Prövningar hos Hermods Komvux i Stockholmsregionen


Vad är en Prövning?
Prövning innebär att du på egen hand läser in en kurs för att sedan skriva en tenta på hela kursen. Om du har fått underkänt betyg i din kurs eller om du sedan tidigare inte har något betyg kan du skriva prövning i kursen och på så sätt erhålla ett godkänt betyg. Har du redan godkänt betyg i en kurs men vill höja betyget så är numera Prövning det enda sättet att göra detta. Kommunerna låter dig inte längre läsa en hel kurs igen om du redan har godkänt betyg i kursen.

Var skriver man Prövningar? 
Alla skolor som anordnar vuxenutbildning anordnar även tillfällen för Prövning. Normalt sker detta två gånger per halvår och efterfrågan på platser brukar vara stor. Därför är det bra om du är ute i god tid både med att planera och att boka din prövning. Om du vill skriva prövning i fler än en kurs behöver du förmodligen planera dina Prövningar till fler skolor då det inte går att skriva fler än en prövning under samma tillfälle. Här hittar du en förteckning av alla Stockholms Stads anordnare av Komvux men det kan variera mellan kommunerna i Stockholmsområdet.

Vad ingår i en Prövning?
Beroende på vilken kurs det handlar om så kan en del moment tillkomma i Prövningen. Det kan handla om praktik, laborationer eller muntliga delmoment. I vissa fall utförs dessa i samband med prövningen men ibland behöver du ha utfört dem sedan tidigare och uppvisa intyg vid Prövningen.

Vem får skriva Prövning?
Vi behöver ett avtal med kommunen där du är skriven för att du skall kunna skriva Prövning hos oss. Du behöver vara skriven i någon av följande kommuner för att få göra prövning hos oss:

Botkyrka – Danderyd – Huddinge – Nacka – Norrtälje  Nykvarn – Salem – Sigtuna  Sollentuna – Solna
Stockholms Stad 
 Sundbyberg – Södertälje – Täby – Upplands Väsby – Vallentuna – Vaxholm – Värmdö – Österåker

Jag är folkbokförd i en annan kommun. Vad kan jag göra?
Bor du i någon annan kommun får du vända dig till vuxenutbildningen där för att få information om var du kan skiva din prövning. Normalt tycker kommunerna att det är ok att man skriver sin prövning i vilken annan kommun som helst men i praktiken kommer få andra kommuner kunna erbjuda en plats då dessa platser blir fullbokade mycket snabbt. Av den anledningen är alla våra platser låsta till respektive kommuns prövningstillfälle.