Mede mogelijk gemaakt door:

Wat is cannabis nu eigenlijk?

Cannabis wordt gewonnen van de hennepplant. Er zijn twee soorten hennep die over het algemeen worden geteeld voor de productie van roesmiddelen de Cannabis Sativa L(innaeus) en Cannabis Indica. Het zijn nauwverwante planten die behoren tot de familie van Cannabaceae, waartoe naast de hennepplant ook bijvoorbeeld Hop behoort. De hennepplant is waarschijnlijk origineel afkomstig uit centraal- en zuid- Azië. De hennepplant is origineel een eenjarige bloeiende plant. Deze twee soorten worden weer onderverdeeld in vele ondersoorten, variëteiten en kruisingen, die door de eeuwen heen zijn veredeld ten behoeve van bijvoorbeeld de klimatologische nieuwe omgeving waar ze groeien of het product waarvoor ze worden gekweekt.


Korte geschiedenis van cannabis


De hennepplant wordt al eeuwen met verschillende doeleinden gebruikt. Er zijn aanwijzingen dat de plant al 6500 jaar geleden werd gebruikt in Chinese Neolithische cultuur. Maar ook in Europa werd de hennepplant van oudsher verbouwd voor allerlei doeleinden en was de plant terug te vinden in medicinale kruidentuinen zoals die bij het Muiderslot ter behandeling van onder anderen mania, hysteria, delirium, tetanus en cholera.
Hennep wordt onder anderen gebruikt voor:
  • De vezels voor de productie van touw en textiel
  • De vezels voor de productie van papier
  • De olie voor verf en vernis
  • De gedroogde bloemen en bladeren voor verschillende medicinale doeleinden                                                                  (tot de ontdekking van aspirine was cannabis bijvoorbeeld de meest gebruikte pijnstiller)
  • De zaden als vis- en vogelvoer
  • De planten als erfafscheiding of windvanger
  • uiteindelijk …. recreatief gebruik. Ook dit wordt al eeuwen gedaan. Voorbeelden in de cultuurgeschiedenis hiervan zijn het verhaal Geschiedenis van den hasjis-eter, het 143e verhaal in de Vertellingen van 1001 nacht , of het bekende hasjgebruik van de Franse dichter Baudelaire in de 19e eeuw.
Ook nu nog wor dt de hennepplant geroemd om zijn vele mogelijkheden. De al oude toepassingen worden nog steeds gebruikt in velerlei producten. Ook de medicinale toepassing van cannabis heeft opnieuw zijn intrede gedaan, en er worden steeds meer onderzoeken gepubliceerd waarin wordt bewezen dat cannabis of haar werkzame stoffen heilzaam werken bij een grote en uiteenlopende hoeveelheid ziekten.

Verschillende vormen van cannabis als roesmiddel:

Ook als roesmiddel wordt cannabis in verschillende vormen geproduceerd. De drie bekendste vormen zijn:
  • Wiet: gedroogde bloemen van de vrouwelijke hennepplant, kleur variatie van licht groen tot bruingroen. De kristalachtige laag op de plant is de werkzame stof, tetrahydrocannabinol (THC) genaamd.
  • Hasj: de toppen met de kristallen worden geslagen op een zeef/doek, vervolgens gezeefd en vermengd met de hars/olie van de plant. Dit wordt vervolgens geperst en zo ontstaat hasj. Hoe meer slagen hoe minder de kwaliteit van de hasj.
  • Hasjolie: Hasjolie ontstaat door de plantenresten onder te dompelen in alcohol (oplosmiddel) en daarna de alcohol te laten verdampen. Zo ontstaat een plakkerige vloeistof. Deze olie is door het extreem hoge THC gehalte ook in Nederland verboden.

Lees meer over cannabis op:: Wikipedia