Je wachtwoord wijzigen

Het wachtwoord instellen of wijzigen van je DBZ-account: moet op TWEE plaatsen

Je DBZ-account heeft TWEE wachtwoorden:

 1. voor Smartschool (wordt ook automatisch doorgestuurd naar je DBZ-account bij Google)
 2. voor het schoolnetwerk en Office 365

Die twee wachtwoorden hangen niet aan elkaar vast: verander je het op Smartschool, dan wordt het NIET automatisch mee veranderd op het schoolnetwerk. Wil je dus je wachtwoord wijzigen, dan moet je dat op de twee plaatsen doen.

Eerste aanmelding voor nieuwe leerlingen en leerkrachten

Wanneer je nieuw bent op school, krijg je een brief met info en o.a. volgende gegevens:

 • je gebruikersnaam (standaard is dat: voornaam.familienaam)
 • je e-mailadres van de school (standaard is dat: voornaam.familienaam@dbz.be)
 • het startwachtwoord voor Smartschool én voor het schoolnetwerk

Wanneer je als nieuwe gebruiker de eerste keer aanmeldt op Smartschool en op het schoolnetwerk, wordt je automatisch verplicht om een nieuw zelfgekozen wachtwoord te kiezen. Voor het gemak stel je best hetzelfde nieuw zelfgekozen wachtwoord in op Smartschool en op het schoolnetwerk.

Dat wachtwoord wordt door Smartschool automatisch doorgestuurd naar Google: om aan te melden op www.google.be en gebruik te maken van je DBZ-mailbox, Google Drive, enz... gebruik je dus je e-mailadres van de school en hetzelfde wachtwoord als op Smartschool.

Belangrijk: wanneer je de eerste keer aanmeldt op Smartschool, krijg je de vraag om een e-mailadres in te stellen. Geef daar een persoonlijk e-mailadres in, dat niet je schooladres is: dat e-mailadres wordt gebruikt om een nieuw wachtwoord aan te vragen, mocht je het vergeten zijn.

Het wachtwoord van het schoolnetwerk wordt automatisch doorgestuurd naar www.office.com. Om aan te melden op Office 365 gebruik je dus je e-mailadres van de school en hetzelfde wachtwoord als op het schoolnetwerk.

Wachtwoord wijzigen op Smartschool/Google

Je kan altijd je wachtwoord altijd wijzigen: kies op Smartschool in het menu voor profiel > gebruikersnaam en wachtwoord.

Het wachtwoord dat je instelt op Smartschool, wordt automatisch doorgestuurd naar je account bij Google. Als je het wachtwoord van je Google-account wil wijzigen, doe dat dan niet op Google zelf, maar stel het in op Smartschool: zo staan je wachtwoorden altijd gelijk.

Wachtwoord wijzigen op de schoolcomputers en Office 365

Je kan altijd je wachtwoord wijzigen op volgende manier:

 • meld eerst aan op een schoolpc
 • druk Ctrl-Alt-Del en kies wachtwoord wijzigen
 • geef je oud wachtwoord in
 • tik twee keer je nieuw wachtwoord in

Je wachtwoord wordt automatisch doorgestuurd naar Office 365. Je kan het ook omgekeerd doen: je kan van overal (dus ook van thuis) aanmelden op www.office.com en daar je wachtwoord wijzigen. Je nieuwe wachtwoord wordt automatisch doorgestuurd naar het schoolnetwerk.

Wachtwoord vergeten?

 • Smartschool en Google: op de startpagina van Smartschool (dbz.smartschool.be) staat een knop "wachtwoord vergeten": daarmee kan je een nieuw wachtwoord aanvragen. Dat wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je opgegeven hebt in je profiel op Smartschool.
 • Schoolnetwerk: op www.office.com kan je je wachtwoord opnieuw instellen.
 • Problemen? Kom naar het ICT-lokaal (A218).