhör högstadiet och att dom då har ytligare ett år att höja sitt slutsatta betyg i nian.

 

Kristdemokraterna tycker som folkpartiet, att elever i år sex ska betygsättas. Dom vill också ge skriftliga omdömen från förskolan.

 

Jag tycker själv att man ska betygsättas från år sju. Eftersom att man ändå haft ett år i högstadiet utan ig, g, vg och mvg. Jag tycker också att man ska få skriftliga omdömen i början av mellanstadiet. Man är inte för liten och man förstår vad omdömena är bra för och man har god tid på sig att förbättra sig på det sämre.

Fina bilder ;)

skickad 16 sep. 2010 01:53 av Johanna Augustsson ‎(Rudbecksskolan)‎

Hallojsan! ;)
 
Haha, fina bilder förresten :D<33

bild liten BOMB!

skickad 16 sep. 2010 01:45 av Fanny Holmberg ‎(Rudbecksskolan)‎

skickad 16 sep. 2010 01:34 av Fanny Holmberg ‎(Rudbecksskolan)‎

Heeej emmapemma!! :D

:D

skickad 16 sep. 2010 01:20 av André Färnsveden ‎(Rudbecksskolan)‎   [ uppdaterad 16 sep. 2010 01:33 av Okänd användare ]

hej :$
 HEj !! ::D:D:D:D:D:D
 
 
 
 

hej :D

skickad 16 sep. 2010 01:15 av Fanny Holmberg ‎(Rudbecksskolan)‎

det är jag som är EMMAAAAAAAAAA

1-7 of 7