Beginpagina‎ > ‎Best‎ > ‎

Rijksmonumenten

Door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten zijn in Best al jaren een aantal elementen aangeduid als rijksmonument (Monumentenwet 1988).
Het geeft een mooie afspiegeling van wat Best zo mooi maakt. Naast de zeer oude grafheuvels zien we enkele Brabantse (langgevel)boerderijen. Ook het religieuze erfgoed is met de neogotische Sint Odulphuskerk, Sint Odulphusbeeld, pastorie en de Sint Annakapel, goed vertegenwoordigd. Ook de stellingmolen ontbreekt niet. Met enkele fabrieksgebouwen en de diverse woonhuizen in het Batadorp is het unieke industriële erfgoed hiervan goed behouden gebleven. Ook de bedrijfswoning met kantoor, gebouwd door de Bestse aannemer van Heeswijk is zeer bijzonder. In 2013 is daar de oudste boerderij van West-Europa aan de Oirschotseweg 117 bijgekomen.
Eventuele opmerkingen zijn altijd welkom en kunnen via e-mail aan de Erfgoedvereniging Dye van Best worden doorgeven.
Door met uw cursor te klikken op een van de adressen van onze Rijksmonumenten, ziet u de afbeelding met omschrijving van betreffend monument.

De grafheuvels van Best hebben een grote archeologische waarde. De grafheuvels zijn gelegen in de Oirschotse Heide, nabij de rijksweg 58. Hiervan zijn geen foto's.

Meer informatie over monumenten vindt u door in de rechtse tabel op een adres te klikken.

De foto's van deze rijksmonumenten zijn gemaakt door Wim Westerum