Deltagere fortæller

Øens omgivelser og klosterets atmosfære kan ikke beskrives. Der er en intensitet - en magi - der kun kan forstås, når den er oplevet. Klostret blev mere "levende" for hver dag der gik. Dagens program var flot tilrettelagt, samtidig blev der plads til de forandringer der bød sig - nogle dejlige overraskelser hvor også smilebåndet kom i brug. Alvor og sjov er en god ting, når de kan følges ad, uden at det ene ødelægger det for den anden. Dette skyldtes blandt andet at den danske ledelse og den katolske pater har et helt fantastisk samarbejde.

Aldrig har jeg følt mig hjemme så hurtigt på et nyt og ukendt sted som på Marias Ø. Selve klosteret havde en atmosfære og en "ånd" af fred og åbenhed. Vi oplevede også så utrolig megen gæstfrihed og varme fra præsten, hushjælpen og andre lokale, som vi kom i kontakt med. Omgivelserne på øen var ubeskrivelige. Et så smukt og idyllisk sted skal man lede længe for at finde.

Rammerne for en retræte er ofte naturskønne omgivelser og enkel­hed. Og sådanne rammer havde vi i overmål på 'Maria-øen' i Monte­negro. Et gammelt kloster på en ø i en fjord 10 min. sejltur fra byen Tivat. Øen kunne lige akkurat rumme klostrets bygninger og have og var omgivet af klart, klart vand. Løftede vi blikket fra van­det, var der bjergtinder hele vejen rundt, og at betragte dem i de­res for­skel­lige belysninger i løbet af et døgn gav følelsen af stor­hed, tak­nem­­­­melighed og indre ro.

Stedet er helt unikt

Janne Fredsbo - maj 2018

...På vejen op af trappen til plateauet mod syd, med den storslåede udsigt over havet, vokser en lille timian ud af væggen..

To herlige hunde og fire katte vogter hhv. klosterets ydre mure og den smukke indre klosterhave. Præsten, Fader Josip, er lun, har humor med og bid og vi nyder at han spiser med ved alle måltider sammen med os!

- Og hvilke måltider!

Maden er overvejende økologisk. 100% vegetarisk. Fantastisk farverig, inspirerende og mangefacetteret med stor glæde for øje og gane - også for veganere.

Underviserne er befriende forskellige og komplementerer hinanden godt. De holder en god ramme uden at stramme. De er kreative i tanken, gør plads til forskelligheder og har et stort repertoire som de færdes ubesværet i.

Programmet er afvekslende. Det her er ikke terapi, men et fokus på noget man går og tumler med som vi ønsker at få belyst i anderledes omgivelser kun med den luksus at være på en lillebitte ø, på et kloster. Her er individuelt arbejde, reflektion, dialog. Langsomt føres vi igennem til sindets afkroge med akkompagnement af lyden fra bølgerne og den høje himmel samt de omkransende trygge bjerge der giver øjet modstand.

Vi skifter ofte plads. Starter måske dagen ude i solen i en cirkel, så trækker det op til regn, og vi rykker ind bag de tykke mure. Altid i en cirkel. Eller ned i den indre halvt overdækkede gårdhave hvor også alle måltider indtages. Akkompagneret af den mørke himmel, torden, lyn, regnbuer og herefter solens varme føres vi nænsomt til steder i os selv hvor vi løftes op, glædes og glødes. Vi griner sammen, giver os hen til tårer vi ikke anede var som lim der holder os sammen, nu de flyder ud af os af som vi berøres og bevæges. Vi bliver blødere som dagene går.

Alt imens vi følger Sydens rytmer. Her er indlagt en lang siesta midt på dagen til fordøjelse af det indre stykke arbejde. Badning, en lur eller hvad man føler for. En ugentlig fridag med en tur til fastlandet med vandretur og/eller bytur til de smukke omkringliggende historiske byer.

Klosteret. Kirken med klokke der slår. Marias Ø. Omgivelserne: Havet, himlen og bjergene. De tykke stenmurede vægge. Over alt i den charmerende indre gårdhave med citrontræet slynger vinplanterne sig rundt over os. Vi aner der har boet mennesker her siden 1450, det er en autentisk atmosfære.

Alene stemningen på stedet understøtter og gør modning muligt.

Længes man efter at gøre noget helt anderledes med sit liv, og har man et ønske om at sætte en fin bevægelse i gang i det ydre og indre, krydret med god vegetarisk mad, et godt glas vin, en dukkert i havet, ja, så er dette måden at gøre det på.

Pernille Dovey - maj 2018

Marias Ø ligger som en perle omgivet af vand og sorte bjerge. I, på og over vandet er der livlig aktivitet, men indenfor klosterets mure sænker freden sig. Sammen med fire katte og to hunde tager Pater Josip vare på klosteret, og der er nok at se til. Sted og omgivelser er uendelig smukke og danner de ideelle rammer for fordybelse og udvikling.

Efter devisen ‘early to bed and early to rise’ mødtes de tidlig-morgen-bade-glade dagligt til en dukkert i det friske og klare Adriaterhav, ’stræk på platauet’ og meditation i klosterhaven og hilste dagen velkommen på den blide måde.

Lene kreerede sanselig vegetarmad, godt assisteret af dagens hjælper. Morgenens nybagte boller var Steens frembringelse.

Vores tema var Fordybelse og Livsovergange. Ugen blev faciliteret af Frank og Steen, som er to kyndige herrer med stor erfaring i at støtte og vejlede mennesker. De deltog selv i de fleste øvelser, hvilket gav en dejlig oplevelse af ’at mødes på lige fod’ og styrkede fællesskabet i gruppen. Samværet var kendetegnet ved åbenhed, nysgerrighed og oprigtig interesse for hinanden og hinandens livsovergange, og Frank og Steen gav på fineste måde plads til vores forskelligheder og pludseligt opståede behov.

En dag forlod vi øen og søgte mod fastlandet. Vi sejlede langs den smukke kyst og forbi mange prægtige villaer og klostre, bevægede os til fods mod middelalderbyen Kotor (optaget på Unesco’s verdensarvsliste) og sejlede via marinaen i Tivat, som huser luksusyachts og high living, tilbage til vores uberørte lille perle.

Mer’ vil ha’ mer’, og jeg vil tilbage til Marias Ø! Jeg vil genopleve stemningen i klosteret og jeg vil arbejde videre med mig selv under Frank og Steens kyndige ’ledelse’. Og jeg vil anbefale alle andre at følge med Frank, Steen og Lene til Pater Josip og Marias Ø. Du kan kun blive klogere på dig selv og livet på perlen i Tivat bugten.