Theresia van Liasieux/Kinderlijk


Gegevens 
Naam kunstwerk       : Theresia van Liasieux/Kinderlijk
Eigenaar                   : Antoniuskerk Best
Maker (kunstenaar)   : Jozef Duffhauss
Datum ontstaan        : 1961
Locatie                     : Antoniuskerk
Materiaal                  : Glas in lood

Beschrijving voorwerp/voorstelling:
Plaats: Vanaf altaar 1e raam boven links.
Gestileerd in Jugendstil staat hier de jonge kloosterlinge Theresia. De witte mantel is dat van de orde der karmelietessen; gebruikelijk is dat het habijt daaronder zwart is. De ontwerper is zo vrij om hiervan af te wijken en Theresia een bruin, in diverse tinten, toe te bedelen. Samen met de blauwe toetsen in de mantel geven deze accent aan de jeugdigheid van de kloosterlinge.
Zij heeft de handen opgeheven tot borsthoogte. De handen zijn los van elkaar gestrekt met omhoog wijzende vingertoppen. Haar haren worden bedekt door een wit kapje, waar een bruine sluier overheen is gedrapeerd. Haar gezicht is afgewend naar rechts, alsof zij afgeleid wordt in haar gebed. De kleurrijke stralen die van linksboven neerdalen, geven aan dat inderdaad vanuit de hemel Theresia’s aandacht wordt gevraagd. De stralen raken alle vier de delen van het raam.
Rond het hoofd van Theresia is de ronding van een rood getinte nimbus (aureool) te zien, als teken van haar heiligheid. Boven haar kruin is haar naam THERESIA te lezen.
Aan haar voeten de aanduiding KINDERLIJK, zeer toepasselijk op deze jeugdige kloosterlinge.